Visa varukorgen
Design & Illustration

Vilket höstväder!

Början av november och fortfarande 15° i luften och 11-12 i vattnet! Sådana förhållanden får man ta vara på - det har blivit ovanligt mycket kvälls- och nattarbete senaste tiden eftersom dagar med sol och lagom vind måste användas till annat än att sitta och knacka på ett tangentbord.

I söndags blev det som vanligt ungefär 1,5 mil tillsammans med några kollegor i malmö kanotklubb. Svag sydlig vind och sol och riktigt varmt i pausen vid brofästet. Det vore kanske att ta i att säga att jag var tvungen att rolla för att svalka mig - men rollat blev det oavsett anledning.

Jag har lagt in en ny kul webservice - en applikation till Google Maps: om man går in på http://www.gvisit.com/map.php?sid=ee7d1affb485b20967a205e42f4dac0a finns de senaste besöken på nyhetssidan markerade på en världskarta. Klicka på de röda flaggorna för detaljer. Det internationella inslaget har ökat senaste tiden och är större än jag trodde.

Kommentarer

Igår, måndag den 7 november tog jag ledigt mitt på dagen för att paddla från min lilla ålahamn till Vitemölle. Dånet från Ravlunda berättade att grabbarna vid kanonerna var på gång - ditåt styrde jag alltså inte. Litet regnstänk, mer vågskvalp nedanför marknadsplatsen varifrån vindarna får en extra skjuts.

Jo, det här med paddlandet... Jag har tittat på den kände Padillas (gå in på Padilla Paddles och se sekvensen) paddeltag. Det ser rent motoriskt mycket vackert ut, liksom den bifogade sekvensen med en känd dansk paddlare. Jag fick ett intryck av att Padilla tryckte paddeln framåt. Det var svårt av den rörliga sekvensen att få detta helt klart och bevisat. En annan "sajt" om paddling (amerikansk) gav mer information. Den hand som är i "uppläge" ska trycka paddeln framåt. Det var det här jag försökte mig på vid min paddling i måndags. Och plötsligt fick fötternas tryck på fotbjälken sin rätta förklaring. Det handlar naturligtvis inte om enorma muskelinsatser, men jag upptäckte faktiskt en ny dimension i paddlandet. Kanske du Björn kan ge litet mer tankar om det här. Hur paddlar du?/hälsar Henri

Henri, jag är också självlärd och mina källor är desamma så jag har landat i ungefär samma erfarenhet. Samtidigt finns en ständigt pågående, långsam adaption av lärdomarna från böcker och videosnuttar till min situation, mina kajaker, paddel etc.

Sålunda har jag med tiden kommit att trycka mer än jag drar – ca 60% tryck och 40% drag. Trycket är inte en linjär rörelse framåt som i europeisk paddelteknik, utan består främst av att underarmen fälls ner från ett läge med handen vid axeln tills den är horisontell med handen nära däcket. Tillsammans med vridningen av överkroppen ger det ett långt kraftfullt paddeltag där den tryckhanden i slutet av taget befinner sig över ”fel” reling, men utan att armbågen flyttas mer än någon decimeter från midjan. Arbetet mot fotstödet har jag till största delen ersatt med att pressa knäna mot däcket (högerknäet vid ett vänstertag och vice versa) – känns som om det skapar en bättre bas för tryckrörelsen och vridningen (men det hänger säkert ihop med mitt låga däck).

Tillsammans känns det som en mjuk och harmonisk motorik med hög verkningsgrad. Ingen kraft slösas bort på yvighet eller plask och skvätt och belastningen på muskulaturen är jämnt fördelad. Den fungerar utan större justeringar till det mesta från att slå sig fram i hård motvind till att accelerera för att fånga surf och även stödtag och rollar mm är i grunden samma rörelse och flyter därför mjukt ihop med paddeltagen.

Tack Björn för kommentaren som jag fann intressant och värdefull. Jo, jag har masik placerad precis bakom knäna, kanske litet hög, men ändå. Jag ska pröva din variant vid nästa sjösättning. Det här gäller alltså min angmagssalik-kopia. En baidarka har ju en mycket längre sittbrunn, så där fungerar det inte. Om jag jämför mitt paddlande från första året - 1999 - och till nu, märker jag att jag har en annan förståelse och insikt i paddlandet i dag ån då. Det verkligt fina med paddlandet överhuvudtaget är känslan av kroppens harmoni, och precis som du skriver, inte använda mer kraft än som känns nödvändigt för att driva kajaken framåt. En bra och riktig paddelföring måste nog likna Padillas - sällan har jag sett någonting så vackert och rytmiskt på bild.

Skriv en kommentar