Design & Illustration

Däcksbeslag

Precis som med sittbrunnssargen finns det många sätt att fixa däcksbeslag. Min favorit sedan några kajaker tillbaka är gjutna kanaler. De är mycket snabba och enkla att bygga, mycket starka och helt nersänkta i däcket. Men även halva träpärlor, fastbultade nylonremmar, svarvade träskålar med rostfri stålpinne fungerar bra.

De gjutna beslagen görs så här: med en bit plastslang som form lamineras ett antal småbitar glasfiverväv på undersidan av däcket. När slangen sedan dras ut blir det kvar en glasfiber/epoxitunnel att dra linan genom.

Nu börjar det bli dags att limma ihop skrov och däck till en kajak...

| Tillbaka |

Kommentarer

HEJ thomas

hvad koster et sæt tegninger til en havkajak- som selvbygger?

med skulpturel hilsen

Peter Hesk - DK

Hej Björn

Har precis gjort färdigt däcket till min Kavat och har börjat fundera på sittbrunnen och dess sarg. Du har i din byggbeskrivning beskrivit nedsänkt sarg som ett alternativ. Några frågor om nedsänkt sarg:

1. Jag undrar hur hållbar den är då det endast är glasfiber mellan sittbrunnen och sargen?

2. Hur praktisk är den, samlas det inte mycket vatten?

3. Svårighetsgrad, är den svår att få till bra?

Jag undrar också vad jag bör tänka på innan jag limmar fast däcket, vad är viktigt att göra innan limning och som jag inte kan göra vid ett senare tillfälle?

Mvh

Mats Persson

Mats,

Kavat är tillräckligt hög i däcket för att en nersänkt sarg skall fungera mycket bra.

1. Hållbarheten är inga problem. En sänkt sarg är lika stark och hållbar som en sarg på däcket.

2. Vattnet rinner ut på sidorna där sargen ligger i liv med däcket.

3. Bygger du på skumform med glasfiber/epoxy är det snarast lättare och snabbare att få till en snygg och funktionell sarg än med någon av de andra metoderna.

Däcksbeslagen bör vara klara innan du limmar ihop – liksom fotstöd, om du tänker dig justerbara för att passa flera paddlare. Funderar du på justerbar skädda bör skäddbox och reglage också vara klara (även om det går att eftermontera). Några få Kavat har av för mig outgrundlig anledning försetts med roder – har du sådana funderingar är det enklast om dylika prylar är monterade innan du limmar ihop.

Skriv en kommentar