Show cart
Design & Illustration

Paddling technique – kayaks

Paddling is learned primarily through practice. But some theoretical background may help to avoid the most commonbeginner's errors. But the instructions are aimed not only at beginners – once past the basic paddling steps, there is a much more for the advanced paddlers. The idea is to provide something for all regardless of skills and experience. If you find something missing, please give me a hint...

Nine articles on kayaking

 1. 1. Basics

  The basics – how and where to start. On skills, safety, equipment...

 2. 2. Balans och förebyggande säkerhet

  Balans har en förebyggande komponent, som handlar om kroppsmotorik och som går ut på att träna bort några vanliga intuitiva fel, och en som bygger på resoluta ingripanden med paddeln. Som oftast är det bäst att undvika problem, näst bäst att reda ut dem när de håller på att hända och sämst att hamna upp och ner utan att det var meningen.

 3. 3. Paddeltag

  Att paddla rakt fram lär man sig snabbt – sedan tar det resten av livet att förädla konsten till en effektiv och energibesparande teknik. Girar gör med roder, eller hur? Kanske det, men med kantning, lutning, kontring med mera går det mycket bättre.

 4. 4. Roll

  En eskimåsväng är inte en räddningsmetod - den är en snarare ett offensivt paddeltag som eliminerar behovet av räddning och minskar risken att hamna i problematiska situationer.

 5. 5. Om räddningsmetoder

  Vad gör man när man slår runt. Jo, man agerar efter en genomtänkt och välfungerande säkerhetsstrategi, och är snabbt uppe i kajaken igen – om man vet hur man gör.

 6. 6. Traditional paddling style

  När det gäller paddelteknik har inuiterna ett försprång på några tusen år. Vad kan vi lära från dem? Finns det någon anledning att inte...

 7. 7. om att paddla i vind och vågor

  I hård vind är en kajak lång och svårmanövrerad – om man inte vet hur man gör. Vågornas kraft är mångdubbelt större än paddlarens. Lite österländsk filosofi underlättar: vänd motståndarens styrka mot honom själv.

 8. 8. Om att hantera en roderlös kajak

  Många kajaker numera har roder. Synd, för då får många paddlare aldrig chansen att lära sig manövrera sin kajak - och en vacker dag med olämpligt väder går rodret sönder.

 9. 9. Zen and paddling

  A philosophical text about the developing of paddling skills

Comments

Hej

Jag vil bare såga 1000 tack for din mycket lärorige, informative, illustrative og omfattende hemside. Och så lär man sig även at bli bättre på svenska sproket.

Dan från Danmark

Vilken sida!

Underbart tydlig, välskriven och heltäckande information! Dessutom bra bilder för att förtydliga ytterligare. Dina beskrivningar är jättetydliga, din svenska är lättläst men samtidigt rik och korrekt. Du tar också verkligen upp allt och täcker in varenda detalj jag kommit på att undra över såhärlångt! Du har gjort ett superjobb som nog många med mig uppskattar stort! Tack!

Jag bugar och tackar och blir nästan lite generad över berömmet. Tack!

Dan. Har just tillbringat en vecka vid Limfjorden med att instruera och föreläsa för Havakaroerne på sommertraefen, och kan konstatera att det gick rätt bra med dansk-svenskan - har till och med fått lite ordning på det där med halvfirs och sånt!

När jag gick in på den hära hemsidan vill jag veta mer vad jag som nybörjare behöver, ex vilka kläder, i vilka väder då jag som nybörjare inte bör paddla och HUR man ska paddla inte bara ATT man ska paddla. Du som skrev den hära hemsidan borde ha skrivit mera beskrivningar.

kommer ni att uppdatera eran hemsida snart?

Kära emma missnöjd, om du anser att "den hära hemsidan" skall berätta för dig vilka kläder du skall köpa eller var, hur och när du skall paddla, att den saknar beskrivningar och är för sällan uppdaterad, har jag bara ett råd att ge: fundera inte ens på att börja paddla.

Post a comment