Visa varukorgen
Design & Illustration

Inbokat framöver...

Under senare delen av sommaren kommer jag att hålla kurser vid några tillfällen:

Teknikdag hos Petrus Kajak i Sommen lördagen 1 augusti.

Bild från förra årets teknikdag
...från förra årets paddeldag vid Sommen

Dessa teknikdagar har närmast blivit en institution (1,2,3 etc) och har kommit att locka deltagare från hela södra Sverige.

Dagen kommer att vara uppdelad i flera kortare kurser med teori och praktik och kommer att handla om paddelteknik - både en avslappnad men effektiv långfärdsteknik som håller för heldagar och snabb spurtteknik för surf och nödlägen, om att svänga kajaken med lutning, kantning, svep, kontring, akterroder mm, om sidoförflyttning, låga och höga stöd, eskimåsväng och så lite teoretiskt om att hantera hård vind och höga vågor (möjligheterna till praktik av just detta brukar vara tämligen små i Sommen). Kurserna vänder sig till alla paddlare oavsett typ av kajak eller paddel och anpassas efter deltagarnas kompetens - från nybörjare till vana paddlare som vill lära mer.

För mer information, frågor och anmälan se Petrus Kajak.

Paddlingskurser på Stockenträffen

Bild från förra årets Stockenträff
Bild från Stocken förra året

Två kurser i grönlandspaddling: lördag 29/8 kl 09-11 och 30/8 kl 09-11. Dessa kurser handlar om att använda grönlandspaddel på ett effektivt sätt för paddling, manövrering, stödtag och rollar. Min erfarenhet är att många som går över till grönlandspaddel fortsätter att använda sin vanliga standardpaddelteknik och därmed missar mycket av finessen.

Målet för kursen är att du skall upptäcka att den smala paddeln jämfört med andra typer är lika effektiv för fart, minst lika effektiv för uthållighet, nästan lika bra för manövrering, betydligt bättre för stödtag och rollar och helt överlägsen i hård blåst och grov sjögång.

Kurserna vänder sig till alla som är intresserade av grönlandspaddel - nybörjare såväl som vana paddlare och anpassas efter deltagarnas kunskap och önskemål.

Mer information, frågor och anmälan till Orust kajak.

Qajatraef i Danmark - tillika Black Pearlträff

Bild från förra kajakträffen på Fyn
...från förra träffen på Fyn

11-13 september blir det så kajakträff på Urhøj Camping på Västsjälland, arrangerad av Qajaq København, Havkajakklubben Malik och Odense Havkajakklub.

Samtidigt har de allt fler Black Pearl-ägarna (ett drygt 30-tal - med egen facebookgrupp) i Danmark tagit initiativet till en Black Pearl träff - till vilken naturligtvis även svenska BP-ägare är välkomna (det finns många i sydsverige - tag gärna chansen: Fyns västkust är inte så långt borta och dedanskaträffarna brukar vara mycket trevliga!). Kul om det blir många Black Pearl!

Under träffen håller jag två workshops: en om paddelteknik etc på lördagen 12/9

och en om grönländska rollar på söndagen 13/9

Mer information: Invitation Qajaqtraef 2009 (pdf-fil 33 kB) pdf-fil

Kommentarer

På siten Utsidans kajaksida (jag kommer aldrig in där för kommentar) var det en paddlare vid namn Måns som just gjort en grönlandspagaj och kände sig osäker över hanteringen. Här borde Björn trätt in med sin kunskap i ämnet - i varje fall kan man läsa om hans funderingar i ämnet.

Jag har aldrig paddlat annat än med pagaj. Den sista jag gjort har ett fint drag och finessen med denna enkla paddel är just - enkelheten. Man behöver alls inte ta i. Så fort kajaken kommit i rörelse som inte är någonting annat än en kropp i vatten, behövs inte särskilt mycket kraft för att fortsätta rörelsen. Faktum är att det räcker med motståndet från vattnet mot paddelbladet för att ta sig fram. Med det menar jag att man alls inte behöver ta i, utan avspänt trycka paddeln ömsevis framåt, ett slags enhands kärringrodd om ni förstår vad jag menar.

Min Norton-kajak är rätt hög över däck och har alltid känts oregerlig hård vind. Björns tips om att sätta paddeln mycket nära kajakens sida förändrade bilden helt och hållet.

Finessen med en pagaj är att den oerhört mångsidig, den är billig (inga 2 500 kr här heller!) och man kan göra den själv. Med en pagaj på däck och en i händerna styr man tryggt ut på vågrikt vatten.

Ja, jag såg inlägget, men väntade på att någon annan skulle länka - det brukar ske ganska snabbt (redan gjort nu, ser jag - tack Erik!).

Det hör till god ton i fora att man inte använder kommentarsfuntionen till att dra kunder till egen kommersiell verksamhet, och även om jag själv försöker hålla ritningsförsäljningen och instruktionsavsnitten klart åtskilda är det kanske inte alla som ser den distinktionen.

Skriv en kommentar