Visa varukorgen
Design & Illustration

Kullen, juni 2002

Ur arkivet: gamla turberättelser med Malmö Kanotklubb

Samling i vanlig ordning kl 0800 söndagen 2/6 (f ö en ordning som allt oftare ifrågasätts av den morgontrötta falangen i sektionen, ännu så länge mest med förstuckna antydningar om en tänkbar mindre ambitiös och därigenom mer tilltalande ordning) för att lasta kajaker inför årets andra Kullatur. Den första genomfördes som gäster på Helsingborgskanotisternas tur 14/4. Strax innan kl 10 kunde vi sjösätta i högsommarvärme och svag nordvästlig vind vid stranden norr om hamnen i Arild.

Vi paddlade västerut förbi Nimis och Arx, utanför prickarna som markerar avspärrningen för pilgrimsfalkskyddet - den här gången utan att någon falk syntes eller hördes - och rastade på en av stenstränderna. Kombinationen brant klapperstenstrand och brytande dyning var ny för några i gruppen och resulterade i blöta paddelkläder och lite vatten i sittbrunnen. Badtemperaturen var uppe i ca 17 grader vilket lockade ut större delen av gruppen i vattnet.

Kullen juni 2002


När vi närmade oss spetsen hade tätgruppen fått upp farten och passerade med forsande kölvatten det planerade raststället nedanför fyren. Sydsidan av Kullaberg var raka motsatsen mot den ödsliga nordsidan. I varende vik trängdes gummibåtar med dykflagg och bergsidorna var dekorerade med färgglada klättrare och linor. Till slut improviserades en lunchrast på strandängarna söder om Mölle - sommaridyll med badgäster och betande kor som en stunds omväxling till branta klippväggar och ensliga stenstränder.

På tillbakavägen hade den svaga vinden och strömmen på något sätt lyckats få till en krabb oberäknelig sjö runt spetsen. Vågor från alla håll, de största upp mot 60 - 70 cm. Det blev kul paddling i skvalpet alldeles intill klipporna och en och annan riktigt bra surf. Vi hittade också trollporten, som vi missade på utvägen eftersom den ligger precis vid kanten av fågelskyddsområdet. För att kompensera för missen surfade vi igenom två gånger. Av surf blir man varm och ett par badpauser till fick det bli.

Med extraturen ner till Mölle blev turen ca 28 km lång, istället för de planerade 20 och vi var tillbaka i Arild vid femtiden. Vinden varierade mellan 3 och 5 m/s, huvudsakligen från NV. Temperaturen i luft och vatten var ca 17°, solen gassade från en molnfri himmel (så när som på några lätta höga slöjmoln som knappt märktes) och i bilen hem lyste armar, näsor och öron röda trots ymnigt bruk av solskyddsmedel.

Vi som paddlade var Alan Cranmer, Daniel Davidsson, Anders Eriksson, Susanna Fözö, Roland Isaksson, Ann Johannesson, Ulf Johansson, Sara Olsson, Göran Sterning och undertecknad.

© Björn Thomasson, 2002

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar