Show cart
Design & Illustration

Video om paddelsnickrande

bilder ur videon

För den som ännu inte vågat sig på att snickra grönlandspaddel (och har en snabb uppkoppling) finns nu ytterligare ett hjälpmedel. Matt Johnson i USA har satt ihop en 32 minuter lång video som noggrant beskriver och visar alla moment. Mer info finns här: Carving the greenland paddle. Videon refererar till Chuck Holsts utförliga pdf-beskrivning som funnits på QajaqUsas sajt några år. Matt rekommenderar att man använder den tillsammans med videon.

Carving The Greenland Paddle (211 mb - 720x480)
Carving The Greenland Paddle (70 mb - 360x240)
Chuck Holst byggbeskrivning (pdf)

Comments

Fungerade bra att hämat, ska kolla in den i morgon..

När får vi se en instruktionsvideo för kajak/kanot bygge?

Jag har haft funderingar på en instruktionsfilm - både för kajakbygge och för grönlandspaddling - men tycker jag har haft dåligt med tid för sådana projekt. Kajakbyggande är trots allt inte min huvudsakliga sysselsättning...

Det var en lustig snickare. Till slut kom han i alla fall på att sätta fast arbetsstycketmen på vägen dit var det slitigt. Att ständigt ställa ner hyveln på sulan är ju också lite egendomligt. Han har väl någon som ständigt bryner stålet åt honom.

Ja, jag reagerade också mot ett par sådana små egenheter. Men det kanske uppstod konflikter mellan pedagogisk tydlighet och sunda arbetsrutiner...

Ja, vad lärde man sig inte i skolslöjden (faktiskt ett lån från oss - på engelska sloyd - att ALLTID lägga hyveln på sidan! Vidare. Björn, idag onsdag e m var jag ute och paddlade under kanondån från Ravlundaheden. Jag har tunnat av topparna på "Padilla"-paddeln och oj oj så fint och tyst den gick i vattnet och vilket grepp jag fick! Det var verkligen härligt med turen som gick mot Vitemölle, nästan, men sen vände jag eftersom jag fick dåligt samvete över mer jobb som väntade vid datorn. Men kanon var det! Och nu har jag verkligen fått in trycket på överhanden mot paddeln. Det lönar sig att vara envis.

En sak till, jag gjorde om en baidarka som inte var min dröm. Jag strippade den, återgick till Wolfgang Brincks noggranna mått och höll mig till dom, lade om spanten, fixade och donade, justerade och grejade. Sen klädde jag den med ny väv, sydde och linoljade 3 ggr (puderbrun heter färgpigmentet, finns i Kivik). MEN den känns rullig och konstig trots sina hela 53 cm över masik. Jag kan inte sprätta upp allt det här en gång till. Mer övning? Eller nästa variant lägre? Baidarkorna var ju alltid lastade, jag har försökt det också, men det är som om det låg en förbannelse över den här kajaken. Inte kul alls. Om kajakdoktorn eventuellt kan ha ett råd tas det tacksamt emot..../hälsar Henri

Vad är det för specialhyvel han använder ?

Letat efter den på ÖB och Clasohlson(webben) utan framgång :/

Matt använder en vanlig putshyvel och en surformhyvel. Den senare består av en tunn stålplåt med många små härdade skär (ungefär som ett rivjärn) och finns (fanns?) som rasp eller hyvel. Förr fanns flera olika typer, storleker och grovlekar, men den enda jag hittat ute i handeln de senaste åren är en Stanleyhyvel (men jag har själv en rasp, en rundfil, en liten och en stor hyvel - alla köpta för 25-30 år sedan, men då och då använda fortfarande).

Surformredskapen är effektiva för grovformning men ger en rå yta som kräver hyvling/slipning för att vara användbar. De härdade bladen håller länge och när de är utslitna byter man bara själva bladet.

Komplettering: Webbföretaget Plantins har hela serien surformverktyg: http://www.plantins.com/ (sök på surform). Även Harald Nybord verkar ha surformverktyg, men deras hemsida tycks inte fungera med webbläsare från innevarande sekel.

http://www.slojddetaljer.com/

Surform (hyvelfil)

Rundad sickel (svanhals)

Tillägg till ovanstående: http://www.biltema.se har också allt i surform. Ger ut bra katalog.

Post a comment