Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyheter i katalogen

News in the catalog

Som flera har upptäckt har jag smugit in ett par nyheter i katalogen. Det är modeller jag jobbat på i olika sammanhang under en tid. Med lite tid över för första gången på länge under årets första månader har jag kunnat göra dem färdiga.

Panthera

Panthera är i grunden en surfski med kajakdäck - något som jag fått åtskilliga frågor om under senaste året. Flera saker ledde fram till att jag tog mig samman och slutförde ritningarna. Först och främst det påtagliga intresset för en sådan hybrid, sedan Dan Caouettes modifierade Spray-hybrid som väckt stor uppmärksamhet på Kayak Building Forum och John Abercrombie som bidrog med mycket relavanta och genomtänkta önskemål och åtog sig att bygga en prototyp – och slutligen att jag kunde få användning för en idé som legat och samlat damm ett tag: en kajak inspirerad av linjerna hos Jaguar CX75.

Nanoq

Nanoq är en ny version av den gamla Illorsuitkajaken som inpirerat flera kajaker genom åren: bl a Anas Acuta. Min tolkning ritades först för Seabird Designs under namnet Qanik, men sedan Seabird nu ändrar sin marknadsstrategi till förmån för andra typer av kajaker än de jag bidrar med, fanns anledning att omarbeta den för stripbygge. Det innebär dels att jag slipper en del eftergifter, både tekniska (anpassning till industriell produktion) och kommersiella (anpassning till kundgrupper med betydligt mindre kompetens än de flesta kajakbyggare), och dels att jag kan finjustera skrovformerna en aning efter fem års erfarenheter med Qanik.

Jack 14

Jack 14 är också baserad på en av mina mest uppskattade Seabirds-modeller: Discovery, även den ritad för fem år sedan. Bakgrunden är densamma som för Nanoq – en kajak som många velat se som byggritning – och som kunnat förbättras en hel del när kommersiella kompromisser kan lämnas därhän, t ex ”kravet” på roder. Jämfört med Discovery är Jack 14 lättare, styvare, snabbare och sköter sig bättre i vågor, det senare främst genom att Jack 14 har blivit en optimerad skädda-kajak, istället för en både-och/varken-eller.

Kommentarer

Du skriver "men sedan Seabird nu ändrar sin marknadsstrategi till förmån för andra typer av kajaker än de jag bidrar med", skall dom sluta med kajakerna du designat.....låter galet !?

Ja, de kommer att fasas ut efterhand.

Hej Björn.

Nanoq ser fullständigt fantastisk ut. Jag hade stött på både Anas Acuta och Qanik under "KAJAKDESIGN PÅ UPPDRAG..." och var hemskt besviken att inte kunna beställa en ritsats från dig. Jag älskade formen. Nu är den här.

Tack för dina enastående kajaker, och tack för den här enastående hemsidan som har lärt mig så mycket genom tiden.

Tack Miodrag. Ja, långt om länge hamnade Nanoq i katalogen – och jag har redan skickat iväg 5 ritningssatser...

Så fort jag blir klar med min Isfjord, paddlar jag ut den mot solnedgången...

...och när jag kommer tillbaka beställer jag en Nanoq för att fira.

Hoppas det blir snart nog.

At dine kajakker ikke er kommercielle nok, er på den ene side trist, fordi de fortjener stor udbredelse. Samtidig er de med til at huske på, udvikle og udbrede en kajakkultur med rødder i inuitternes erfaringer og kunnen.

Hvis dine kajakker og din holdning til at padle på grønlandsk var blevet den store forretningssucces, havde det været et tegn på, at du nok havde ofret kvaliteten i dit arbejde på markedets alter! Den brede mængde går altid efter den bløde mellemvare.

Så hvis man fremtidigt vil have kvalitet og kultur, må man selv bygge. Og så er det jo herligt, at der findes en der virkelig har den dybe indsigt og gerne øser ud af den til os andre. Tak for det, og bliv endelig ved!

Skriv en kommentar