Visa varukorgen
Design & Illustration

Trevlig kajakträff på Stokkøya

Panoramabild, tagen av Bernt Johnsen med en androidtelefon och en Photaf-app (något efterjusterat med hänsyn till vitbalans och kontrast)

Landade i Trondheim i regn, åkte tillsammans med arrangörerna de ungefär 12 milen ut till Stokkøya i regn, reste tälten i regn och valde bort Trangiaköket till förmån för en civilerad middag inomhus på Sjøsentret.


Regnig tisdagskväll

Men när jag dagen efter tittade ut ur tältet möttes jag av strålande sol och så skulle det skulle fortsätta veckan ut.


Vädret för resten av veckan

Stokkøya är en glest befolkad ö långt från allfartsvägarna och lever, förutom på jordbruk och får, på sin fina strand och på ett ambitiöst projekt: Stokkøya Sjøsenter – en uppskattad strandrestaurang som för tankarna till sydliga semesterparadis och ett hotell med en rad rum helt inbyggda i strandvallen och där alla rum har egen uteplats 50 meter från stranden och är formgivna av designelever vid Trondheims högskola. Ambitiöst, modigt och mycket lyckat.


Strandrestaurangen...


Hotellet, ett konstprojekt, helt inbyggt i strandvallen, osynlig från landsidan. Dekoren på framsidan är marina signalflaggor.

Jag var inviterad för att prata kajakdesign och hålla kurser i grönländsk paddelteknik och rollar för nybörjare medan Dubside stod för de avancerade rollkurserna. De två första dagarna bestod av för- och eftermiddagskurser, de två följande av paddelturer i omgivningen och gemensamma nöjen.


Paddelkurs med undertecknad (Foto: Bernt Johnsen)


Filmfotograf från NRK dokumenterar Dubsides rollkurs

En av kvällarna ägnades åt en kul kajakbyggartävling: att på en och en halv timme sätta ihop en kajak av några ribbor, några meter byggplast och en rulle gaffatejp, paddla den som stafett (tremannalag) runt en boj en bit ut i vattnet och därefter rolla den. Lagindelningen kom att bli Norge mot utlandet (en självklar följd av självsäkra respektive förklenande kommentarer broderfolken emellan ;-) – ett danskt-svenskt lag mot ett helnorskt. Mycket ära stod på spel och tonläget blev tämligen kaxigt under tävlingens gång. Resultatet blev som en av de norska åskådarna uttryckte det: Norge kom på en hedrande andraplats medan det dansk-svenska laget kom näst sist.

Göran och Lisa från Njord i Östersund och jag fick ihop en riktigt lyckad kajak: en låg, välbalanserad och tämligen snabb farkost som var helt överlägsen i racet. Lisa, Torleif och Christian från Köpenhamn paddlade. Det norska lagets umiak-liknande flytetyg var mera svårbemästrat, ganska rankt och fick paddlas med fören djupt nertryckt för att överhuvud taget komma i mål. Båda kajakerna rollades utan större problem. Eftersom den enväldige domaren var från Norge vann vi bara med en enda poäng, vilket såklart var skriande orättvist ;-)


...några ribbor, några meter byggplast, en rulle tejp, en Leatherman multitool och 90 minuter (foto: Bernt Johnsen)


Febril aktivitet: jag sågar spantdelar, Göran provsitter och Lisa tejpar förstäv. Cool åskådare är Jean. (foto: Bernt Johnsen)


90 minuter senare (foto: Bernt Johnsen)


Christian i full fart på sista sträckan. Till vänster tar sig den norska farkosten med viss möda in till sista växling. (foto: Bernt Johnsen)


Segerbilden med byggare och paddlare: Göran, Lisa, jag, Torleif och Christian foto: Bernt Johnsen)

Många snygga SOF-byggen fanns på plats, några Black Pearl – bland annat Jarle Birkelands, nu snyggt reparerad med svart fördäck, och några mer eller mindre grönlandsinspirerade kompositkajaker (Tahe, Arrow m fl). Tyvärr uppstod ett logistiskt missförstånd, så Seapearl, Black Pearl och Qanik från Seabird hann inte fram.


Till höger Jarles Black Pearl – tyvärr hade jag ingen bild med resultatet av reparationen


På lördagskvällen bjöd Pernille, Christian och Mia på en avancerad rollshow – det mesta ur den grönländska rolltraditionen plus en del uppvisningstrick därutöver.

Avslutningsmiddag med blåmusslor och tilltugg, vin och hög stämning på strandrestaurangen satt riktigt fint.


...medan skymningen sänkte sig utanför fönstren

Stort tack till arrangörernaTrondhjems Kajakk-klubb, Prosjekt Inuit och Mia, Bernt och Torleif – för välskött planering, trevligt genomförande – och inte minst god hand med vädrets makter.

Lite fler bilder:


Ragnar förbereder repställning...


...och Dubside instruerar i dess användande


Lägerliv mellan varven: Mia, Christian och Pernille


Fantastiska kvällar


Små gårdar här och var bland kullarna


Hosnasand – en härlig strand...


...med vit snäcksand och kristallklart vatten

Fler bilder på Bernt Johnsens bildarkiv.

Kommentarer

Tack för Ditt betagande reportage från Stokköya träffen.

a) en kulturgärning

b) om inte det reportaget väckt sengångare till ljuset så - - - .

Clas H.

Såg ut att ha varit både riktigt roligt och härligt.

Takk for fin beskrivelse av treffet. Neste års treff er allerede under planlegging:

https://sites.google.com/site/stokkoya2012/

Hej,allesamans.

Vilken strålande idé med att bygga kajak med träribbor, lite byggplast och tejp. Kostnaden blir ju ringa och man skulle kunna bygga en ny modell för varje tur. Inga förvaringsproblem och den kreativa glädjen blir högre för varje nytt alster. Strålande !

Skönt att se att du har haft det roligt och upplevt ett sanslöst vackert lanskap. Vi kanske kan pratas vid på StockenTräffen ?

MVH Rosie och Mikael.

Kjempefin reklame for kajakkpadling i Midt-Norge.

Kombinasjon mellom kurs og rekreasjon vil sikkert bli mottatt med stor oppslutning blant medlemmene i Tronheim kajakklubb. Det så så interessant ut, at man får lyst til å bli med på noe lignende om det er mulig.

hm.... hittar inget om gaffakajaken i din katalog.

Det låter så sjukt att jag vill hinna före Jon med en sån. Kan du inte lägga ut en utförlig och resonerande artikel om hur man bäst gaffar sig en POF*-kajak men filtrera gäran bort Jons ip-adress så jag får lite välbehövligt försprång.

/david (med profetian)

*Pressing-on-frame

Inte skall väl jag låta mig lockas att snedvrida konkurrensen i en ny spännande gren av kajaklivet ;-)

"Wherever there is a channel for water, there is a road for the canoe." Thoreau

Trodhjem, Trondhjem att ä reist i fra dä!

Skriv en kommentar