Visa varukorgen
Design & Illustration

Föreläsningar, instruktion mm

Föreläsningar, kurser, instruktion mm

Foto: Philipp KlementEn stor och ökande del av min verksamhet handlar om att instruera i och föreläsa om paddlingsrelaterade ämnen: paddling, kajakbygge, kajakers egenskaper och prestanda, paddling som friskvård och inspiration etc. Beställare är kanotklubbar, Friluftsfrämjaravdelningar, företag, olika paddlings- och friluftsarrangemang runt om i Norden – då och då även privatkunder. Nedan finns lite information om hur och vad.

Språk: svenska (som brukar fungera utmärkt i Norge, Danmark och naturligtvis i de svensktalade delarna av Finland) eller engelska.

Föredrag 
Kurser och instruktion
Allmänt om villkor mm
Tidigare arrangemang
Feedback

Inbokat (hittills):

Coronasituationen innebär att de flesta träffar är inställda.
Jag planerar att hålla kurser i paddelteknik med grönlandspaddel på Stockenträffen  och som vanlig ha med ett par kajaker att testa för den som är intresserad av att bygga. Däremot inga rollkurser det här året – lite för närgånget med tanke på smittorisken ;-)

28-30 juni, Läckö Kajakträff: (Inställd, anmälningsvagifter återbetalas – återkommer 2-4 juli 2021
Petruskajaks sommarträff: Inställd
28-30 augusti, Stockenträffenkurser paddelteknik och roll med grönlandspaddel (avvaktar med besked) (mer info om en annorlunda stockenträff)
4-6 September, Tjäröfestivalen: (Inställd – anmälningsavgifter återbetalas – återkommer 2021)

Jag uppdaterar efterhand som jag får mer information. 

 Föredrag, teoretiska kurser med mera

 1. Inspirationföreläsningar, frågestunder, diskussioner:

  Lite inspirationssnack inför en ny paddelsäsong, uppstartning av en ny verksamhet eller som inspiration för ett företag eller organisation. Kan handla om glädjen med paddling, naturupplevelser, friskvård, inspiration, om att få ut det mesta av paddlingen, om att förenkla livet i fält mm, om att känna sig trygg i sin kajak med mera. Diskussion och frågestund ingår oftast. Jag skräddarsyr en föreläsning efter önskemål (1-2 timmar).

  Föreläsning på Frukostakademin i Varberg 2010
  Föreläsning om paddlingens fördelar, för Frukostakademin i Varberg 2010. Foto: Henri Kokko

 2. Kajakers egenskaper och prestanda:

  Kort presentation (t ex inför kajakköp eller -bygge) eller en lite längre föreläsning (för den som vill veta lite mer). 1-2 timmar efter önskemål.

  Handlar framför allt om kajakers dimensioner och hur dessa hänger ihop med egenskaper och prestanda, och hur man tänker när man konstruerar en ny kajak eller vad man skall tänka på när man väljer kajak: längd, bredd, volym, lastkapacitet, PC, skrovform, utfallande stävar, uppsvängda stävar, roder/skädda, skott eller inte, sittbrunnsstorlek och -form, marschfart/toppfart, initialstabilitet/slutstyvhet, kursstabilitet/manöverbarhet, vakning i sjö, handhavande, lovgirighet/fallgirighet, trygghet/säkerhet. Eventuellt även lite om paddlars egenskaper och prestanda: forspaddlar, europaddlar, vingpaddlar, grönlandspaddlar, alaskapaddlar. Skillnader och likheter, för- och nackdelar – skillnader i teknik, användning, skaderisker etc.

  Hur mycket som hinns med beror såklart på hur mycket tid jag har till mitt förfogande, och hur frågvisa åhörarna är.

  Kajakprestanda för Friluftsfrämjarna i Stockholms norra skärgård
  Kajakprestanda/egenskaper för Friluftsfrämjarna i Ljungskile 2011. Foto: Staffan Strive

 3. Kajakbygge:

  Presentation i största allmännhet eller en grundlig genomgång inför en byggstart (1-2 timmar efter önskemål).

  Jämförelse olika byggmetoder och -material. Presentation av stripbygge. Ambitionsnivå. Val av virke, epoxi, glasfiberväv etc. Säkerhet: epoxi, lösningsmedel, slipdamm etc. Genomgång av alla byggmoment. Faror och fällor. Funderingar under bygget: sittbrunnsstorlek och -form, skott/luckor, roder eller skädda, däckslayout, beslag, utrustning etc. Ytbehandling. Underhåll, reparationer.

 4. Kurs i avancerad navigation utan hjälpmedel. 1-2 timmar efter önskemål

  Navigationsföreläsning i Malmö 2007
  Navigationskurs under två kvällar i Malmö 2007: Arrangör KajakEvent

  Teoretisk genomgång av praktisk navigation i kajak och andra små farkoster – sådana där det inte finns plats för kartbord, passare, transportörer, papper och penna och annat som betraktas som minimiutrustning i vanliga navigationskurser. Men det går utmärkt att sköta navigationen med händerna och de fem sinnena. Jag kommer att prata om kartor/sjökort och kompasser, om att bedöma fart, tid och avstånd, läsa tecken i naturen, titta, lyssna och lukta, bestämma positionen med pejling, att ta ut kurser, kompensera för vind och ström, hitta enslinjer, om att hitta vägen på natten eller i dimma – och att göra detta utan andra redskap än karta och kompass och utan att släppa paddeln med händerna.

 5. Meteorologi:

  Föreläsning ca 45-60 minuterberoende på upplägg, önskemål, frågor mm.

  Om väder och hur kajaken och paddlingen påverkas. Vädersystem: hög- och lågtryck, kall- och varmfronter, molntyper och vad de innebär. Vind: vindstyrka, vindtryck, sjöbris och landbris, fallvindar, byar mm. Vågor: grundbegrepp, höjd, längd, frekvens, bränning, grunt vatten, strömt vatten, interferens, diffraktion, refraktion, reflektion, svall. Åska. Dimma. Väderprognoser: tider, kanaler, prognosområden. Egna förutsägelser. Folktro och gammal väderkunskap: – mer relevant än vad de flesta anar.

 6. Sjömanskap:

  Föreläsning ca 30 minuter.

  Att samspela med övrig sjötrafik. Sjötrafikregler. Utprickning och signaler.

 7. Säkerhet:

  Föredrag ca 60 minuter

  Självkännedom – omdöme – erfarenhet. Aktiv säkerhet (förebyggande) - passiv säkerhet (räddning). En hållbar säkerhetsstrategi. Utrustning. Prylbaserad säkerhet kontra kunskapsbaserad säkerhet. Faror med kallt vatten. Annan sjötrafik.

  Kajakprestanda för Friluftsfrämjarna i Stockholms norra skärgård
  Om kajakprestanda för Friluftsfrämjarna i Stockholms norra skärgård. Foto: Urban Jonsson 

Praktisk instruktion på stranden, till havs eller i bassäng

 1. Paddelteknik med grönlandspaddel, nybörjare

  Teori och praktik (ca 2-3 timmar). Max 12 deltagare

  Genomgång av de viktigaste skillnaderna mellan vanliga paddlar och eskimåpaddlar, paddelteknik, rollar, stöd och manövrering..

  Traditionell paddelteknik är lockande för alla som uppskattar enkelhet, effektivitet, precision och grace. Paddling och kajakmanövrering bygger på rörelseekonomi. Varje rörelse är välavvägd och effektiv.

  Grönlandspaddling för Havkajakroerne vid Limfjorden
  Grönlandspaddling för Havkajakroerne vid Limfjorden 2008. Foto: Erik Frantzen

  Paddelmotoriken är lugn och avspänd med små avmätta rörelser, fjärran från den yviga kraftpaddling som hör ihop med storbladiga, vinklade paddlar. Likaså är den avancerade manövreringen – roll, stödtag mm - lugn, mjuk och graciös.

  Den smala, symmetriska och ovinklade paddeln är ett enkelt och elegant redskap för mångsidighet, säkerhet, effektivitet, hanterbarhet och bländande prestanda i svåra förhållanden. Vindfånget är försumbart och flytkraften är användbar på sätt som användare av plast- och kolfiberpaddlar inte ens anar.

  Stockenträffen 2009
  Kajakers egenskaper och dimensioner på ön Aegna utanför Tallin 2011 (Foto: Sara Wagner)

  Grönlandspaddling innebär en annan attityd till balans och stabilitet. Våra rigida antingen-eller-begrepp – kapsejsad eller inte, våt eller torr, upp eller ner blir meningslösa. Gränserna blir flytande, komfortzonen är inte längre +/- 20° utan varvet runt.

  Stokköya 2011
  Kurs i grönlandspaddling på Stokkøya i Norge 2011. Foto: Göran (qajaqbloggen)

 2. Paddelteknik med grönlandspaddel, avancerad

  Teori och praktik (ca 2 timmar). Max deltagare 10 rekommenderas

  Effektiv paddelteknik: snabbhet/uthållighet, låga/höga stöd, balans, kontring, akterroder, lutning, kantning, sidoförflyttning, paralellförflyttning, kurskontroll i sidvind, roll etc.

  Björn Thomasson, rolldemo på Sommen 2008
  Rolldemo på Sommen 2008: roll med korsade händer. Foto: Peter Schedwin

  Björn Thomasson, bassängövning, Tranås
  Jinuha, Kina 2015: rolldemo och instruktion (foto: Yuki Wang)

  Uppvisning i Sommen 2007
  Uppvisning i Sommen 2007 (foto: Barbro Nelly)

 3. Grönländsk standardroll

  Teori och praktik (ca 2 timmar) – max 6 deltagare rekommenderas

  En grönländsk standardroll är en mjuk, långsam harmonisk kroppsrörelse där kajaken vrids in under paddlaren. Ingen kraft eller timing krävs eftersom man använder tyngdkraften för att komma ner, rörelseenergin för att komma upp på andra sidan och flytkraften i axlar och huvud för att glida in över däcket.

  Inga förkunskaper krävs och många lär sig rolla under det korta kurspasset – de som inte når riktigt ända fram får med sig teknik för att träna vidare själv.

  Teknik och säkerhet hos Petrus Kajak Sommen 2006. Foto: Jon Hörnell-Wiberg
  Jinhua i Kina 2015: kajaktest, rolldemo och instruktion i paddling med grönlandspaddel och roll. Foto: Yuki Wang

  Stocköya 2011
  Kurs i grönlandsroll på Stokkøya i Norge 2011. Foto Erik Rødsand.

   

Allmänt om villkor mm

Bokning, arvode mm

 • Arvodet beror på typ av arrangemang, uppdragets omfattning, uppdragsgivare (ideell förening, kommersiellt företag etc), restid mm. Kontakta mig för offert. Jag har F-skatt.
 • Resor: Sedvanlig milersättning, alternativt faktiska kostnader för tåg/flyg.
 • Logi: Faktiska kostnader - övernattar gärna hemma hos någon om det går att ordna eller i tält om uppdraget avser en kajakträff eller symposium.
 • Utrustning: Efter önskemål, alltifrån en pratstund på stranden inför en paddeltur eller instruktionspass till ett inomhusföredrag – gärna då med något av följande: videoprojektor/dator, blädderblock eller whiteboard.
 • Privatundervisning: önskad nivå eller omfattning (introduktionskurs, fortsättningkurs, paddelteknik, räddning, rollkurs etc) – två timmar med en eller två personer med egen kajak/utrustning: 1000:- (eventuellt kan lånekajak/paddel ingå, om någon av mina egna passar).

Meriter

 • Kunskaper i navigation (liksom i meterologi, sjömanskap och en del annat) är de rudimentära resterna av en reservofficersutbildning i flottan för många år sedan – moderniserad och utvecklad till en anpassad kajaknavigation. Förvånansvärt mycket avancerad navigation går att göra utan att släppa paddeln och utan redskap.
 • Kajaker och kanadensare har jag ritat och byggt i drygt 20 år – under de senaste åren flera kommersiella uppdrag. Ett antal större och mindre båtar dessförinnan – den största en 10 tons ketch, den minsta en knappt två meter lång jolle med kopparnitade mahognybord på ekspant.
 • Jag har fungerat som långfärdsledare och utbildnings- och säkerhetsansvarig i Malmö Kanotklubb under flera år och deltagit i arbetet med att utarbeta och utveckla metoder och pedagogik för introduktionskurser, teknik- och säkerhetsövningar i bassäng och till havs mm.
 • Under några år kört sjöräddningsbåt och deltagit i sjöräddningsinsatser.

Demo-instruktion
Tillfälligt uppehåll i rollandet för förklaringar... (foto: Henri Kokko).
Bilden illustrerar också Maligiaq Johnsen Padilla's åsikt om den hårt åtsnörda tuiliqhuvan: "make face ugly"...

Några kurser och föredrag genom åren

 • Föredrag om kajakdesign/Frej för AS Watersport i Exeter
 • Navigationskurs för Friluftsfrämjarna Lysekil
 • Kajakträff, Läckö: paddelteknik grönlanddpaddel
 • Paddelträff på Stokkøya i Norge: Instruktion paddling/roll
 • Föredrag om kajakdesign/Frej för AS Watersport i Exeter
 • Jinhua, Kina: rolldemo och instruktion
 • Kanumesse i Nürnberg: Presentation av nya kajaker från Seabird Designs, rolldemo
 • Aegna, Tallinn, Estland: Föredrag, paddel- och rollkurse
 • Yrkesinstitut Sydväst, Ekenäs Finland: föredrag om kajakbygge plus handledning
 • Rollkurs i bassäng för Helsinborgskanotisterna
 • Föredrag för PaddleSport i Saltsjöbaden om kajakers egeskaper och prestand
 • Havkajakroerne, Limfjorden: föredrag och kurser (paddelteknik, roll, meteorologi)
 • Frukostakademin, Varberg: inspirationsföredrag
 • Privata roll-och paddelektioner vid ett antal tillfällen.
 • Havkajakroernes sommertraef på Ærø: paddling med grönlandsdpaddel och föreläsning om kajakers egenskaper
 • Kajakinns sommartraef på Thurø: paddling med grönlandspaddel och föreläsning om kajakers egenskaper
 • Kurser i samband med Petruskajaks 10-årsjubileum
 • Eskilstuna kajakklubb: föredrag om kajakers egenskaper
 • Kano og kajakverkstedet i Lyngby, Danmark: kurser, paddling/roll
 • Tjäröträffen: Föredrag och kurser
 • Kajakk & Fritid, Drammen: föredrag och presentation
 • Rolldemo mm på invigningen av Petruskajaks nya butik
 • Studiefrämjandet Kristianstad: föredrag om att bygga kajak
 • Friluftsfrämjandet/segelsällskapet i Ljungskile: föredrag Kajakers egenskaper/prestanda
 • Malmö Kanotklubb: Navigationskurser
 • Fair Enough hos Get Out i Bodafors: föredrag om kajakers egenskaper/prestanda, rolldemo
 • Paddelträff på Stokkøya i Norge: Instruktion/föreläsning paddling/roll
 • Kano og Kajakværkstedet i Lyngby, Danmark: workshops paddling/roll
 • Stockenträffen på Orust: Paddlings- och rollkurser, föredrag, navigationskurser
 • Tjäröträffen: Navigationskurs/instruktion paddling/roll
 • Astra Zeneca: inspirationsföredrag (paddling/kajakbygge)
 • Qajaqtraef Danmark: föredrag + kurser (teknik/säkerhet)
 • Havkajakroerne: föredrag + kurser (paddelteknik)
 • Stora Blå, Båstad: teori+kurs för instruktörer (teknik/pedagogik)
 • Mest Ute, Eskilstuna: inspirationsföredrag plus kurser (paddelteknik/roll)
 • Båstad-Bjäre kajaksällskap: inspirationsföredrag
 • Lomma segelsällskap: inspirationsföredrag
 • Kajakträff Själland: föredrag + kurser (paddelteknik)
 • Kajakmässa KajakEvent i Malmö: demo och kurser (paddelteknik)
 • Kajakmässa, KajakEvent: demo och kurser (paddelteknik/roll)
 • Qajaqtraef Fyn: föredrag och kurser (grönländsk paddelteknik)
 • KajakEvent Malmö: kurser (navigation)
 • Escape Outdoor: kurs (snickra paddel)
 • Friluftsfrämjandet, Roslagen: föredrag (kajakers egenskaper och prestanda)
 • Båtmässa Helsingbord: demo (paddelteknik/roll)
 • Kajakmässa KajakEvent, Malmö: rolldemo
 • KajakSyd, Nytäppet: föredrag, demo, kurs (grönländsk paddelteknik)
 • Kajakträff Runn, Dalarna: föredrag och kurser (säkerhet och paddelteknik)
 • Fair Enough, Get Out Bodafors: föredrag och demo
 • Frisksportarläger Örkelljunga: inspirationsföredrag (paddling/kajakbygge)

m.m.

 

Feedback från deltagare

Kommentar"Och så var vi nio stycken som gick en jättebra kurs i eskimåpaddling med Björn Thomasson – han är enormt duktig pedagog. Kul att testa eskimåpaddel, en sån får det bli.
Anette"

Kommentar"Hej Björn
Tack för en suverän kurs på stockenträffen!!! Mycket föll på plats och jag hittade nya dimensioner i grönlandspaddlingen ;-)
Martin"

Kommentar"...Vi har gått på flera paddlingskurser för mer eller mindre välkända "gurus", men har sällan fått ett sånt "lyft" som efter dina kurser i grönlandspaddling och -roll. Och trevligt hade vi ;-)
Tack!
Per och Maggan"

Kommentar"Kære Björn
Din evne til at formidle viden, så det er til at forstå, er enestående. Efter du har fortalt det en gang, er budskabet forstået. Tak for det. Vedhæftet kropssprog: Intens lytten til din tale.
Hilsen
Anne og Erik"

Kommentar"Tack för en trevlig föreläsning i Ljungskile ! Precis som du förespått en trivsamt nördig tillställning!
Ewa"

Kommentar"Tack för ditt inspirerande föredrag, verkligen kul att få lyssna på dina enorma erfarenheter. Särskilt uppskattar jag din inställning till branschen. Det var även intressant att få ta del av din fakta/kuriosa samt lite humor.
Stefan"

Kommentar"Lördagen den 19/4 arrangerades kurs i paddling, säkerhet och räddning för kajakpaddlare av Petruskajak. Dagen började med en fika, vilket var gott då flera deltagare rest ganska långt. Björn Thomasson ledde kursen och inledde med att förhöra sig om deltagarnas förväntningar och önskemål inför dagen. Det visade sig att ungefär lika många ville fokusera på kamrat- och självräddning som de som helst ville ta del av rollandets ädla konst.

I den teoretiska delen av kursen demonstrerade Björn paddeltekniker för framdrivning, samt stödtag och kontringar som de tillämpas för både europapaddel och grönlandspaddel, samt diskuterade för- och nackdelar med de båda paddeltyperna. Vidare berättade han om och demonstrerade olika metoder att ta sig upp i en kajak för det fall man skulle gå överbord. Tillsammans med Jon visade han också på ett par metoder för kamraträddning. Björn diskuterade också de olika räddnings- eller säkerhetssystem som förekommer och kontrasterade utrustningsbaserade räddningssystem mot kompetensbaserade sådana. Själv är jag övertygad om att att det känns tryggare att förlita sig på väl inlärd teknik än på att mer eller mindre komplicerade utrustningar skall kunna sättas ihop i ett läge då man kan vara både trött, kall och rädd. Efter teorigenomgången bjöd Iréne och Caisa på en god lunch.
Eftermiddagen började med ett besök i kajakverkstaden där kajakbyggen i olika färdigstadier kunde studeras. Flera av deltagarna hade egna byggen på gång och kunde hämta tips och inspiration från vad som visades och även ställa frågor till både Björn och Petrus.
Kursen avslutades sedan i Tranås simhall med praktiska övningar. Petrus och Jon tog hand om övningarna i kamraträddning och självräddning medan Björn tog sig an dem som ville lära sig att rolla. Själv tillhörde jag den senare gruppen, fast jag lyckades inte mer än delvis i min föresats. Men på'n igen bara!
Emellertid så fick det illustra rollningssällskapet glädjande nog fyra eller fem nya medlemmar vid denna kurs, vilket av kursledningen ansågs vara ett gott utfall.
Tack till Björn, Petrus, Jon, Iréne och Caisa för en givande kurs och en mycket trevlig dag. Jag ser fram emot fortsättningen i Augusti.
Bo Hagstedt"

Kommentar"Det var for mig en uforglemmelig time, hvor jeg pludselig fornemmede hvordan et rul kan gøres. Ved første forsøg og efterfølgende efter jeg kom hjem, har jeg rullet i Njorden. Tak for en letforståelig information.
Hilsen
Erik"

Kommentar"Tack Björn för mycket bra teori genomgång. Sen var det roligt att prova teorin i praktiken. Kändes skönt att få sätta en roll i samma kajakmodell (Njord) som jag själv byggt. Lär bli en del rollande i Mälaren i sommar.
Stort tack till Petrus, Irene och Caisa
Mvh Fredrik Heyman"

Kommentar"Hej Björn och tack för en minnesvärd dag. Tack också till Jon och Petrus med familj som verkligen gav oss en suverän service under dagen. Även jag kommer att ha en väldigt stor nytta av mina nyvunna kunskaper i mälarens vatten i sommar, framförallt kan min fru slappna av lite när jag är ute och paddlar.
Det var också intressant att prova några av dina andra modeller Björn, och hade jag byggt min kajak idag hade jag nog valt en annan modell än Kavat.
Tack också alla trevliga deltagare som kom med tips och glada hejarrop!
Med vänliga hälsningar
Magnus Lindqvist"


Kommentarer

Hej Björn,

Wow - jag är mäkta imponerad! Jag visste ju att du var en hängiven och mycket kunnig kajakentusiast då jag följt din webb genom åren. Jag har vid ett tillfälle också köpt ett antal av dina fina kajakhäften.

Nu noterade jag precis att du dessutom gör mycket fina hemsidor samt skriver en del.

Du är en inspirationskälla!

Bästa hälsningar,

Mikael (som precis sagt upp sig från sitt trista jobb som IT-konsult, konverterat till Mac för att nu ge sig i kast med app-utveckling...)

Tackar och bugar – och lycka till med macandet och appandet...

Hej,

Jag ordnar aktivitetskvällar i Sölvesborgs Segelsällskap och planerar inför höstens program.

Ett föredrag om kajakbygge skulle intressera tror jag men ska kolla mera på vårt vårmöte.

Vad skulle din kostnad bli för ett föredrag på max två timmar?

P.S. Jag planerar att bygga en dory - Gloucester Light Dory och undrar vilken leverantör av

epoxi som du rekommenderar.

Hälsningar

Peter Sjögren

Jag kommer gärna och pratar kajakbygge i Sölvesborg. Maila mig så vi kan komma överens om upplägg och offert.

Mina epoxyleverantörer finns här:

Is it possible to build a kayak from a whole log of wood? Thanks

I'd say no, at least until someone proves me wrong, But, of course, you can always dream.

Hollowed-out log canoes, even quite elaborate ones, on the other hand, were once common, sometimes with added boards to raise the sheer.

But, of course, a sit-on-top recreation or angler kayak would be doable. Or a hollowed-out log as a hull with plywood or strip deck.

A lot of time and hard word work for a ridiculously heavy craft...

...or I might say yes: if you cut up the log to thin wood strips och arrange these with the help of epoxy and fiberglass in a kayak-like pattern you will have a light and functional kayak – and one that per definition is made from a log ;-)

Skriv en kommentar