Visa varukorgen
Design & Illustration

Tranås, Kina, Frej och lite till...

Syns det att det är över 40 grader varmt?

Från ett kyligt Sverige till över 40 graders värme i Jinhua! Men veckan började med en sväng till Tranås: 10-årsjubileum hos Petruskajak i Tranås – tre intensiva dagar fyllda med kajaknörderi på hög nivå:

På fredagen rollkurs med Dubside, paddlingsteknik med grönlandspaddel (jag) och med vingpaddel (Johan Wild), bildvisning med foton från Sommens paddelvatten och kvällsmat med hamburgare.

På lördagen marknad med lokala hantverkare företag och föreningar, utställning av träkajaker, samma kurser som på fredagen, rollshow med Dubside, Cajsa Johansson och Lars Asklund, workshop ”Gör din egen paddel” med Louise Wild och Sara Wagner, grönländsk repgymnastik med systrarna Wild, grillafton med underhållning (Dubside och jag med varsin gitarr ;-).

På söndagen var det kurser med Dubside, miljöpaddling för ett friskt Östersjön, 32 km turpaddling Torpön runt, kajakslalom, och SM i roll (kan uttydas på flera sätt, men Sommenmästerskap är kanske den som håller även för kritisk granskning ;-). *

Trots lite otur med vädret var det gott om folk hela helgen, både deltagare i evenemangen och som åskådare.

Under helgen presenterade Petrus flera nyheter: träpaddlar precisionsfrästa med en nyinstallerad CNC-fräs (som även används för att skära plywoodpaneler till kajakbyggsatserna), och den tidigare presenterade serietillverkade Frej, som får mycket positiv kritik av dem som provar, som till exempel av Johan Elwing som testade den första Petrus fick in:

"Jag kom precis tillbaka från Tranås där jag provpaddlat en av de två Frej som finns hos Petrus. Intrycket av Frej var mycket positivt. Jag beställde en båt på direkten! Efter att ha provpaddlat flera olika kajaker de senaste två veckorna i jakten på en kajak som ger både manövrerbarhet, hastighet, rimliga packmöjligheter och stabil kantring för att svänga så kom Frej ut på topp. Båtar jag provat är Skim Baufort, Valleys Nordkap Forti och Nordkap traditionell och Etain, Sterling Illusion, Zegul Arrow Play HV, Seakayakings Explorer och Romany. Nu vet jag att olika paddlare gillar olika egenskaper och att valet av kajak är subjektivt. Men Frej är helt klart en båt med stor potential som det ska bli kul att ta ut i alla väder och testa gränserna med."

Johan

...eller den som Kano- og kajakverkstedet i Danmark lånade ut under en dag till Ina:

"Jeg har ventet utålmodigt på Frej. Og har i mellemtiden læst alt, hvad jeg har kunne finde om Björn Thomassons design. Og alligevel har Frej formået at overraske mig meget positivt. Jeg leder efter en ny kajak, og har prøvet en del - bl.a. Arrow Play, Arrow Nuka, Rebel Greenland T, P&H Cetus LV, Tiderace Xcite S, Valley Avocet samt NDK Pilgrim.
Jeg har lånt Frej for at teste den på en tur over Storebælt. Her kan I læse min mening om Frej:
Frej er en sjov kajak. Er man til teknik og rul, vil man elske Frej! Frej reagerer langt bedre på kant og styretag end nogen anden kajak jeg har prøvet. Den kan nærmest dreje om hjørner blot ved at man kanter den. Rulletræning er fantastisk i Frej. Man har en rigtig god kontakt til kajakken, og kan nemt rulle med den.
Frej føles meget stabil, selvom det er en livlig og sjov kajak. Dens sekundære stabilitet er høj, og man føler sig virkelig tryg i kajakken.
Jeg var lidt skeptisk ift. længere ture i Frej. Umiddelbart var jeg nervøs for retningsstabiliteten og plads til oppakning. Og det er her, at Frej virkelig overraskede mig. Den er lidt som klædeskabet i Narnia :-) Den rummede al min bagage + lidt til. Og jeg havde ellers, som altid, pakket lidt for meget.
På vandet forsøgte jeg at ro med finnen i forskellige positioner. Uden finne er Frej rigtig svær at få til at ro lige. Men med finnen bliver Frej meget retningsstabil.
Nogle enkelte steder på vores tur var der strøm i én retning, bølger i en anden og vind i en tredje retning. Men med finnen helt eller delvist nede, var det overhovedet ikke noget problem at sejle lige ud.
Hastigheden var også rigtig god. Der var fin fart på. Og jeg kunne sagtens følge med mine mandlige ro venner.
Som den perfekte afslutning på vores dejlige tur, lykkedes det mig at håndrulle Frej :-) Det er kun lykkedes mig en enkelt gang tidligere i en Greenland kajak i svømmehal med en instruktør ved siden af mig. Siden da har jeg ikke kunne. Nu lavede jeg 2 håndrul i træk. Jeg er ikke længere i tvivl - Frej bliver min kommende kajak."

Ina

Och så Kina igen...

Från Tranås blev det en snabb vända hemom för att byta kläder i ryggsäcken – från regnigt-och-kallt-Tranås-kläder till 40-grader-i-Jinhua-kläder – och iväg till Kastrup med pass, visum och flygbiljett!

I Jinhua fortsatte jag med testerna av den nya Axis X4 i termoplast och av den kajak jag ritat för den kinesiske tillverkaren. Allt utföll till belåtenhet. Den Axis X4 Sveinung (Kajakk och Fritid i Norge) och jag provade den här gången hade fått rätt krökning på kölen och fungerade väldigt bra (när termoplastkajaker kyls ner efter tillverkning måste de fixeras i exakt rätt form annars kan skrovet pysa ihop som en misslyckad sufflé och köllinjen rätas ut av gravitationen – ett välkänt kajakföretag har som en konsekvens av förmodat felaktig efterbehandling levererat en stor mängd termoplastkajaker som svänger vänster även om man bara paddlar på vänstersidan!).

Både Axis och den nya kinesiska kajaken (Easty 4.5?) fungerade bra och var lättrollade och lättmanövrerade. Det är inte ofta jag rollar för att undslippa 40-gradig värme – det blev långsamma svalkande rollar.

Men värmen där här gången var faktiskt inte lika påfrestande som vid förra besöket. Då kom jag direkt från en ovanligt kall försommar till 30-32 grader och svettades ymnigt – den här gången hade vi i alla fall haft tre dagar med 30 grader i Lund som förberedelse någon vecka tidigare.

Förmodligen finns det några som tycker jag varit ovanligt slö med att svara på mail senaste veckan. Det beror på att jag använder gmail och allt som har med Google att göra är stoppat i Kina (liksom Facebook och en del annat som den kinesiska administrationen inte tycker att medborgarna behöver ta del av). Försöker man söka på youtube hamnar man på en sida som heter repeater.youtube.ch som i bästa fall återger valda delar av youtubes innehåll, men så patetiskt långsamt att till och med riktigt lågupplösta filmer hackar.

Men nu har jag satt igång med uppdateringar, beställningar och mail...

 

...och så lite bilder från båda evenemangen, först Tranås:

Fredag lunch, innan det hela börjar...
Fredag lunch, innan det hela börjar

Blötväder...
Blötväder och kurs i paddling med grönlandspaddel

Fredag lunch, innan det hela börjar...
Den vedeldad badtunnan var en välsignelse för frusna paddlare

Nya Frej hann sällan upp på land mellan provturerna
Nya Frej hann sällan upp på land mellan provturerna

Sara testar Frej
Sara testar Frej

Guld och silver i slalomtävlingen: Märta och Agnes Wild
Guld och silver i slalomtävlingen: Märta och Agnes Wild

...och så Jinhua, Kina:

Dags att testa kajaker i Jinhua
Dags att testa kajaker i Jinhua

'Handbromssladd' med lättsvängd kajak
"Handbromssladd" med lättsvängd kajak

Bra fartresurser
Bra fartresurser

Easty 4.5, senaste tillskottet – en ny kort och lätthanterad kajak
Easty 4.5, senaste tillskottet – en ny kort och lätthanterad kajak

Bra sittbrunn och lågt akterdäck
Bra sittbrunn och lågt akterdäck

...och lättrollad, förstås
...och lättrollad, förstås

...liksom Axis X4
...liksom Axis X4

Kontrollmätning av språng
Kontrollmätning av språng

Diskussion i det luftkonditionerade kontoret om produktion och leveranser
Diskussion i det luftkonditionerade kontoret om produktion och leveranser

* Resultatet i rolltävlingen

Mats Hallberg 155 p
Sara Wagner 77 p
Lars Asklund 73 p
Rickard Norman 65 p
Caisa Johansson 64 p
Gunnar Gustavsson 37 p

Rolltävlingen gjordes med varje roll på valfri sida och 15 minuters maxtid för så många deltagarna hann med eller klarade. Grönländsk bedömning i övrigt med poängavdrag för "skakiga" rollar eller för en roll på andra försöket. Mats 155 poäng hade (omvandlat till 30 minuter och båda sidor) stått sig mycket bra även i ett VM på Grönland!

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar