Visa varukorgen
Design & Illustration

Thule – Sten-Åke Johansson

Thule – Sten-Åke Johansson

Hej Björn

Efter att haft dina ritningar i skrivbordslådan alldeles för länge blev kajaken då äntligen byggd. Den är byggd i gran med skrov och däck på samma byggform. Bortsett från luckor och lucksarg är allt egentillverkat. Bifogar några bilder.

Jag sågade upp listerna och laskade ihop dom med en egenbyggd jigg för en kap och gersåg (se bild) för att få bort kvist. Limmade sedan ihop dom till rätt längd. Listerna är sedan hyvlade och profilfrästa. Laskjiggen fungera förvånansvärt bra om har tillgång till en såg och gärna en fintandad klinga.

Jag valde att betsa kajaken. Jag vet att du avrått från det men jag har använt lackbets som går hyfsat bra att bättre med om man får en reva. Lackbets mättar trät då det innehåller lite lack. Jag var därför lite osäker på om jag behövde grunda den betsade kajaken med epoxi innan glasfiberväven limmas på. Efter diverse prov så är slutsatsen att man måste grunda med epoxi i vanlig ordning efter betsning då det ger en starkare vidhäftning av väven.

I stort sett är jag nöjd med resultatet och jag har lärt mig massor som jag kommer att ha nytta av vid nästa bygge som blir en egenritad kajak. Det som jag kanske skulle vilja gjort annorlunda är roder/roderpedaler och kanske sits/ryggstöd men så är det ju alltid. Man blir aldrig helt nöjd.

Tack för dina ritningar Björn och ditt arbete med att sprida kunskaper om egenbyggda kanoter och inte minst en inspirerande hemsida. Bra jobbat!!

Hälsningar
Sten-Åke Johansson
Kållandsö

Thule – Sten-Åke Johansson

Thule – Sten-Åke Johansson

Thule – Sten-Åke Johansson. LasksågningJag sågade upp listerna och laskade ihop dom med en egenbyggd jigg för en kap och gersåg (se bild) för att få bort kvist. Limmade sedan ihop dom till rätt längd. Listerna är sedan hyvlade och profilfrästa. Laskjiggen fungerar förvånansvärt bra om har tillgång till en såg och gärna en fintandad klinga.

Kommentarer

Fint bygge! Varför är du missnöjd med sitsen, den ser jättefin ut? Mvh Per-Ivar

Tack för din feedback Per-Ivar! Sitsen blev rätt bekväm och hyfsat snygg också tycker jag. Det är infästningen som jag inte är helt nöjd med. Roder pedalerna fäste jag med en kort aluminiumskena med T-spår och låsmutter. Nästa gång skall jag göra likadant med sitsen.

Hälningar/Sten-Åke

Sten-Åke, tänk på att sitsens läge enligt ritningen placerar paddlaren på exakt rätt plats för att kajaken ska balansera rätt i långsleppsled.. Gör du sitsen flyttbar och utnyttgjar den möjligheten kan det bli fel. Bäst är att enbart flytta fotstödet för att anpassa sittställningen till paddlare av olika längd.

Får du tyngdpunkten för långt fram trycker du ner förskeppet och kajaken blir svårstyrd – med motsatsen trycker du ner aktern och förlorar fartresurser, samtidigt som förskeppet kan börja stampa i motsjö.

Tack för tipset Björn! Jag får fundera vidare på hur jag skall få till det med sitsen på nästa kajak.

Både sitsen och svankstödet är imponerande snygga! Är du osäker på placeringen kan du be någon fotografera kajaken när du sitter i den och jämföra bilden med vattenlinjen i ritningen (mät t ex från aktern till djupaste punkten).

Ju lägre du kan montera sitsen desto bättre – bättre initialstabilitet och mindre vindfång i motvind – några få millimeter gör märkbar skillnad.

Bra tips om att kolla vattenlinjen. Ska testa det. Håller helt med om vikten av att placera sitsen så lågt det går. Överlag tycker jag att sittställning och fotstöd i en kajak är otroligt viktigt för att man skall få till en bra paddelteknik och orka sitta i en kajak längre pass.

Skriv en kommentar