Visa varukorgen
Design & Illustration

Så var det äntligen dags...

Vid årsskiftet antydde jag att en ny version av sajten var klar att publiceras inom ett par veckor. Det var optimistiskt i överkant. Det krävdes lite mer manuellt jobb med bland annat de gamla posterna i databasen (notiser, kommentarer mm), liksom med tvåspråkigheten som är löst på ett nytt och förhoppningsvis mer lätthanterligt sätt. Som förra gången är ambitionen att hela sajten skall vara tvåspråkig innan det är dags för nästa makeover ;-)

Men nu är det alltså dags (efter lite oväntat sista-minuten-strul med en inte helt uppdaterad server). Version 7.0 av min sajt. Det mesta kommer att kännas igen. De största förändringarna finna under huven: enklare administration och mer automatik i renderingen av sidorna. Visuellt är sajtytan öppnare med större bilder och text – de flesta skärmar har högre upplösning än när förra versionen presenterades för ganska precis fyra år sedan. Vidare skall sajten fungera enkelt och smidigt på diverse nya smartphones och läsplattor med små högupplösningskärmar.

Som alltid med en sådan här grundlig make-over säkert kvar förargliga småfel med länkning och annat som jag missat under arbetet. Sådant får jag korrigera efterhand som de hittas (tar tacksamt emot påpekanden!).

Sajten bygger på HTML 5 och CSS3 (försiktigt använda så att även webbläsare som inte hängt med i utvecklingen renderar sajten korrekt men naturligtvis utan en del de visuella finesserna). Jag har under utvecklingen testat i de flesta någorlunda moderna webbläsare, i PC och Mac (däremot inte i Linuxvärldens webbläsare), och eftersom jag lutar mig tungt mot Webstandards bör det fungera även i hopplöst omoderna webbläsare långt tillbaka i dataålderns forntid.

Men det dyker säkert upp lite smått och gott att korrigera under ett tag framåt. Sysslolös behöver man sällan vara ;-)

Kommentarer

Hi Björn,

congratulations to the new web design. The new pages looks great. It's light, fast, well structured with nice images and - from what I understand - very good content and explanations.

Best regards from Switzerland,

Axel

P.S. I never was one of the first dropping a comment for a new website - exciting :-)

Thanks Axel, I am glad to hear. I hope that you within short – a decade or so – will be able to judge whether your understanding about the quality of the content is well founded or not. The translation of this content is an ongoing project – painstakingly slow most of the time, more often than not haltering to a dead stop (the consequence of my disability to say no when exciting ideas or projects comes my way) – but still in progress. Hopefully most of it (all 26000 words) will be done before the next major update is due ;-)

Vackert, brorsan! Man blev ju lite orolig där en stund! Den känns rymlig! Riktigt, riktigt fint!

Tack! Det var lite svettigt ett tag där, när servern något överraskande visade sig sakna förväntad programvara...

Snyggt. Jag märkte dock att jag fick prenumerera om på RSS som slutade uppdatera.

Tack Gunnar. Att RSS:en ändrades var en miss ;-)

Jeg er meget begejstret for det nye format, men også de nye finesser din side har fået. Er der overhovedet noget du ikke kan Björn?

Jeg bliver helt misundelig/avundsjuk.

Tillykke med siden.

Erik

Gratulerar - en websida för proffs att försöka matcha.

Snabb, snygg design, väldigt fina bilder, prima text.

//

Första sidan nedre högra ruta flaggar ännu

Not found.

Linkarna från kolumnen sökord i vänstra kanten fungerar.

Corioliskraftens fel?

//

/ Clas H.

Kalas, Björn! Mest kalas är det att jag får upp hela inlägget i rss-läsaren och slipper klicka vidare för att läsa all härlighet. Man är ju lite lat, men nu dyker all din kunskap upp lite lättillgängligare. Jag vet inte vilken effekt det har på statistiken, men det vet säkert du ;-)

Snygg webbplats! - tacksamt att vara framme efter lång arbetsprocess antar jag. Fint att ta ut bredden på sidan lite - balanserar ju ofta minst lika bra då på våra allt större skärmar - och möjligen omvänt proportionellt mot kajak-konstruktion - utan att förlora i egenskaper....

Gillar menyn/sajtkartan i sidbotten som ger bra överblick till en omfattande webbplats - de börjar synas här och där...

... och så får jag väl backa på min tidigare, lite retsamma, kommentar om konkurrerande paddelsajter. Det idiot/automat-översatta missfostret jag fann har naturligtvis inga likheter. Gott att du så direkt kunde svara upp med denna din nya!

Tack för alla synpunkter. Det värmer efter en lång och arbetsam process (konsekvensen av ökande krav och lite avvikelser från den upptrampade stigen)

En glad nyhet från webbutvecklarvärlden är att Microsoft nu slutligen tröttnat på alla de som envist håller fast vid sin antika webbläsare IE6. Målet är att få ner andelen IE6 till under 1% för att sedan sluta ta hänsyn till denna bromskloss för modern teknik. Bara Finland och Norge är där ännu så länge.

Gott så, men tänkt om man också kunde slippa IE7 som halkar långt efter IE8 i stödet för ny webbteknik, som i sin tur halkar efter IE9 som i sin tur är efter Firefox, Chrome, Opera, Safari m fl (men ändå förmodligen den första IE-versionen som man slipper skriva en separat formatmall till). Problem också att Windows XP inte går att uppgradera till mer än IE8 och därför kommer att utgöra nästa bromskloss för överskådlig framtid.

Som alltid snyggt, luftigt och säkert mycket välgjort under skalet. Jag saknar bara en RSS-feed på kommentarerna. Fast det viste du kanske redan ;)

Tack Roger. Kommentars-rss finns på önskelistan – fast just nu finns det en del buggar som skall fixas och en lista med ännu inte implementerade finesser som kommer före...

Skriv en kommentar