Visa varukorgen
Design & Illustration

Lacka eller måla?

Epoxy måste skyddas mot UV-strålning. Det bästa är därför att måla med täckande färg. Men för de flesta är det naturligtvis uteslutet att täcka över resultatet av timmars träjobb med målarfärg (*). Därför går vi raskt över till det näst bästa alternativet – klarlack.

Bäst är en två-komponents uretanlack som ger ett mycket bra skydd och har lång livslängd – 10 till 15 år på en kanot, som till skillnad från de flesta andra båtar tillbringar mycket tid under tak. Konventionell oljefernissa har ungefär halva livslängden. Tänk på att du normalt inte kan byta från enkomponents- till tvåkomponentslack utan att slipa eller sickla bort all gammal lack. De starka lösningsmedlen kan lösa upp oljebasen vilket resulterar i matt, grynig yta – oavsett hur många lager du försöker pensla på. Däremot går det utmärkt att lägga oljefernissa på uretanlack.

Lacken måste innehålla UV-skydd. Kolla med leverantören (oftast räcker det att titta på prislappen - blir du chockerad innehåller den säkert UV-skydd). 3 eller 4 lager netto behövs (dvs 4-5 lager inklusive slipning) för tillräckligt skydd.

Jag använder normalt två-komponents uretanlack, dels för att den är tålig och långlivad, dels för att den (oftast) är tunnflytande och därmed minskar risken att det rinner och sist men inte minst för att det går att lägga flera strykningar vått i vått. Standardschemat är tre strykningar (morgon, middag, eftermiddag) dag 1, följt av en lätt slipning med 180-papper, två strykningar dag 2, återigen följt av slipning med 220-papper och så till sist en slutstrykning dag 3 med högkvalitetspensel. Helst står jag utomhus en vindstilla dag utan alltför mycket pollen i luften. Det är inte lätt att få bygglokalen dammfri, men noggrann städning plus lite vattendimma på väggar, tak och golv fungerar ganska bra. Att hänga ett plastskynke över kajaken hindrar också damm från att dala ner i lacken.

Det klassiska schemat nedan låter kanske väl ambitiöst och kan förenklas (eller naturligtvis utvecklas) efter vars och ens erfarenhet och ihärdighet. Att följa det resulterar i en förstklassig finish.

  1. Slipa med 120-papper på kork eller med oscillerande slipmaskin.
  2. Slipa med 180-papper tills alla repor är borta.
  3. Borsta noga rent och stryk ett lager lack.
  4. Slipa med 220-papper.
  5. Dammsug ytan och golvet.
  6. Torka av ytan med en duk fuktad i T-sprit
  7. Torka av med en klibbduk (finns hos färghandlarn). Spreja lite vatten på golvet för att binda damm och byt till dammfria kläder.
  8. Stryk nästa lager lacka.
  9. Upprepa steg 4-8 efter behov och tålamod. (Med 2-komponentslack kan man normalt lägga två eller tre lager mellan slipningarna - men slipa alltid innan sista strykningen)

Gratulerar! Din kanot är färdig.


* För den som ändå vill måla – vilket jag gjort med flera kajaker – är färgvalet inte enbart en estetisk fråga.

Den vanliga rekommendationen är att av säkerhetsskäl synas så bra som möjligt. De flesta tänker då direkt på något ur den gul-orange-röda delen av spektrat – ofta med tillägget att självlysande varningsfärger som limegrönt, gult eller orange vore allra bäst, om man kunde stå ut med att titta på dem under långa paddeldagar.

Men försök har visat att de gul-röda färgerna är beroende av ljusförhållandena (framför allt rött syns dåligt i skymning) och kan bli svåra att upptäcka i vissa förhållanden. Men det finns å andra sidan bra skäl för att Sjöräddningen i flera länder valt orange på båtar och helikoptrar ;-)

Vita kajaker blir mycket svåra att se om havet bryter (vita gäss) – dvs precis de förhållanden som förmodligen råder om man behöver hittas.

Svart har lite oväntat en del fördelar – den syns syns bättre i dimma än de flesta andra färger. Fiskare som behöver hitta sina redskap i alla möjliga förhållande har alltid vetat att svarta flöten, stänger och flaggor generellt är lättast att hitta.

Mest förvånande är kanske att många räddningproffs anser att en ljus turkos färg är den som syns allra bäst under varierande ljus-, väder- och vågförhållanden – och både från luften och från vattnet.

robin-egg blue

Bäst är enfärgade kajaker. Uppbrutna färgfält ger en kamouflageeffekt även om de ingående färgerna är klara och tydliga.

Men alldeles oavsett färg det är normalt paddelns rörelser som syns först – långt innan man sett kajaken.

Min favoritkombination ur strikt funktionell synvinkel (om man bortser från ovanstående krav på synlighet) är grått däck och vitt skrov. Det gråa däcket bländar mindre i starkt solljus och det vita skrovet är lätt att underhålla och reparera snyggt, både i verkstaden och i fält med lite vitt gelcoatspackel. En klarlackad kajak går däremot inte att göra osynliga reparatiner på – träet ändrar färg efterhand och reparationer kommer att lysa ljusa under flera år.

Kommentarer

Har du några åsikter om båtvax? Det rekommenderas ju ofta som UV-skydd för glasfiberkanoter men du nämner inte det alternativet här.

Båtvax är tveksamt. Så gott som alla båtvaxer (och bilvaxer) innehåller silikon (enligt en tillverkare jag konfronterat finns det silikon i alla vaxer på marknaden). Och har du haft silikon någonstans på kajaken är det nästan omöjligt att förnya ytbehandlingen. Ingen ytbehandling fäster mot silikon och det är ytterst svårt att få bort. Jag känner bara till en silikonlösande kemikalie på marknaden, och den säljs främst till billackerare tillsammans med en diger varningstext. Även med den är det ett herkulesjobb med ytterst otrevliga lösningsmedel att få ytan redo för ny lack.

Jag har vaxat kajaker ibland i samband med mässor och sådant men då har jag blandat själv: carnubavax och bivax, köpta i konstnärsaffärer där jag vet att det är rena produkter.

En kajak vaxade jag med Sonax bilvax för många år sedan. Den har motstått flera försök att lacka om. Varje gång har det uppstått partier där lacken inte förmår fästa utan flyter runt som vattendroppar på en vaxad yta.

Var även försiktig med rubbing och polish. Industrin är väldigt glad i att dutta silikon i alla möjliga konsumentkemikalier - och det blir skinande grant och "underhållsfritt" (vilket översatt till begripliska betyder omöjligt att underhålla). Som sågar med härdade tandspetsar, permanentputsade skor mm. Visst håller det länge men när den initiala fräschören är över är det bara att kasta och köpa nytt.

Som plattvattenkomplement till min Isfjord köpte jag en VKV 100 från -76, en skönhet byggd i mahognyfaner. Denna är lackad med uretanlack original, men är tydligt omlackad vi något tillfälle av någon som inte varit så noggrann. I vinter ska den lackas om med uretanlack igen men jag vet inte vad det är som sitter på nu. Känner du till något knep att avgöra vad det är för lack?

Det finns knep att med olika kemikalier, värme och luktsinne att definiera lack, men jag minns inte. Du får söka på nätet.

Men enklast är kanske att stryka på någon kvadratcentimeter uretanlack. Löser det upp underskiktet är det enkomponent och då måste den tas bort innan du kan gå på med uretanlack. Löses det inte upp är det fritt fram.

Hello Bjorn,

Tell me please if using the graphite/epoxi mixture for finishing a kayak is going to defend the epoxi against the UV. How much graphite per unit of epoxi should be used.

Regards.

Serban, not quite. The graphite of course shields the deeper layers of epoxy, but the small amount of epoxy in the surface is not protected, with the risk of a slight uneven milkyness developing over time. But with the kayak kept indoors between paddling sessions, it appear to take quite some time before anything can be seen.

I do not know the exact proportions - not having done a complete hull yet. I have seen recommendations on sites on the net, but have no addresses to share. When approaching such a task I normally keep adding as long as the mixture is workable - stopping when I sense that more additative would make the application difficult. Not very scientific but usually effective...

Bjorn, what do you think about the following scenario. The graphite is known to detach in layers, very fine layers. If the epoxy is still adhesive at the moment of polishing, the particles detached from the graphite particles glued in the mixture layer should adhere to the nude epoxy in between the already glued carbon particles. The problem is to find the right timing ; if the epoxy is not enough set or is already solidified this scenario won't work out. May be the solution is to mix in the mass of the material for the last layer the UV inhibitors. What about mixing the UV proof laquer inside this layer?Is it too far fetched? Regards

I have not enough experience or knowledge to offer advice on this. I think you to engage in a little pioneering...

How about sprinkling graphite powder on a wet layer of laquer and polish when cured?

Du hoppar snabbt från täckande färg till fernissa, vilket är förståeligt. Men har du trots allt tips på någon bra täckande färg (fabrikat!) som fäster ordentligt på epoxyn?

Alla färgsystem fäster bra på epoxy, och epoxy är ett närmast perfekt underlag för topplacker: pigmenterade eller ej. Det handlar enbart om att välja en färgtyp som är lättanvänd, slitstark, tålig och har rimlig livslängd (helst skulle jag vilja lägga till "ej hälsovådlig" och "rimligt pris", men så fungerar tyvärr inte marknaden).

Mest använder jag samma typ oavsett om det är klarlack eller pigmenterat: en tvåkomponents uretan (favoriten är Internationals Perfection (eller Crystal), som uppfyller mina krav bättre än annat jag provat.

Hej,

Jag tog för självklart att man ska fernissa både skrov och däck, men på den fernissan jag köpte (International Perfection Plus) så står det under Viktig information: "Används endast över vattenlinjen", så jag blev lite osäker.

Hur gör jag nu? Kan jag använda den även för skrovet eller ska jag inte fernissa skrovet?

Med vänlig hälsning,

Martin

Du skall lacka hela skrovet. Internationals varning gäller båtar som ligger i året om och behöver skyddas med bottenfärg – inte kajaker som tillbringar merparten av tiden iland.

...och skriftliga varningar för allt tänk- och otänkbart är ju en amerikansk nationaldygd (tänk på MacDonalds som efter en fällande dom nu skriftligen måste varna för att kaffet kan vara varmt ;-)

Hur mycket internationals perfection går det åt till en 425 cm kanadensare per strykning?

Beror på hur underlaget suger, på ytans storlek och på hur du hanterar penseln. Men jag gissar att du bör klara dig med två burkar för att bygga upp ett tillräckligt skydd.

Hej jag undrar om man ska ha någon slags grundfärg innan man målar eller hur går man tillväga?

Epoxy är en utmärkt grundfärg för de flesta typer av topplacker. Jag brukar inte heller grunda med något utspätt lager, utan går direkt på lacken.

Lyckat resultat handlar mest om att kontrollera temperatur (inte för kallt, inte i solljus etc), damm (städad lokal, rena kläder och gärna lite fukt vattendimma på väggar, tak och golv om du målar i samma lokal där du nyligen slipat) och insekter (här i Lund finns ett litet korkat svart flygfä som tydligen tycker att lösningsmedel luktar mums).

Jag brukar måla en sida i taget, och ungefär ett spantavstånd i taget, och vara noga med att stryka ut lacken tunt och jämnt i varje avsnitt innan jag går vidare. Undvik torkkanter så långt möjligt (med min metod blir det en oundviklig torkkant längs kölen, men det kan jag leva med). Följ för övrigt anvisningarna på burken.

Hej!

Jag ska måla om min bp och även passa på att förbättra jämnheten för ett bättre resultat (fick lite bråttom på slutet:(). Jag har två frågor som jag hoppas någon har svar på:

1. Jag tänkte slipa ner den gamla färgen med långplanka men kommer antagligen även att behöva spackla vissa partier. Kan jag använda

http://biltema.se/sv/Bat/Kemikalier/Polyester-och-Epoxi/Epoxispackel-30628/

Eller är det förtjockad epoxi som gäller?

2. Jag har sett några mattsvarta bo på den senaste tiden. Någon som har tips på en färg som finns i mattsvart?

Tack för hjälpen!

Jag har inte provat Biltemas epoxyspackel, men av produktdata att döma bör det gå utmärkt.

Mattsvart är riktigt snyggt på en BP. När jag först lackade min prototyp använde jag sedvanlig högblank lack, som jag sedan matterade med extremt fin stålull (/0000), följt av en omgång rubbing. Resultatet blev en mycket snygg, djup halvmatt yta någonstans mellan matt och halvblank – som en polerad Steinwayflygel ;-)

Senare upptäckte jag att det var knepigt att få fixade repor och småskavanker att smälta in utan att polera om hela kajaken – så av lättja blev det därefter vanlig blank lack.

Generellt är matt lack lite svårare att hålla ren och snygg, eftersom mattheten beror på att ytan är mikro-ojämn.

"If you want to be seen, wear fluorecent green."

Jag har funderat mycket på detta med kulörers synlighet. En (1) forskningsrapport om maritim synlighet har jag hittat, och den slutade som ovan. Stämmer rätt bra med den där turkos-teorin...

Svarta fiskeredskap är en tradition från tider då det inte fanns så mycket färg att välja på. Sot och tjära var svaret. För gammalt var ju även sjömärken svarta, därav de olika toppformerna. Svart syns tydligt från låga båtar - med himlen som bakgrund, när vågorna går. Inte så värst från höga båtar eller flyg.

Men...vore det inte något för kajakklubbar runt om att framföra till sjöräddningarna i Skandinavien, att önska en långtidsstudie i synbarhet? Med den ökade mängden söndagspaddlare och med ett gemensamt önskemål borde det bli intressant för oss alla.

Man kanske inte brydde sig om att använda pigment på så enkla saker som fiskeredskap, men annars har färger funnits med med i tiotusentals år i form av krita, ockra, grönjord, umbra mm. I Egypten för 4000 år sedan användes även azurit, malakit, arseniksulfid, cinnober, blyvitt. Romarna la till indigo, purpur och spanskgrönt (kopparärg). Under vikingatid och tidig medeltid tillkom blygult, krapprött, cinnober, ultramarin.

Även om dessa färgämnen inte hittade ut i bondesamhället i någon större omfattning fanns det gott om röda hus med vita knutar, inredda med möbler målade med pigmenterad linoljefärg, äggtempera, mjölk- och pilsnerlasyrer och befolkade av personer i växtfärgade ull- och linnekläder.

Jag vet inte vad som hände i mitt stackars huvud, men jag får inte ut den där turkosa kulören. Det är gruvligt svårt att utvärdera den från en bildskärm, eftersom de jag har tillgågn till inte är kalibrerbara. Men då tänkte jag att du som är designer även av annat än kajaker har säkert en NCS-kod på kulören ifråga...?

Nej, jag använder inte NCS i något sammanhang. 1950 definierade kulörer jämfört med många millioner för t ex RGB, innebär att det sällan går att finna en riktigt bra matchning. Det handlar alltså till stor del om vilka fel man kan acceptera i valör, kulör, ton och mättnad. Jag körde ett enkelt konverteringsscript på nätet, som föreslog NCS S 1040-B30G, vilket på pyttesmå rutor på skärmen hyfsat ut, men eftersom den kulören inte finns i min swatchmapp i Photoshop blir det en rätt vag approximation.

Jag försökte få till en förenkling som vanligt...och det gick som vanligt...

Kan du dela RGB-siffrorna så vore det vänligt.

RGB: 147 220 209 eller #93dcd1 – men notera att detta bara är min tolkning av "ljus turkos färg". I en undersökning jag sett refereras till robin-egg-blue men inte heller det är en preciserad kulör (här är lite mer info om robin-egg-blue)

Jaså var det amerikanskrödhakeäggskalsblå, jamen då är det ju solklart ;-)

Jo minsann, kulörer är väldigt svårspecat. Även RGB och CMYK är ju beroende av materiel och material, så...därför är NCS bra, om än begränsat.

Tack för info, alltid pålitlig och hjälpsam :-)

Nu ska jag fördjupa mig i äggskalsnyanser...

Det har blivit tid att måla min njord. Men jag har inte tillgång till någon lokan lämplig för det så jag funderar på att leja ut det till en billackerings firma. Vilken typ av lack behövs? duger vanlig billack?

Hej Carl

Vi har lackerat många kajaker med "vanlig" billack (det är den sorten med lösningsmedels bas som han använder) under flera år med gott resultat. den lackerare jag använder lackar direkt på epoxin utan grundfärg och det har fungerat perfekt.

mvh Petrus

Kommer betsning/infärgning att minska inträngningsförmågan vid ytbehandling med epoxi?

Med vänlig hälsning Johan B.

Svår fråga. Jag har bara testat med någon enstaka variant. Men generellt bör det inte vara något problem så länge du bara håller dig till ren bets och kollar innehållsförteckningen – det figurerar en del skumma "betsprodukter" där ute på hyllorna. Se också till att du använder lösningsmedelsfri epoxy – vissa lösningsmedel missfärgar betsen.

Lite mer info här

Hej,

Tänkte måla en tidigare lackad kajak med International Perfection i svart. På burken står det att färgen är övermålningsbar efter 16 timmar vid 23 grader, men du rekommenderar morgon, middag och kväll för första dagens strykningar. Har du testat det med International Perfektion? Eller gäller det bara för klarlack?

Jag har använt International Perfection och Crystal och både klarlack och pimenterad lack på det här sättet, utan att märka några nackdelar (jämfört med när jag tidigare följde bruksanvisningen).

Kanske blir hållfastheten och slitstyrkan ännu bättre om man följer bruksanvisningen, men eftersom jag inte är speciellt rädd om mina kajaker, får jag bättra lite repor och småskador så gott som varje år och lacka om med fyra-fem års mellanrum.

Vid 23° är International Perfection dammtorr efter 4 tim och övermålingsbar efter min 6 tim (max 2 dagar). Med reservation för att dom inte ändrat drastiskt på sammansättningen det senaste året.. All info finns på produktblad, antingen på burken eller deras hemsida.

Så det går mycket bra att måla åtminstone två lager per dag i normal rumstemperatur. Lägg penseln i en plastpåse i frysen, så håller den sig mjuk mellan strykningarna.

Du måste dock kolla att det underliggande lagret lack också är 2-komp, annars kan det resa sig och släppa..

Hej, om man ändå vill måla sin kajak i en täckande färg, hur mycket färg går det åt och vilka färger ger bra eller bäst resultat? Om man vill måla sin kajak i väl synlig färg ur räddningssynpunkt, exempelvis limegrönt, vilka val har man då? International Perfection (http://www.yachtpaint.com/swe/diy/produkter/lackf%C3%A4rg/perfection.aspx) är exempelvis bara tillgänglig i ett begränsat antal färger utifrån vad jag kan förstå. I produktbeskrivningen för International Perfection står det att man ska använda grundfärg, men jag har fått intrycket av att det inte alltid är nödvändigt. Stämmer det? Måste man använda grundfärg?

De Ijssel Double Coat går att beställa i så gott som alla RAL- och NCS-kulörer och ger ett mycket bra resultat. http://de-ijssel-coatings.se/fargkarta

Epoxy är ett utmärkt underlag för lack – jag har aldrig använt grundfärg. Det är ett problem med få och trista färger i de flesta färgtillverkares standardkatalog. Det bidrar till att allt som flyter ser ungefär likadant ut. Det gråa däcket på min Njord fick jag pigmentera själv för att det inte skulle se ut som en sjukhuskorridor (den uppenbara nackdelen är då att det blir svårare att bättringsmåla vid behov.).

Stefans tips är bra, inte bara för att De Ijssel går att beställa i tämligen många kulörer (även om främst RAL är en selektivt snäv färgrymd där jag rätt sällan hittar vad jag söker), utan även för att det är det bästa färgsystem jag provat – även penselmålat flyter det ut till något som mest liknar billack!

Hej Björn !

Jag har en kajak där jag skall lacka däcket. Var i kontakt med De Ijssel. Enligt dem finns det ingen klarlack med UV-skydd utan att lacken i sig är uv-beständig, dvs den gulnar inte (det är pigmentet som står för UV-skyddet) men skyddar inte underlaget från UV-strålning.

Har försökt att leta på nätet om International Perfection om de möjligen har UV-skydd (eller bara är UV-beständig) men har inte fått någon klarhet i detta.

Bevisligen fungerar ju lackning med International Perfection. Har du eller någon annan erfarenhet av lackning med De Issels produkter ?

Hej Karin,

Jag har inte provat De Ijssel själv, men har hört många lovord och sett många exempel på imponerande finish. Som jag fattat det är det bara en semantisk skillnad mellan UV-skydd och UV-beständighet. Träet mörknar och gulnar oavsett vilket klarlack man använder – gran får med tiden en vacker bärnstensfärg. Mörka träslag som ceder och mahogny bleks istället av UV-strålning. Jag har mest använt International och har svårt att se att själva lacken har gulnat eller tappat transparens – och har den det så maskeras det av träets färgförändring.

Jag vet inte om De Ijssel har några fördelar när det gäller UV-skydd – men av det jag sett verkar den självutjämna till en bättre finish än andra färgsystem. De Ijssel-målade kajaker ser ofta ut som om en billackerare har varit i farten...

Hej!

Jag undrar om någon har något bra tips för att få skarven mellan skrov och däck snygg om man väljer att måla dom i olika färg?

Är det maskeringstejp som gäller, eller finns det något annat knep?

Det är nog maskeringstejp som gäller på kajaker och kanadensare. Eller har någon annan kommit på ett bättre sätt?

På lite större farkoster (träbåtar) fräser man ibland ett spår som gräns mellan t ex färg/klarlack, men knappast på en tunn laminerad kajakbordläggning. På ferrocementskrov (om någon kommer ihåg dem) var det av andra skäl inte heller lämpligt med ett spår – där valde många istället att dra en tunn lina i epoxy som gräns.

Hej igen!

Jag börjar tänka på vilken fernissa jag ska köpa till min kanot. Har du åsikter om denna från Biltema?

http://www.biltema.se/sv/Bat/Kemikalier/Farg-och-Lack/2-komponents-polyuretanlack-2000023245/

Mvh,

Gustav

Jag har inte själv provat, men de som gjort det och hört av sig verkar nöjda.

Hej!

Jag har tidigare använt Biltemas tvåkomponentsfärg med helt ok resultat men nu verkar de gått över till en akrylfärg istället

http://www.biltema.se/sv/Bat/Kemikalier/Farg-och-Lack/Alkydfarg-2000037121/

Har du eller någon annan besökare en åsikt kring denna, funkar den istället?

Det går att använda 1-komponentsalkyder, även om de generellt inte har samma livslängd och tålighet som 2-komponentsuretaner. Men baserat på den torftiga produktinformationen som finns tillgänglig på sajten hade jag nog avstått från Biltemas variant (UV-skydd?).

Det går att måla 1-komponent på en gammal 2-komp, men inte tvärtom (de mera aggressiva lösningsmedlen i 2-komp förvandlar den gamla färgen till en kletig sörja). Så har du börjat med olja får du fortsätta, alternativt slipa ner till ren epoxy och börja om.

Jag har testat med alkyd (International Toplac) men gått tillbaka till 2-komp uretan (International Perfection) för bättre tålighet och livslängd (vilket alltså krävde nerslipning till ren epoxy).

Hej!

Har precis lagt på sista lagret international toplac på kajaken min. Vågar man montera däckslinorna och ta en paddeltur efter bara 3 eller 4 dagar? Har svårt att hitta något om hur det härdar när jag googlar runt. Vill ju inte att färgen skavs bort innan den hamnat i vattnet helst.

Det beror helt på vilken temperatur du haft i lackverkstaden. Men har den varit rumstemperatur skulle jag anse den färdighärdad för linor och provtur. Jag brukar utgå från max-tiden för övermålning (som anger den tid då färgen har härdat så mycket att den inte binder kemiskt till ett nytt lager) och lägga på lite säkerhetsmarginal: 25-35%. Det har fungerat utnärkt genom åren.

Hej Björn. Sitter just för tillfället och gör budget för två kajak byggen till vintern.

Tänkte om du med dina fantastiska datorprogram har svaret på följande.

Hur många kvadratmeter är däcket på en Frej och Black Pearl?

Hur många kvadratmeter är skrovet på en Frej och Black Pearl?

Small be om en offert på färg från De-ljissel-Coating.

Tack på förhand,, Micke.

Mikael, jag använder mycket enkla program för de hydrodynamiska beräkningarna, men inget av dem ger totalyta utan enbart den våta ytan. För Black Pearl handlar det dessutom om vilka mått du lämnar vid beställning.

Men som en rimlig uppskattning kan du använda Frej: ca 4,1 m2 och Black Pearl: ca 3,2 m2 (gäller för en paddlare ca 180 cm 80 kg). Däcket på båda kajakerna ca 1,6 m2.

Snudd på off topic men kul anekdot om att fernissa dammfritt: Hade en gång en ca 100-årig gaffelriggad traditionell koster i ek. Ett rent bruksföremål för långseglingar i Bohuslän och södra Norge, men varvet där den förvarades hyste även ett antal gamla allmogebåtar i perfekt utställningsskick. Dessas ägare skulle aldrig drömma om att efter sista omgången med klibbduk fernissa iklädda annat än enbart kalsonger för att undvika att sprida damm. Ingen vacker syn, men båtarna blev fantastiska!

Hej Björn!

Nu är det dax att förnissa min nanoq.

Såg nu att jag införskaffat en två komponents polyrutan lack medans du rekommenderar en uretan lack vågar jag använda min införskaffade biltema förnissa?

Fernissa är egentligen, om man skall vara noga, polymeriserad linolja, som fungerar som oljefinish på trä. Biltemas "fernissa" är en uretanalkydlack, och den ska du inte använda på kajaker.

Men jag antar att du menar Biltemas tvåkomponents polyuretanlack. Den är utmärkt, så den kan du lugnt använda.

Ja Biltemas tvåkomponents polyuretanlack

är den jag menade.

Utmärkt då kör jag i gång med lackningen nu

Hej

Varför ska inte en uretanalkydlack användas på en kajak? Gäller det stripkajaker specifikt eller även rena trä/fanerkajaker?

Ser tillexempel att jotuns båtlack ”clipper” är en alkydoljebasdrad lack. Är en sådan inte ok att använda eller blandar jag ihop begreppen?

Min kajak är delvis behandlad med enkomponentslack varför jag inte kan använda tvåkomponents som rekommenderat.

Vårsoliga hälsningar!

Jag har främst använt tvåkomponents uretanlacker på mina kajaker så erfarenheten av andra system och deras kompatibilitet är begränsad. Men jag ser ingen nackdel med alkydbaserad lack på andra enkomponentssystem. Generellt fungerar enkomponent på både en- och tvåkomponentsfärger, medan tvåkomponent inte går att använda på enkomponent. Anledningen är att de mer aggresiva lösningsmedlen i tvåkomponent löser upp underlaget.

Sund försiktighet innebär att testa först på ett ställe där det inte syns så mycket. Ser det bra ut och färgen härdar som den skall är det bara att köra.

Kanske någon med mer erfarenhet kan bidra?

Jag börjar fundera kring målning av Njorden som jag håller på att bygga. Ungefär hur många kvadratmeter utgör däck resp. skrov?

Jag har ingen exakt siffra (min hydrodynamiska app tycker att enbart undervattensytan är av intresse) men jag brukar räkna med ca 4 kvardatmeter.

Hei Björn.

Jeg lurer på om det er mulig å lakke både dekk og skrog samtidig, om man henger opp kajakken etter hullene i baug og hekk? Eller er det best å lakke dekk, og snu kajakken neste dag for å lakke skroget?

Og så lurer jeg på om man må lakke innsiden av kajakken, eller om man bare må lakke inni cockpit? Og hvor mange strøk inni cockpit bør man ha?

Jeg vurderer å bruke Epifanes 2-komponent lakk, har du hørt noe positivt/negativt om denne lakken?

Det finns inga nackdelar med att lacka allt på en gång – fast vill du ha olika färg/lack på däck och skrov får du ta det i omgångar och maska gränsen.

Insidan behöver ingen lack, utom i sittbrunnen där solen kommer åt.

Har aldrig provat Epifanes, men det är ett gammalt välrenommerad fabrikat, och mycket vanligt för stripbyggda kajaker.

Takk for svar :)

Veldig betryggende at det er så raskt å få svar på ting man lurer på, om man bygger en kajakk fra Björn Thomasson Design :)

Hej

Det går visst att lägga 2komp på 1komp. om man gör det på ett år gammal 1komp lack.

Jag har lagt Double comp på epifanes och toplac, hållt i 9år nu.

Red färna ut det där med UV filter/UV skydd/UV beständighet. Enligt vissa experter så ger det bara skydd åt sig själv, men inte underlaget.

Vad är egentligen sanningen?

mvhPeter

Ja, det går säkert ibland, men det finns en risk att den gamla lacken påverkas av lösningsmedlen i 2-komp-lacken (med effekt som färgbottagningsmedel. Men när det funkar sparar man mycket jobb.

Att lacken skyddar underlaget är inte underligare än att solskyddsolja skyddar huden. Det är samma UV-strålning i båda fallen. Mottsatsen låter som en skröna eller konspirationsteori. Lacken innehåller ämnen som filtrerar bort merparten av UV-strålningen. Det fungerar uppenbarligen eftersom jag har kajaker som tillbringat åratal utomhus utan symptom på UV-skador – något som jag däremot drabbades av för många år sedan då jag testade ett prototypbygge under en sommarmånad utan skyddslack. Det tog många timmar att slipa av och göra om laminatet efteråt.

Hej Björn! Det börjar närma sig att beställa färg till min BP nu och just turkosgrön är min favoritfärg för ändamålet. Du skriver ovan att "det vita skrovet är lätt att underhålla och reparera snyggt, både i verkstaden och i fält med lite vitt gelcoatspackel". Hur rekommenderar du att man reparerar skåskador om man målar i en annan kulör?

Ha det gott!

Hälsningar Camilla

Kulörer har funderat mycket på. Min Black Pearl (prototypen) fick en väldigt snygg sidenmatt svart yta: blank svart marinlack som mattades ner med stålull (0000) och rubbing. Men en var nästan omöjlig att återtskapa vid smårerationer av repor och småskador – så det fick bli en svart standardlack efter något år.

På Njorden är skrovet vitt för att förenkla underhållet, medan däcket är en specialblandad grå (titanvitt, svart och en del pigment åt det blågrå hållet – de flesta kommersiella grå lacker drar åt det beiga hållet och leder tankarna till offentlig miljö). Jag är nöjd med färgkombinationen men får problem vid underhållet eftersom det är svårt att förvara småskvättar med blandade kulörer under lång tid. Antingen får jag måla om hela däcket eller acceptera en viss flammighet.

Hittar du en väldefinierad turkos ton (t ex i RAL-sortimentet) kan du köpa till ny färg efterhand utan andra skillmnader än den måttliga färgförändringen som, uppstår genom UV-strålning.

Är din valda turkosa färg en standardkulör kanske den finns som gelcoatspackel att ha med ute i fält för snabbreparationer. Annars får du spackla repor etc med standardspackel och snygga till med lite färg hemma i garaget. Eller täcka skador dem silvertejk och fixa det snyggare när du kommer hem.

Hej Björn,

Har en fråga kring epoxy och 2-komp polyuretanlack.

Håller på att renovera min kajak och slipar bla ner luftbubblor som uppstått efter många års användning, den är tidigare lackad med 2-komp lack. Gör även lite andra förbättringar som att sätta i packluckor och då använder jag epoxy.

Min fråga är om det är nån risk att lägga epoxy över lacken på något ställe, eller om jag måste vara noggrann att slipa bort all lack innan jag lägger epoxy??

Mvh Albin

Epoxy fäster bra på i stort sett alla underlag, med undantag för hala plaster som Silikon, Teflon, Nylon etc (i viss mån även ABS, som kräver kemisk förbehandling, primning eller specialimmer med starka lösningsmedel för att hålla).

Sitter den gamla lacken fast och det inte är en strukturellt kritisk fog är det normalt inga problem.

Jeg har et par udfordring som jeg umiddelbart ikke kan finde svar på her på siden. Da jeg lagde glasfiberdugen på underdelen, kom jeg til at lave et par mindre forskydninger i dugen. Jeg forsøgte at rette den men det lykkes ikke helt.

Efter Epoxybehandlingen med hvid farve så er forskydningerne/hullerne forsat ”tydelige”. Jeg tænker at man vil forsætte med at kunne se hullerne hvis de ikke bliver udbedret.

Jeg tænker at jeg umiddelbart kan lave en Epoxyblanding hvor jeg tilsætter en glasfiberfylder. Efter hærdning så sliber jeg ujævnheden inden jeg giver tredje gang Epoxy.

Er det en mulighed eller har du alternativer udover at slibe hele glasfiberduen væk?

Efterbehandling kunne blive slib med korn 120/180/200

Når jeg betragter overfladen efter anden Epoxybehandling så ser jeg glasfiberdugen, så syntes jeg at konjekturen af glasfiberdugen er tydelig, hvilket i sagen natur den vil være, da man behandler direkte ovenpå glasfiberdugen.

Jeg tænker at forsigtig slibning ikke ændret væsentligt på overfladen. Tager den tredje Epoxybehandling de sidste visuelle udfordringer, eller skal man leve med at man han se glasfiberdugen i overfladen?

Veck i duken går normalt inte att rätta till. Istället får man slipa och fylla när epoxyn härdat.

Vid slipjobbet bör man undvika att slipa ner i duken eftersom man då slipar av trådar som är viktiga för styrkan. Principen är alltså att man slipar ner till duken, lägger på ett lager epoxy, slipar ner igen, osv tills man är nöjd med jämnheten. Då lägger man ett sista tunt epoxylager som "gjuter in" glasfibern så att inga trådar är exponerade. Ytfinishen skyddar sedan epoxyn från UV-strålning.

För att fylla ojämnheter från veck är det bäst att använda en lätt filler (Microfiber eller Microlight), som är mer lättslipade än glasfiller.

Om man målar kajaken med täckande färg är kraven på jämnhet högre än om man klarlackar, eftersom ojämnheter syns tydligare i en enfägad högblank yta än när ådringsmönstret i trävirket förvillar ögat. Räkna alltså med ett epoxiyskikt mer när du målar.

Hej Björn, min intention var från början att bygga en BP och ritningar beställdes. Livet ville annorlunda och till slut köpte jag en svart BP privat för att äntligen komma ut på sjön. Enligt byggaren är den svarta färgen den har blandad i själva epoxin. Mer än så vet jag inte. Man kan se vävens struktur på vissa ställen och på andra ser man en matt grå yta. Jag tänkte slipa och lägga på lite mer epoxi och slipa igen för att få en jämn yta och sen måla kajaken svart med 2-k uretanfärg för att skydda mot UV-ljus.

Behöver jag tvätta med aceton innan jag lägger på epoxin?

Hälsningar

Anders Lagerklint

Hej Anders, du kan behöva tvätta epoxyn, eftersom det kan finnas utfällningar från härdningsprocessen på ytan (beroende på härdartyp, temperatur etc). Men då är varmt vatten och diskmedel mycket bättre än aceton (med aceton är risken att du istället får ett mycket tunt lager av olämpliga biprodukter över hela ytan – om du inte använder ohälsosamma kvaliteter aceton).

Din idé med uretanlack är bra. Enbart pigmenterad epoxy tål inte UV-strålning och blir grå och porös. Epoxyn måste skyddas med en UV-beständig lack.

Skriv en kommentar