Visa varukorgen
Design & Illustration

Söndagstur med MKK

Våglä bakom Ön

Spännande som alltid numera – skulle någon mer dyka upp till söndagstur? Sol och hyfsad temperatur (inga vantar) – men 8-12 m/s SSO. Morgontröttheten borde inte lägga alltför stora hinder ivägen efter en extra timmes sömn i natt – men å andra sidan kan någon ha glömt vintertiden. Det har varit rätt tomt de gånger jag valt MKK:s brygga senaste tiden – men mina propåer här på sajten kan ju ha lockat fram någon.

Nåja, Anders hade just plockat fram sin kajak när jag kom, så vi blev i alla fall två som kämpade i motvinden söderut ner till nordsidan av Lernacken och brofästet. I byarna blev framfarten tidvis patetiskt långsam. Men med Lernacken som vågbrytare blev vågorna aldrig högre än 30-40 cm – lite skillnad mot Väderöarna som rapporterade 3,2-3,6 meters våghöjd idag – men korta (3-4 m), krabba och blöta. Utanför Ön åstadkom strömmen som vanligt lite bättre våglängd och det blev lite lättare att hålla fart på kajakerna.

Återvägen klarades på en tredjedel av tiden – en hel del riktigt bra surfar. Lite rollande på slutet utanför Västra Hamnen fick avsluta innan varm dusch och bastu. Temperaturen i både luft och vatten var ca 10º, solen sken genom tunna slöjmoln för det mesta och på en dagvattentrumma i kanalen satt en mink och tittade undrande på de passerande kajakerna.

Kommentarer

Tänk att vi har samma luft- och vattentemperaturer här uppe i Österbotten! I lördags var jag och simmade i havet ca 9 grader - luften höll 12 grader. Ifjol hade vi skridskopremiär denhär helgen! Har annars varit en fin gelg vad gäller paddling. Fredag eftermiddag bjöd på 12 m/sek motvind ut till Aligrundet - tog 45 min. Tillbaka gick det på en kvart med fina surfar. Märkte att det var klart och fullmåne så jag ringde upp Hasse och senare på kvällen blev det en månskenstur! För en månad sen var jag ute med yngsta sonen. Då var det betydligt kallare runt 0-strecket.

En snabb titt i arkivet visar att det varit både varmare och kallare vid den här tiden de senaste åren:

http://www.thomassondesign.com/nyheter/ater-en-hogsommardag

http://www.thomassondesign.com/nyheter/vilket-hostvader

(obs att besöksloggen som nämns i den senare notisen är bortkopplad - den slöade ner sajten rejält)

Skriv en kommentar