Visa varukorgen
Design & Illustration

Bropaddling 2002

Ur arkivet: gamla turberättelser med Malmö Kanotklubb

Söndagen 19/5 var avsatt som en dag för bropaddling - dvs tanken var att paddla längs bron medan körbanan fylldes av löpare för det andra broloppet. Av skäl utom vår kontroll kommer turen att ihågkommas som kopaddlingen - och när bron sent omsider fylldes av löpare satt vi redan hemma i bastun.

Redan innan start utbröt myteri och i trots mot turledarens sorgfälligt uppgjorda planer fattade gruppen självsvåldigt beslutet att förlänga turen någon mil genom att paddla från klubben istället för den planerade sjösättningen vid Barnviken - och i närmast perfekt paddelväder gav sig större delen av gruppen iväg. Några valde att följa den ursprungliga planen.

Bropaddling 2002

De båda grupperna sammanstrålade vid bron och hela styrkan - Annika, Saied, Göran, Daniel, Anders, Roland, Susanna, Sören, Ulf och jag - satte kurs på Saltholms sydspets för en fikapaus bland svanar, ejdrar och måsar. Efter pausen fortsatte vi norrut längs Saltholms ostsida. En samling mörka föremål långt ut i vattnet drog uppmärksamheten till sig - stenar, fiskeredskap, vrak? Efter en stunds spekulerande råmade "stenarna" och mysteriet var löst och förvåningen stor.

Bropaddling 2002

En skock (eller ett stim?) kor, hundratals meter ut från land i meterdjupt vatten, kolugnt idisslande under nyfiket betraktande av alla kajaker som plötsligt svärmade runt dem - d v s det var mest Daniel som svärmade (han har sannolikt varit cowboy i ett tidigare liv - eller vallhund). Efter en stund tröttnade korna på uppvaktningen och spankulerade in mot land och vi kunde sätta kurs mot Malmö och hamninloppet.

Trots väl tilltagen paus och betittandet av korna var vi tillbaka i Malmö igen innan de första löparna ens hade startat. Paddlad distans blev 33 km för dem som paddlade från klubben och 19 km för dem som sjösatte i barnviken.

Bropaddling 2002

Vädret: Mestadels uppehåll men tidvis lätt duggregn, temperatur i luften 13-14 °, 10 i vattnet. Vind ca 2 m/s SO ökande till 5 m/s S. En ovanligt kraftig (ca 1 knop) nordlig ström gjorde att vi fick kurskompensera rejält inför överfarten.

På kvällen startades grillen och som en fullt logisk följd av detta, även regnet. Resultatet av grillningen fick inmundigas inomhus.

Bropaddling 2002

© Björn Thomasson, 2002

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar