Show cart
Canoes & Paddling

Smått och gott

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

Udda Projekt, tidsfördriv och annat

Livet är inte bara jobb och paddling...

Leksaker

Det är kul, och uppskattat, att snickra leksaker. Med åren har det blivit en ansenlig mängd: dockskåp, dockskåpsmöbler, bilar, båtar, gunghästar, dockor mm. Här är några exempel:

Gunghäst i fur

En gunghäst behöver inte se ut som de alltid gjort– lite mer attityd är inte fel...

Gunghäst i fur

Trälastbil med ledad framvagn

Bilar är kul – en av döttrarna fick en liten pickup i gammal stil – styrbar framvagn och lastutrymme under sitsen.

Trähästar som alternativ till 'my little ponies'

När flickornas kompisar började leka med sina produktplacerade hollywoodinspirerade plastleksaker under namnet "my little pony", gick vi istället ner i snickarboden och letade lämpliga träbiter (jag har svårt för alla dessa plastfigurer som med massiv reklam prackas på små barn och samkörs med taffliga barnprogram: småtroll, barbiedockor, tjocka små hästar, smurfar, tamaguchi, ninja turtles och allt vad de heter). Här är två av de tre träversionerna av "My little pony" som blev till på hyvelbänken. Den tredje har nog tyvärr hamnat i det där halvtama svarta hålet som verkar ha flyttat in till oss.

Schatull

Schatull i trevliga träslag är små trivsamma projekt att sticka emellan med - alltid blir det lite äpple, päron, körsbär eller ask över efter röjningar i trädgården - ibland på grund av att det växer snabbt på skånsk åkermark, ibland som en konsekvens av höststormar. På bilden ett litet akvarellskrin i fickformat åt min syster, Sassa Buregren. Gjort i lönn med sinkade hörn, bivaxpolerad finish och med Sassas signatur inskuren i locket, förstärkt med ultramarinpigment.

Sassas akvarellskrin

Sassas akvarellskrin

Sassas akvarellskrin
...och väl inkört, efter något decennium.

Snäckor

Den övre delen på fiolhalsen kallas snäcka - den brukar se så ut när fiolbyggare har varit i farten. Min far, hobbyspelman och duktig på skånsk och halländsk folkmusik, byggde under några år ett antal träskofioler. De halvfärdiga halsarna vågade han anförtro mig att leka med - här några exempel på vad detta kunde leda till:

Vad kan väl vara mer passande på en spelmansfiol än skogsrået - fager på framsidan och ful och skrovlig som en gammal stock på baksidan.

Skogsrå

Troll uppskattar inte musik och det här som fick pryda en av fiolhalsarna, var inget undantag. Ett par av kollegorna i spelmanslaget tyckte nog att det var lättsinnigt i överkant.

Skogstroll med händerna för öronen

Masker

Då och då blev det maskeraddags - och ungarna kom med önskelistan. Tillsammans har vi gjort masker i kartong och papier mache, träben och krokar för sjörövare, utfällbara fladdermusvingar i trä och tyg och mycket annat:

Till exempel ett litet mumintroll - eller snarare en snorkfröken, eftersom hon fick lite pannludd av krollsprint.

Snorkfröken

Eller en eklärerad Halloween-pumpa - batteri och glödlampor arrangerade så att det glöder svagt inne i masken men att ansiktet därinne inte syns.

Pumpa

I ett hus med katter är en kattmask naturligtvis oundviklig. Ögonen blev blanka av en bit plastfilm och det svarta i ögonvrårna är titthål i lagom höjd och avstånd för barn.

Katt

Jag minns inte anledningen till måshuvudbeställningen - men det blev till snabbt och enkelt: en bit kartong, lite tejp och så akrylfärg. "Näsborrarna" är titthål.

Måshuvud

Uppdatering oktober 2011:

Trettio år senare kommer nya önskemål, nu från barnbarnen. De leker Star Wars med allehanda krigiska figurer och verkstaden fick tillfälligt bli en vapensmedja när beställningar på bössor ramlade in – "riktiga" bössor, för blippande och blinkande rymdvapen i plast fanns redan. För att även jag skulle ha lite kul blev det repliker av en Winchester Repeater ca 1866, en 10 år yngre Remington, en Mauser från början av 1900-talet och en av blandad härkomst och med rödmålad kolv (den lille beställaren hade bestämda åsikter). Tre av bössorna nedan:

Bysser...

Augusti 2013

Barnbarnen har länge frågat efter en lekbåt för trädgården (de av barnbarnen som inte seglar runt i Västindien i en riktig båt). Efter en del prokrastinering, delvis på grund av mycket jobb och delvis på grund av oklar ambitionsnivå, enades vi om småningom om en kombinerad lekbåt-lekstuga, med plats för övernattning. Här är den träfärdiga båten på plats i villaträdgården i Lomma, i väntan på målning och utrustning.

Mer om projektet: idéer, bakgrund, färgskiss mm på blogginlägg den 4 Augusti 2013

På plats i Lomma – med fören mot havet

Så här ungefär kommer den att se ut, målad och klar – och pojkarna har konstaterat att man sover gott ombord, även under mörka och kalla höstnätter...

Garden playboat

Maj 2019

Efter en några subtila antydningar om att en lekstuga skulle passa bra vid sommarstugan för de barnbarn som inte hade lekbåt, kavlade jag upp ärmarna och började rita och bygga. Det blev en 3 m2 stor stuga i gammal stil (passande till sommarstugan), byggd i 12 mm plywood på reglar, med öppningsbara förnster i akrylglas, tvådelad dörr, och papptak. Den byggdes i sektioner på gårdsplanen bakom huset, packades som en flatpack på ett släp och kördes ut till sommarstugan i skogen och monterades ihop på plats.

 

Försommaren 2021

Ny sommarstuga vid havet i södra Halland och nya önskemål – den här gången en gäststuga för besökare och barnbarnens kompisar, plus ett förråd. Återigen ritades stugan för att passa till den gula 60-talsstugan med vita knutar och svart plåttak. Bygget (tretton kvadratmeter stort) påbörjades i början av maj och var inflyttningsklart två månader senare. Inredningen är platsbyggd med limmade furuskivor – en hörnbädd där ryggstödet fälls upp till en överslaf vid behov.

bygget!

Nästan färdig

 

Fler djur...

De yngsta barnbarnen gillar också snickeri och det började komma beställningar ;-)

Här ett par elefanter (av spillbitar från gäststugebygget), klara att målas...

elefanter, december 2021

Comments

Hej

Jag är spelman och gör även Skånes Spelmansförbunds föreningstidning Runtenom. Ibland illustrerar jag på lediga platser med lite ovanligt designade och kul instrument och detaljer. Jag hittade nu dessa två bilder på dina träskofiolsnäckor och undrar nu om det är ok att använda dem i vår tidning?

Givetvis med angivande av fotograf och källa/webbadress, och med bildtext hämtat eller citerat från din egen beskrivning här på sidan. Vår tidning går bara till våra medlemmar som är c:a 700. Vi är en fattig förening har tyvärr ingen budget att köpa bilder för, men du får ju lite reklam.

hälsningar

Åke Persson

redaktör för Runtenom

PS: Du kan bekanta dej med Runtenom på http://www.skanefolk.se/skspf/runtenom.htm och hur sådana bilder används. Se t.ex. se senaste numren.

Hej Åke

Allt material på sajten är fritt att använda efter eget gottfinnande – som det är eller förbättrat. Mitt enda motkrav är, som du också anger, att källan anges.

Hej!

Väldigt fina kreaktioner ni gör! Är nyfiken på hur ni gjorde mumintrollets huvud mer detaljerat. Försöker mig själv på en sådan. Vi ska ha dom till en liten Sketch.

Tacksam för svar!

MVH

Henrik Sjöman

Hej Henrik

Mumintrollet (och katten och pumpan) är formade av kycklingnät som sedan klätts med tidningsremsor i tapetklister.

Jag och en kompis gör en Sketchserie för Webben som heter "Randum". Avsnitt 1 finns här: https://www.youtube.com/watch?v=lKgLJOKf2Sc

Vi har en sketch i kommande avsnitt där det förekommer två mumintroll. Fast i vår serie lever dom som vilka djur som helst i skogen och är en vanlig del av vardagen.

Jag undrar om ni skulle vara intresserade att göra 2 muminhuvuden till oss, mot ersättning såklart. Eller att ni skickar det befintliga och gör ytterligare ett.

Låter det intressant för diskussion så kontakta mig gärna på: henrik.sjoman1984@gmail.com Så pratar vi mer.

Hej Henrik. Jag är tacksam att bli tillfrågad, men muminhuvudproduktionen var en engångsföreteelse för 30 år sedan och jag har numera fullt, för att inte säga överfullt, i kalendern med kajak- och webbjobb. Så jag får dessvärre tack nej till din propå.

Men snorkfröken (som det blev) var mycket enkelt gjord: en stomme av kycklingnät, på vilket klistrades ett antal lager tidningspapper (tapetklister) och slutligen ett lager vit färg.

Post a comment