Show cart
Design & Illustration

Intervju i Uteliv

Nättidningen/nyhetsbrevet UTELIV har gjort en liten snabbintervju med mig i det nyligen publicerade numret. Det handlar såklart om paddling och kajaker - och som grädde på moset, en fråga om grönlandspaddling.

UTELIV bevakar olika aktiviteter inom friluftsområdet och kan antingen läsas på webbsajten eller rekvireras som nyhetsbrev (prenumerera från webbsajten).

(här följer hela intervjun, direkt från UTELIV 2004-01-23)

UTELIV: Vem är Björn Thomasson

BJÖRN: Jag är 54 år, illustratör och grafisk formgivare, bor och jobbar i Lund, har seglat i hela mitt vuxna liv men kände för drygt 10 år sedan att det blev för mycket material/pengar/arbete och för lite nöje och utbyte. Segelbåten såldes och jag ritade och byggde mig en kajak i stället. Den fungerade överraskande bra, med tanke på att det var första försöket och ledde småningom till att jag började sälja ritningar. Jag har dryga dussinet kajak- och kanotritningar och några båtritningar, ett garage fullt av prototypbyggen, har skickat ut ett par tusen ritningar, av vilka allt fler går utanför Norden till USA, Australien, Kanada, England, Frankrike m fl. Håller i långfärd och säkerhet i Malmö Kanotklubb och undervisar/föreläser då och då om kanotbygge, navigation, paddling mm.

UTELIV: Du designar och säljer ritningar/byggsatser för de som vill bygga sin egen träkajak.. Är det något som vem som helst kan ge sig på med bra resultat inom rimlig tid? (Eller om jag börjar nu - hinner jag till sommaren och vad kostar det ungefär).

BJÖRN: "Min" byggmetod är tunna träribbor som limmas ihop över några spånskiveformar och kläs med tunn glasfiberväv på in- och utsida. Metoden är i grunden ca 40 år gammal, men jag har förenklat den väsentligt och erfarenheten är att vem som helst kan bygga en kajak eller kanadensare på ca 100-150 timmar och för tre-fyra tusenlappar i material. En kajak i trä/epoxi blir lättare och styvare än motsvarande i plast eller glasfiber/polyester. Tillfredsställelsen att ha byggt själv är en extra bonus. (Mer om att bygga finns här)

UTELIV: Det verkar som om intresset för framförallt havspaddling växer lavinartat... är det så? Märker du av det?

BJÖRN: Intresset för havspaddling ökar sedan flera år och ingen avmattning märks än. Det är dels friluftsliv och natur som lockar, främst möjligheten att komma ut utan att det väsnas och luktar bensin, och dels actionpotentialen - högsjöpaddling, fors, surf och akrobatik. En kajak eller kanot är egentligen ett rätt fantastiskt fortskaffningsmedel: stor nog att rymma allt som behövs för att äta och sova gott på långtur, men liten nog att lyftas med en hand. Snabb nog för långa dagsetapper men långsam nog för att ge tid åt eftertanke. Tar sig fram i förhållanden där inga andra båtar kommer till. Den kräver lite och ger mycket.

UTELIV: Det finns åtminstone ett par hundra olika kajakmodeller som saluförs i Sverige.. som nybörjare - vad bör man tänka på när man väljer och är verkligen trä ett bra material med tanke på stryktålighet och skötsel?

BJÖRN: Kajakmarknaden har naturligtvis följt med det ökande intresset och det finns en helt annan bredd än det fanns för 10 år sedan. Det gör det svårare att välja men ökar också möjligheten att hitta rätt. Viktigt är att välja utifrån sina egna preferenser - var vill du paddla, hur vill du paddla, vad kan du, vad vill du lära dig etc och inte snegla åt trender eller vad andra väljer eller propagerar för. Provpaddla så många kajaker du kan hos säljare, via kanotklubbar eller låna av kompisar. Skillnaderna mellan material blir allt mindre. Plast, som förr var tungt, trist och lättdeformerat blir för varje år allt bättre. Glasfiber ger fortfarande lättare och styvare kajaker men är också dyrare. Den som väljer att bygga själv har ännu större möjligheter - kan anpassa efter egna mått, få en lättare, styvare och snabbare kajak med utrustning efter önskemål.En träkajak kan hanteras lika hårdhänt som en polyetenkajak utan skador om man accepterar ytliga repor i ytskiktet. Vill man behålla det "nybyggda" utseendet skall man naturligtvis behandla den som en glasfiberkajak. Men trä åldras med behag och kan bära synligt slitage med värdighet.

UTELIV: Du intresserar dig mycket för Grönlandspaddling, vad är det och varför är det så intressant?

BJÖRN: Grönlandspaddling är paddling med grönlandskajaker och smala grönlandspaddlar. Skillnaderna är främst att utrustningen är enkel och mycket ändamålsenlig. Kajakerna är i rätt storlek helt anpassade efter kroppsmått i motsats till kommersiella kajaker som görs i en eller ett par storlekar (tänk om skor såldes på det viset - storlek 52 till alla plus lite stoppning i tårna till små fötter). Det innebär att kajaken är följsam och lätthanterad och att paddlingen är lugn och avspänd med små avmätta, men välavvägda och effektiva, rörelser. Med ett minimum av energi når man maximalt resultat. Likaså är den avancerade manövreringen, roll, stödtag mm, lugn, mjuk och graciös och gör ett nästan fridfullt intryck - långt ifrån de uppvisningar i explosiv kraft som normalt krävs för att dra runt våra stora kajaker. Den smala, symmetriska och ovinklade paddeln är ett enkelt och elegant redskap för mångsidighet, säkerhet, effektivitet, hanterbarhet och bländande prestanda i svåra förhållanden. Vindfånget är försumbart genom att den är smal och ovinklad, glidande tag gör den idealisk för rollar och stödtag av alla sorter och flytkraften är användbar på sätt som användare av plast- och kolfiberpaddlar inte ens anar.Grönlandspaddling innebär en annan attityd till balans och stabilitet. Våra rigida antingen-eller-begrepp kapsejsad eller inte, våt eller torr, upp eller ner blir meningslösa. Gränserna blir flytande, komfortzonen är inte längre +/- 20? utan varvet runt. Kapsejsning finns inte - slås man omkull av en våg tar man ett paddeltag och är uppe igen. (Mer om Grönlandspaddling)

English summaryA short interview in a net magazine on outdoor activities.

Comments

There are no comments yet.

Post a comment