Visa varukorgen
Design & Illustration

Skottdag mellan storm och kuling...

Black Pearl på Lomma strand

Idag hämtade vinden andan mellan den styva kulingen natten till igår och kuling med stormbyar i morgon. Jag vet inte om paddelabstinensen lurar mig men jag kan inte minnas en så här blåsig vinter tidigare. Under de senaste två veckorna har prognosen legat stadigt över 10 m/s. Dagens tillfälligt avtagande till 7-8 m/s var lite oväntat, och måste såklart utnyttjas. Så jag fimpade datorn och körde ut till Lomma för halvannan timmes blandad motion, surf och roll.

Sjön lägger sig väldigt snabbt i Öresund och någon dyning existerar i praktiken inte – därtill är avståndet till Danmark för litet. Surfen fick tas med hjälp av halvmeterhöga vågor – inte särskilt spännande men bättre än inget. Det var riktigt skönt – inget riktigt bett i vinden och solen tittade lite tveksamt fram mellan molnen då och då. Vattnet kändes initialt lite kyligt men efter ett par rollar kändes det helt okej. Det är som det skall vara – slutet av februari brukar vara årets lägsta vattentemperaturer (just nu 4,6°).

Black Pearl på Lomma strand

Till helgen drar det på igen. Den västliga vinden väntas nå 20-23 m/s under lördagen, avtagande till 12-13 mot söndagen – och som det ser ut nu för resten av veckan. Som alltid med hård vind på västan blir det höga vattennivåer. På hallandskusten är klass 2-varning utfärdad: 130-155 cm över medelvattenstånd med översvämningar som följd.

Är detta konsekvensen av global uppvärmning så är det kanske bäst att gilla läget – intala sig att det är skitkul när det blåser 15 m/s och mer och att dagar med under 7-8 kan man lika gärna tillbringa inomhus med en god bok. Vindsurfarna kan lära oss mycket. Så här rankas de närmaste dagarna ur vindsurfarperspektiv (Windguru):

Trestjärnigt

(Tre stjärnor innebär vind över 12-13 m/s eller mer, två kring 10 m/s och en stjärna neråt 7-8 m/s.

Kommentarer

Nej, nu vill jag ha 13-15 gr i luften och lagom vågskvalp så jag kan paddla i lugn och ro och beskåda fåglar och stränder. Tydligen börjar åldern ta ut sin rätt... Det är båtmässa i Sthlm ser jag och en "billig" båt för familjen ligger i segmentet 400 000! Såg ni den solpaneldrivna båten? Ett bra alternativ. Men varför berättar man inte om det ultimativa som inte kräver en börs likt en stormogul? Jag menar naturligtvis kajaken!

I kajaken har jag fått en fortsättning på vandringarna i fjällen. Man kan inte gå fortare än benen bär och det är redan i sig en djupt demokratisk sanning. Plus att man ser varandra på långt håll. Kajaken är också en fostrande demokratisk idé. En paddlare ses på långt avstånd av en annan paddlare.

Men en båt på 400 hkr? Rutten är redan bestämd och här håller man bestämd fart hela vägen.

Våra folkvalda borde paddla kajak!

Skriv en kommentar