Show cart
Design & Illustration

Leif Landén bygger bra och välkonstruerade svankstöd

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

Från Leif Landén kommer följande beskrivning av ett mycket bra och välkonstruerat svankstöd

Bilder på svankstödet"Tillverka ett bekvämt och snyggt svankstöd genom att kombinera två olika byggmetoder, ribbning och lamellimning. Ribbningen görs i tre lager, två liggande med ett stående mellanlager. Dimensionen på ribborna beror på vilket träslag du väljer, ju styvare trä desto tunnare ribbor. Jag har gjort ett svankstöd av 1,2 mm körsbärsfaner som jag sågat 10 mm ribbor av. Granvirke bör ha ungefär samma dimensioner.Trät måste vara kvistfritt då det annars lätt går av vid böjningen runt mallen Bilder på svankstödet( se bild).

Har man tillgång till bänksåg är det lätt att såga ribbor i valfri dimension ur ett stycke kvistfritt trä. Ribborna stiftas fast i mallen och limmas i varandra med vanligt trälim.

Bilder på svankstödetMallen görs av flera lager spånskivor som limmas på varandra till den höjd som man vill ha på sitt svankstöd. Formen anpassas efter sittbrunnens och ryggens krökning. De svankstöd som jag har tillverkat har en höjd på 150 mm och en svankning på 10 mm och följer sittbrunnens krökning, det fungerar bra för mig.Såga spånskivorna innan sammanlimningen så att formningen med raspen sedan blir så lätt som möjlig.Bilder på svankstödet Mallen skall vara ca 50 mm längre på varje sida än det färdiga svankstödet. Glöm inte att tejpa mallen innan ribbningen.

Sedan är det bara att fästa ribborna med stift i mallen och med trälim till varandra. Börja i mitten och gå ut mot sidorna. Detta gäller både liggande och stående ribbor. När man kommit en bit ut åt sidorna med det stående lagret får man forma ribborna lite med en vass kniv för att de skall Bilder på svankstödetkunna ligga tätt intill varandra.

Innan nästa lager läggs på måste limmet torka och stiften dras ut. Spara bara de stift som sitter längst ut på mallen för att hålla det färdiga skiktet på plats.

Bilder på svankstödetNär det tredje lagret sitter på plats och limmet har torkat är der bara att lossa svankstödet från mallen och finputsa med sickel och sandpapper

Med kajakhälsningar
Leif Landén"

Comments

There are no comments yet.

Post a comment