Visa varukorgen
Design & Illustration

Bygg en bättre kajak än du kan köpa

Om att välja, bygga och använda kajaker, kanadensare, paddlar och små båtar. 

Välja kanot handlar om mått, egenskaper, prestanda, utrustning och annat som kan påverka valet av kajak eller kanadensare att bygga och eller att köpa.

Bygga kanot innehåller fakta om byggmetoden, en fullständig byggbeskrivning för stripbyggda kajaker och kanadensare och olika sorters paddlar samt information om material.

Paddla kanot ger råd om paddelteknik och säkerhet i kajak och kanadensare, både för nybörjare och för avancerade användare – och innehåller lektioner i navigation, meteorologi, långfärdsteknik, sjömanskap mm.

Läsa om kanoter innehåller artiklar om kajakers och kanadensares historia och paddelhistoria, en kommenterad litteraturförteckning, länkar mm.

Nyhets- och sjösättningsnotiser

Lite aktivitet i snickarboden...

Ny stormpaddel och norsaq

Min gamla stormpaddel försvann från fördäck vid en räddningsaktion i grov sjö för ett par år sedan, och jag har inte kommit mig för att göra en ny. Men när jag tidigare i sommar blev av med min norsaq också var det droppen! Inget dramatiskt den gången – jag tror jag glömde den på en kajakträff.

Så nu blev det några timmar i verkstaden. Ingen av de 2x4" reglar jag hade liggande var tillräckligt kvistfri för att kunna användas så jag fick klyva dem och limma ihop dem så att alla stora kvistar kunde undvikas. Detta riktade jag och planade till ett 80x40x1800 mm ämne. Formen grovsågade jag sedan ut med cirkelsågen (jag har visserligen en liten hobbybandsåg, men den är för klen för det jobbet). Sedan gjorde jag resten med en elhandhyvel och slutade med att slipa med en fast monterad bandslip. För ytbehandling blev det som vanligt en första strykning med hälften kinesisk träolja och hälften dalbränd trätjära. Det ger ett bra grundskydd och även lite färg år den vita granen. Ytan torkar jag av efter en kvart ungefär och jobbar upp lite lyster med fin stålull.

Norsaqen är tagen ur en brädbit (furu), utsågad med cirkelsåg, formad på en rikthyvel och spåret fräst med en överhandsfräs. Samma ytbehandling som stormpaddeln.

Totalt cirka 4 timmars jobb. Virkeskostnad 60-70 kr.

Båda testades idag i samband med paddelkurser för Köpenhamns kajakklubb, och fungerade som tänkt. Möjligen skall jag slipa ner någon millimeter på skaftet på stormpaddeln, men jag skall testa lite mer först.  

Läs hela notisen med kommentarer

Serienummer på kajaker och kanadensare

Försäkringsbolag vill numera gärna ha någon sorts verifierbar identitet på båtar om någonting händer. Hembyggda farkoster är ge… Läs hela notisen med kommentarer

Blågul Njord i Gausdal, Norge.

En norsk Njord som nog har tagit ledningen i viktligan! 13,3 kg för en Njord med skott luckor och justerbar skädda är en impone… Läs hela notisen med kommentarer

Kavat – Mats Persson

"Hej Björn Efter nästan ett års pyssel har jag nu sjösatt min Kavat. Jag har inga tidigare erfarenhet av båtbygge eller paddlin… Läs hela notisen med kommentarer

Njord – Assar Åhlander

Det kom bilder på en mycket snygg Njord i Huddinge (grått och vitt är min favoritkombination – grått för att solreflexer i däck… Läs hela notisen med kommentarer

Fler nyheter och sjösättningar…

Sjösättningar

  1. Blågul Njord i Gausdal, Norge.
  2. Kavat – Mats Persson
  3. Njord – Assar Åhlander
  4. Frej – Marius Markussen
  5. Caribou 495 – Jon-Håvard Hasle
  6. Frej – Gøran Føland
  7. Frej – Johan Claesson
  8. Singoalla – Tomas Jansson
  9. Frej och Smart – Jan Sörfeldt
  10. Black Pearl – Poul Møller

Senaste kommentarerna