Visa varukorgen
Design & Illustration

Stokkøya 2018

Hosnasand med kajaker och tält

Det mesta av förra veckan tillbringade jag på Stokkøya och årets norska kajakträff, arrangerad av Trondheims Kajakklubb och snävt fokuserad på att rolla grönlandskajaker och i viss mån också att paddla sådana. Det var andra gången för mig – den första var 2011. Mina bilder, om inte annat framgår.

Stokkøya – 2018
Deltagarna lastar av kajaker och tält på tisdagskvällen

Instruktörer den här gången var Dubside (avancerad roll och repgymnastik), Anders Thygesen och Janni Heegaard (nybörjar och intermediate roll) och jag (paddelteknik och manövrering med grönlandspaddel).

Hosnasand på Stokkøya är en fantastisk plats för en kajakträff – ett Sjøsenter med plats för inomhusaktiviteter, boende för dem som inte vill tälta, en strandbar med med högklassig mat och plats för tält några meter från den härliga sandstranden.

Stokkøya – 2018
Finväder, men regnskur framåt natten

Onsdagen och torsdagen var vikta för ”kajakakademien” med kurser av olika slag.

Stokkøya – 2018
Samling för rollkurs. Foto: Wolfgang Born

Fredagen var kajakbyggartävling – liksom förra gången byggdes på ett par kajaker med trälister, handverktyg, tejp och plastfolie, som det senare tävlades i: kort stafett (tre paddlare), ”långdistans” med portage, avatoq-roll, spjutkast och tre valfria rollar med poäng enligt grönländska rollmästerskapen. Utöver tävlingsresultaten delade domarna ut stilpoäng för estetik, originalitet, tradition, samarbete i grupperna etc

Janni, Martin (Hauffman) och jag var lagledare för varsitt lag och resultatet blev en baidarka (Janni) som vann totalt, en östgrönländsk kajak (mitt lag) som kom på andra plats och en västgrönländsk kajak (Martins lag) som kom trea.

Stokkøya – 2018
Lag Thomasson planerar kajakbygget. Foto: Bernt Marius Johnsen

Stokkøya – 2018
Vår snygga östgrönländare med och utan kläder

Stokkøya – 2018
Dramatik vid lyftmomentet i "långloppet". Foto: Erik Rødsand

Lördagen var vikt åt Norskt Mästerskap i grönlandsroll – en tävling med en del rätt anmärkningsvärda prestationer: bland annat satte Anne Stålegård nytt norskt rekord för damer med imponerande 248 poäng och herrklassen vanns av Jørgen Wessel på 360 poäng (på 15:55 minuter!) med Åsmund Thygesen på andra plats med 333 poäng – mycket höga poäng med tanke på att varken avataq-roll eller walrus pull ingick och att upp-och-ner-paddlingen försvårades av att det på grund av lågvatten var trångt mellan bryggan och ett grundflak med sten och tång. Jørgen satte straightjacket-rollen åt båda hållen på första försöken!

Stokkøya – 2018
Dubside med segrarna i rolltävlingen: Anne Stålegård och Jörgen Wessel. Foto: Wolfgang Wagenbach

Stokkøya – 2018
Den nedgående solen lyser röd på fjällen. Notera regnbågen...

Stokkøya – 2018
Utsikt från strandbaren. Foto: Wolfgang Wagenbach

Stokkøya – 2018 
En av deltagarna i rolltävlingen sjösätter. Foto: Wolfgang Wagenbach

Nästa Stokkøyaträff blir 7-11 augusti 2019...

Kommentarer

Takk for en trivelig tid på Stokkøya, og godt naboskap.

Fint å få rettet opp et par utelatelser/ feil i mitt foredrag :-)

En liten rettelse på fotograf av bildet med Jørgen som velter er tatt av undertegnede :-)

Erik Rødsand

Takk for hyggelig samvær!

Tack själva. Jag hade mycket trevligt under dagarna på Stokkøya – ocxh har nu rättat till mitt misstag med fotografens namn ;-)

Topper. Vi sees igjen. Xxx

Skriv en kommentar