Visa varukorgen
Design & Illustration

Reparera paddel

I söndags bröts en av mina bästa paddlar i samband med en rollektion – en elev fick ett litet återfall i rå styrka istället för teknik. 15 cm av spetsen bröts rakt av.

Första tanken var att förpassa resterna till vedhögen och göra en ny. Men efter en stunds funderande beslöt jag att göra ett försök med en enkel reparation.

Först limmade jag ihop paddelbitarna kant mot kant med epoxy – fixerade bitarna så att de kom i rätt läge.

Fräs ur skadat trä

Nästa steg var att göra urfräsningar över brottet på båda sidor, med hjälp av cirkelsågen – jag förde paddeln tvärs sågbladet för att utnyttja bladets radie. Är bladet mycket tunt är det bäst att limma en sida i taget - men jag lämnade 2 mm trä i mitten och fixade båda sidorna på en gång.

Passbitar

Två 3 mm fanerbitar slipades till rätt passform i urfräsningen.

Test av passform

Test av passformen.

Epoxy och glasfiber

Lite epoxy med slipdamm och en glasfiberremsa (delvis som en extra förstärkning men framför allt för att hålla epoxyn kvar i fogen).

Limning

Fogbitarna på plats och limklämmor tills epoxyn härdat.

Principen

Så här skall det bli i teorin…

Det färdiga resultatet

…och så här blev det med lite slipning och en strykning tjära plus linolja för att utjämna färgskillnaderna.

Kommentarer

Det låter trösterikt. Hur upplever du att den här reparationen påverkat balans- och viktfördelning i paddeln? Är den lika go nu som innan?

/mvh David

Har inte hunnit prova den till havs än - men jag märker ingen skillnad i vikt eller balans, och balanspunkten ligger exakt i mitten precis som tidigare. Jag får återkomma efter några turer...

Vikten kommer nog inte att märkas men däremot tror jag du får en tydlig brottanvisning tyvärr - limmet i skarven är mycket hårdare än träet runt omkring. Misstänker alltså att risken är stor att den går av på samma ställe nästa gång du stöter mot en sten eller något..

Glas/kolfiberpaddlar är lättare att reparera så här då hela paddeln blir ett homogent stycke.

/ Ulf

Noterade när jag såg på bild 4 att du verkade laga till spagetti i samma veva som paddeln ;-)

Jag tror inte principen innebär någon nämvärd försvagning eller brottanvisning. Metoden motsvarar närmast en klassisk snedlask med lite överlapp än vad som normalt anses behövas - 1:10. Limfogen blir med ett lager väv ca en tiondels millimeter tjock - resten är trä.

Potentiella svagheter finns naturligtvis - det är till exempel inte helt lätt att se hur passformen blir inne i fogen.

Per,

Javisst, vi ensamföretagare måste rationalisera: laga paddlar och laga mat - överbliven härdare som pastasås...

Limmet sugs ju (förhoppningsvis) upp i träet så fogen blir betydligt tjockare. Prova att böja paddelbladet (eller vilken annan snedlask som helst..) och du kommer att se var det sviktar resp var det är stummare. Och med dubbla infällningar har du dessutom dubbla limfogar..

När man reparerar (eller bygger nytt också för den delen..) något som ska svikta eller röra på sig så är det viktigt att materialet är av samma styvhet tvärsledes - längsledes är ju en helt annan sak..

Du kan nog paddla rätt länge till med den utan problem men jag hade i varje fall aldrig vågat lite på den i ett utsatt läge.

/ Ulf

Skriv en kommentar