Visa varukorgen
Design & Illustration

Säkerhetslinor

...fick ett mail idag från en paddlare som sade sig använda en säkerhetslina mellan sig själv (fäst runt midjan) och kajaken för att inte tappa kontakten med kajaken efter en kapsejsning. För mig låter detta som en mycket farlig vana. Tänk om man slår runt i bränningszonen där kajaken kan rullas runt åtskilliga varv i en vågfront? Vad händer med paddlaren i andra ändan av linan?

I New South Wales Sea Kayakers klubbtidning nr 40 från 1999 finns en dödsolycka med en sådan säkerhetslina rapporterad:"Something went tragically wrong for the avid fisherman - and not a novice- was found dead, upside-down and still seated in his kayak. He had been paddling a normal sea touring kayak with a typical large keyhole cockpit... He was wearing a PFD... A miniature carabiner was also found clipped to a line running from bow to stern - the carabiner was attached to his PFD by a short line – the investigators strongly indicate this arrangement was a significant contributory factor to his inability to wet exit – a good survival knife should always be carried and accessible".

Ibland ser jag paddlare som har en säkerhetslina mellan handleden och paddeln. Jag förstår inte tankegången bakom detta. Vad har man för nytta av en paddel om kajaken blåser iväg? Nog är kajaken en bättre flythjälp än paddeln. På kajaken finns förhoppningsvis en reservpaddel men, som Karin Mentzing påpekar, vem har en reservkajak på paddeln? Dessutom kan det försvåra räddningsmanövrar i grov sjögång att ha en hand fastlåst till en paddel som vräks omkring av kraften i vågorna.

Däremot finns det argument för en lina mellan paddeln och kajaken. Då kommer paddeln att fungera som drivankare för kajaken och ökar chansen att man hinner få tag i den efter en kapsejsning i hård vind – och blir också ett bra handtag att hålla fast i. Men även en sådan lina kan utgöra en risk i ett trängt läge.

Ibland används elastiska linor, med argumentet att det ger möjlighet att dra sig loss om man fastnar. Jag är tveksam och kan tänka mig att risken snarast är större om man trasslar in sig i en elastisk lina. Dessutom finns risken att man får paddeln i ansiktet när linan töjs ut och fjädrar tillbaka vid en kapsejsning i grov sjögång.

Det finns risker med alla lösa linor i grov sjögång och var och en får fundera igenom för- och nackdelar. Men bestämmer man sig för att använda någon form av lina, rekommenderar jag en lättåtkomlig kniv fäst på flytvästen - helst en med fast blad som är klar att användas omedelbart och gärna med en del av bladet tandat, så att man kan såga sig igenom aramidarmerade linor (som ibland används som däcks- och roderlinor) även om bladet är slött eller lite rostigt.

En bra kniv hör för övrigt till säkerhetsutrustningen även om man inte knyter linor i paddel och/eller kajak. Det finns mycket annat som kan trassla.bild på säkerhetskniven Flytande fiskeredskap, en bogserlina som snabbt måste kapas, linan till ett drivankare som inte kan bärgas, en fiskelina med en alltför stor fisk som drar iväg, ett avslitet roder som slänger runt i sin lina - eller till och med, en sönderslagen kajak i bränning: kajakdelar som, hopfästade med däckslinor, roderlinor, paddellinor mm, snurrar runt omkring dig som fångstsnaror i vågfronterna...

Tillägg 2004-12-17:
Rickard Kohlström tipsar om en vettig säkerhetskniv, som är lätt att ha till hands, tar liten plats, svår att skada sig på och som är mycket bra på att kapa alla sorters linor - kan köpas t ex från Uffe's Hoppshop.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar