Show cart
Design & Illustration

Spray – Per Skräddars

Spray – Per Skräddars

En ny intressant Spray från Per Skräddars i Dalarna:

"Hej Björn!

Skickar några bilder på mitt premiärbygge.

Den är testkörd och går väldigt lätt, nu är jag nybörjare även där men i jämförelse med min köpta (Think surfski) så är detta en sportbil.

Surfski`n är ej vägd än men blev betydligt lättare än fabriksmodellen ovan trots att jag fokuserade måttligt på viktbesparing då detta var första bygget.

Jag tänker använda den för träning och har därför skippat luckor helt, satte dock två dyvikor mittemot varandra i fören för att kunna tömma vatten vid eventuellt läckage (två blev det för att kunna låsa fast den med en vajer).

Jag höll ner förhöjningen under knäna lite i min sittbrunn för att få in ett bärhandtag (om du undrar vad det är för pinne jag petat dit 😊.

För övrigt är den byggd i froväxt Gran och Grannens Alm. Egen konstruktion på pedaler/fotstöd fick det lov att bli då jag byggde för tight för köpepedaler, återstår att se om dom håller måttet.

// vänliga hälsningar Per Skräddars

ps har du funderat på ritningar till SUP brädor?"

Spray – Per Skräddars

Spray – Per Skräddars

Spray – Per Skräddars

Spray – Per Skräddars

Comments

Per, tack för bilder och rapport. Snyggt hantverk!

Någon SUP-bräda kommer nog aldrig i min katalog. Jag har svårt att ta SUP på allvar – långsamt, ineffektivt, vindutsatt, och med olämplig belastning på kroppen. För mig förhåller sig SUP till kajakpaddling ungefär som olympisk gång till löpning ;-)

Hej Bjørn

Er så enig ;-)

Snyggt bygge.

Men vilken sågning av SUPar. Nästan som Jan Aghed som väl kanske bara skulle skriva "Varför?"

Snyggt roder!

Nästan så att jag måste göra något liknande till min Spray. Men det får bli efter sjösättning, nu vill jag bli klar och börja paddla.

Ja, Mats – Varför???

Tack alla för fina ord,

Per Carlin jag sågade ut några extra när jag ändå höll på så vill du ha ett roderblad i alm så hör av dig.

Hej, Björn och ni andra. Varför såga SUP:ar. Kul och mångsidig träning av kroppen och så värst långsamt behöver det heller inte vara, kolla: https://www.youtube.com/watch?v=SM6m39GlfKk

Nu finns det även riktigt bra uppblåsbara på marknaden: https://www.youtube.com/watch?v=WiiJEtZIcf8

Varför inte en ritning på en SUP, Björn. Förbaskat roliga att bygga och kan göras väldigt vackra i olika träslag, skicka på: https://www.instructables.com/id/How-to-Build-a-Wood-Paddle-Board/

Mikael, sågning är inte mitt ordval. Jag förklarar varför jag att jag inte är intresserad av att utveckla en SUP och motiverar med att jag finner sup-paddling långsam, ineffektiv, vindutsatt, och med olämplig belastning på kroppen.

En helt annan sak är att det finns gott om aktiviteter som är kul och givande utan att de är effektiva: cykla enhjuling, gå på styltor, paddla med händerna etc.

Men vi tar en sak i taget.

Långsam: jag väntar fortfarande på att bli ompaddlad av en sup. Att det kan gå fort är inte förvånande – men samma jobb i en kajak ger betydligt bättre fart. Även en gammal militärcykel i järn med ballongdäck kan gå snabbt – men samma jobb i en lätt, växlad cykel ger betydligt mer fart. Sätt en elitpaddlare på en trästock och det kommer att gå förvånansvärt fort. Som en hund som går på bakbenen – det går inte så bra men man blir fövånad över att det går.

Inneffektiv: Titta på den länkade bilden. Den handlar om kraft kontra avstånd och jag har utgått från att en hand trycker och en drar, och räknat från en punkt mitt mellan händerna och till det geometriska centrumet på paddelbladet: 81 cm för en 220 cm grönlandspaddel, 92 cm för en 220 cm standardpaddel och 143 cm för en 198 cm SUP-paddel. Det innebär att jämfört med grönlandspaddeln och med samma kraft i händerna tappar man 44% av trycket i SUP-bladet, och 36% jämfört med standardpaddeln – som att alltid cykla med alldeles för hög växel

Vindutsatt: Behöver väl knappast någon förklaring, men titta på bilden och tänk lite motvind. Grovt räknat har supparen 3,5 gånger större yta. Även om han sätter sig ner sitter han en eller ett par decimeter högre än i en kajak – och med en lååång paddel som i den ställningen kräver en rätt yvig motorik. Förmodligen går det bättre om han lägger sig på magen och tar crawl-tag med händerna...

Olämplig belastning på kroppen: är såklart till stor del en fråga om teknik och kompetens. Men att stå upp med båda händerna vid sidan om kroppens centerlinje (samma sida) och utöva tryck i änden på en halvannan meter lång hävstång känns för mig som en rätt olämplig belastning på rörelsapparaten. I en kajak har man händerna på ömse sidor om kroppen och får en ren vridkraft utan den snedbelastning som kommer av det laterala momentet och därmed mindre belastning på kotorna i ländryggen.

När jag först såg SUPar trodde jag aldrig att det skulle gå att lotsa fram dem till en sådan succé som det blivit. Jag får kanske omvärdera en del andra vattenleksaker i framtiden: hopphydrofoiler, aquatic cycling, water walking...

Som vanligt en utförlig förklaring av begreppen, tack. Vad som jag gillar med dem och då framförallt de uppblåsbara SUP:arna är vikten och enkelheten. Jag kan ta den på bussen i en väska och komma ut på vattnet var jag vill. Går även att ha mindre tält, liggunderlag och sovsäck med sig i en vattentätt säck. Det är kanske det som gör succén till ett faktum.

Annelie Pompe https://anneliepompe.com/ har formulerat det mycket bra, "Någon frågade mig nyligen vad SUP-paddling går ut på egentligen. Vad vill du att det ska gå ut på?".

Bra, då är vi överens. Du och många andra paddlar SUP och jag och många andra slipper.

Men för utfärder med buss hade jag nog föredragit en sån här

Väldigt snygg surfski! Spännande med dina lösningar Per. Jag gillar lösningen med stång i mitten som handtag! Snygg pedallösning också, men jag ser ingen självläns. Det kan bli lite blött i sittbrunnen efter en stund i vågorna.

Behöver man ventileringshål på en kajak om den inte har luckor?

Tänkte att temperaturen kan skifta ganska mycket och då ändras volymen på luften inne i kajaken.

Patrik, jag mailade lite med Per om det där handtaget. jag är nyfiken på hur det fungerar i praktiken, men såg spontant två tveksamheter: dels att det kanske inte är så komfortabelt i längden med en stång under knäna istället för en formad ås med stöd för lår och vader, och dels att den traditionall åsen minskar volymen fritt vatten i sittbrunnen och gör det lättare att hålla balansen efter en brytande våg. Men Per har lovat att höra av sig med erfarenheterna...

Per, det är väldigt svårt att få ett skrov fullständigt lufttätt i alla fogar, vinklar och vrår, så sannolikt löser det sig själv – men det är ett potentiellt problem.

På min Black Pearl lyckades jag få akterutrymmet så tätt att luckan poppade upp när jag satte mig på akterdäcket – och jag fick borra ett 1 mm hål i akterskottet för att lösa problemet. Men det är enda gångan på alla år jag har fått en kajak så fullständigt lufttät.

Självläns valdes bort efter mycket funderande om läckage som skulle kunna uppstå både in i skrov och in i sittbrunn med sådan konstruktion. (jag vet! det sitter i alla köp surfskis, men jag gillar att tänka själv😁. Ibland bra ibland inte så bra).

Köpte en bilgepump som jag tänkte sätta ett fäste för framför pedalerna.

För övrigt!

är det ngn som paddlat/paddlar surfski med fast roder/fena?

Kan man öva in bra styrfunktion med rätt paddel teknik🤔

Snyggt bygge! Ska du surfa med din ski Per så behöver du rodret. Du vill kunna göra snabba justeringar för att ligga rätt i vågen. Här använder du även paddeln å din kroppsvikt. Troligtvis behöver du då även en självläns. En vattenfylld ski väger multum å du förlorar direkt surfförmågan. Därför måste skin tömmas snabbt.

Ska du använda din ski som motionskajak kan du använda ett mycket mindre roder. Då kan du styra genom att luta precis som på andra kajaker.

Enkelt uttryckt är skillnaden mellan surfski och havskajak att man i surfskin sitter i stort sett rakt ovanför skrovets vridcentrum och därför har en dålig kursstabilitet – då behövs rodret både för att hålla kursen och för att manövrera. Fördelen är att utan inbyggd kursstabilitet kan surfskin kontrolleras vid surf på ett sätt som inte en havskajak kan (jämför med moderna jaktplan som har berövats sin naturliga stabilitet i luften för att precisionsstyras via en dator och därmed få överlägsna manöveregenskaper – men om datorn inte gör sitt jobb kan planet inte glidflyga utan riskerar att störta på Långholmen ;-)

I en havskajak sitter man lite bakom vridcentrum och får därför en mer eller mindre accentuerad kursstabilitet, ungefär som en dartpil, och övriga hjälper (paddelteknik, kroppmotorik, roder) behövs därför bara för att avvika från kursen. Den blir därför lugnare att paddla, men surfar inte lika effektivt som en surfski.

Jag tror, liksom Camilla, att du kommer att behöva bygga in en självläns. En överbrytande våg levererar mer vatten på kort tid än små elektriska länspumpar kan hantera och med mycket vatten i sittbrunnen blir surfskin tung, trög och instabil. Små pumpar är avsedda för att ta hand om lite vatten från läckor eller tillfälliga regnskurar, och de väger mer än motsvarande självläns. Pumpar stora nog att snabbt tömma en surfskisittbrunn väger så mycket att de påverkar långsksppsbalansen om man inte justerar sittpositionen.

Tack Camilla och Björn för infon.

Tanken var att reducera det som kan krångla tex roder,självläns

Elektrisk pump? 😵, nej någon sådan kommer aldrig att monteras!

Jag använde kanske fel namn, det är en handpump köpt från en kajak butik och nog stod det bilgepump tror jag, det kanske är ett samlingsnamn för båtpumpar.

Paddling kommer att ske på lugna vatten (insjöar). När tekniken sitter och om havet lockar så tar jag till mig eran kunskap och monterar en självläns.

Du har helt rätt – bilgepump betyder länspump, oavsett sort (bilge i det här sammanhanget är antingen slaget eller skrovets djupaste punkt).

Det var jag som med en förhastad slutsats utgick från en liten elektrisk länspump eftersom det blir svårt att i en surfski manövra pumpen med fötter eller händer – det är trång vid pedalerna och en surfskisittbrunn rymmer så mycket vatten att man behöver paddeln för att hålla balansen.

Men på plattvatten är det såklart ett mycket litet problem...

Hej Pär Skräddars,

Snyggt bygge!

Jag har själv börjat att bygga mig en Spray och funderar på att använda några av dina ideer och tänkte kolla hur du upplever dem i användning.

1) Hur funkar det att köra utan självläns?

2) Hur funkar det med din bärpinne, fyller den sin funktion och är den obekväm?

3) Tolkar jag bilden av ditt pedalställ rätt att den nedre 2/3-delen är fast/stöd och det är de övre 1/3-delen som är rörlig och som du styr med?

Mvh Marcus Ahlbäck

Post a comment