Bokprojekt
Latest updated Thursday, December 27, 2018, 0 comments
This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.
Mina egna böcker är dessvärre slutsålda från förlagen och nya upplagor är inte planerade. I datorn finns nästan färdiga manus till ytterligare ett par tre böcker, men det har med åren blivit märkvärdigt svårt att få tiden att räcka till. Jag har levt i tron att det efter sextio skulle lugna sig lite på jobbfronten och bli tid att fördjupa sig i alla de projekt som motvilligt skjutits på framtiden (...när jag går i pension så...!).
Men jag har faktiskt aldrig haft så mycket uppdrag och jobb som nu: webbsidor, grafisk form, illustrationer, bildredigering, informationstexter, textredigering, översättningar, föreläsningar och, inte minst: beställningar på kommersiella kajaker och surfskis för tillverkare runt om i världen. Kul att vara efterfrågad, och bättre sent än aldrig – men lite jämnare fördelat hade inte varit så dumt ;-)
Kanotboken
(Klicka på bilden för mer information)
Tyvärr är kanotboken (LT.s Förlag 1997) slutsåld och kan bara hittas antikvariskt. Manus till en ny utökad upplaga är som sagt på gång, men för en kronisk tidsoptimist är det svårt att få tiden att räcka till allt...
I kanotboken beskrivs utförligt hur man bygger en egen kanot. Här finns byggbeskrivningar, teori om material, byggmetod, kanotdesign och historia samt avsnitt om paddelteknik, långfärdsplanering, navigation, vind och vågor, räddningsteknik och säkerhet, om att hantera kanot i hårt väder m.m. I boken finns också ritningar till Kavat/Original och Caribou 530 (förminskade och med utslagtabell som man kan rita egna spantmallar efter.
Men köp inte boken för ritningarna. Både kanoter och byggbeskrivning är utvecklade och uppdaterade sedan boken publicerades - satsa hellre på en komplett ritningssats.
Köp inte heller boken för paddlingsavsnitten – allt sådant finns i utvidgad, utvecklad och uppdaterad form under "Paddla" på den här sajten – läs eller skriv ut.
Tecken på papper
Alfabeta, Stockholm 1995, ISBN: 91 7712 471 5
Tecken på papper är skriven tillsammans med min syster, Sassa Buregren, författare och konstnär i norra Halland. Den bygger på aktiviteter vi genom åren hittat på för våra barn att underhålla sig med: göra papper och bläck, skära fjäderpennor och stämplar, binda in enkla böcker, rita skattkartor och exlibris och på samma gång smyga in lite spännande vetande om bakgrund, hur och varför.
Ur förlagets presentation:
"Tänk dig ett gammaldags brev präntat på handgjort papper med gåspenna doppad i bläck, förseglat med lacksigill...
I Tecken på papper hittar du massor av förslag på härliga saker du inte visste att du kan göra själv.
Prova att tillverka papper och göra eget brevpapper med kuvert. Eller varför inte binda in en liten bok och se hur snyggt det blir när du handtextat sidorna med en fin stil. Du kan skära stämplar, utforma monogram och rita exlibris. Här finns skiffer för hemliga meddelanden, mystiska skattkartor och ett enkelt recept på patinering av papper.
Tecken på papper ger dig både praktiska anvisningar och inspiration till nya, roliga sätt att använda papper och penna.
Björn Thomasson är illustratör, kalligraf och reklamman och på fritiden båtbyggare med träbåtar som specialitet. Sassa Buregren är konstnär och en av initiativtagarna till Barnakademin Lilla Varbergsskolan, där hon är verksam."
Recensioner
Dagens Nyheter:
"Tecken på papper har den härliga underrubriken "skattkartor, brev och skrivandets mysterier" och innehåller en massa tips om konsten att rita kartor, hur man textar vackert, gör papper och kuvert, gåspennor, stämplar, exlibris och hemliga skiffer. Björn Thomasson och Sassa Buregren varvar den detaljerade instruktionen med snabba inblickar i olika historiska och kulturhistoriska bakgrunder utan att det känns rörigt eller konstlat. En av hemligheterna med deras bok är att den är så bildmässig: vackra akvarellbakgrunder med bild- och skriftkollage i jordfärger och korta textavsnitt som förefaller vara gjorda på vackert handgjort, ockrafärgat papper. Jag tror på den här sortens besjälade faktaböcker, där kärleken till ämnet är så påtaglig och där den egna kunskapen och lusten att dela med sig lyser igenom. De visar på långsamma, tysta och sinnliga tekniker i en värld av höga ljud, snabba ryck och flimrande dataskärmar"
Hallands Nyheter:
"Tecken på papper är en bok man blir glad av, bara att bläddra i. En bok att sätta i händerna på dagens barn som visst glömt hur skönt en fin penna kan kännas i handen och hur roligt det är att rita en skattkarta - utan illustrationsprogram och färdiginlagda datastilar. Kanske ger Thomassons och Buregrens bok en aning om återvändande. Till gammal kunskap, till saker att göra själv. Alldeles själv..... Skattkartor och hemligheter avrundar en intagande bok som lär sina läsare, barn som vuxna, lite om tecknens historia och mer om dess hantverk".
Södermanlands Nyheter:
"...Allt illustrerat med underbara målningar som ger läsaren lust att själv börja experimentera."