Show cart
Design & Illustration

Täta träluckor

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

Täta träluckor från Lars Altgärde

"Här kommer ett tips på låsning av träluckor som efter några provturer och rollar känns rätt hoppfull.

En tät lucka

Vi har byggt flänsen till luckan av 4mm plywood med en extra 4mm som distans för tätningslisten. Tätningslisten är en rätt kraftig 10mm D-list. Luckan låses i ena ändan med gafflar i vanlig ordning.

Låsningen i närbild

Låsningen består av en 8mm rostfri bult (50mm) med påplastad träknopp. Genomgående hål i luckan tätas med O-ring på översidan. På undersidan finns dels en distanskloss fastplastad för att matcha plywood + tätningslisten i hoppressat skick, och dels en långsmal träkloss med fastplastad mutter.

Låsningen i närbild

Tanken är att man skruvar på ovansidan och då vrids klossen på undersidan in under flänsen och sen drar man åt flera varv tills det sitter ordentligt.

StoppklossUnder flänsen finns en stoppkloss som hindrar den avlånga träklossen att rotera förbi låsläget, sätter man den i kanten på flänsen hindrar den även att klossen vrids tillbaka in under flänsen då man lossar luckan. Med denna låsning bör risken att luckan går upp ute till sjöss vara mycket liten.

Hälsningar Lars Altgärde , Målskog, Jönköping"

...och så en bild av luckorna i sitt rätta sammanhang: En Isfjord och två Njord byggda av Mats Ljungdahl, Håkan och Lars Altgärde i gran och al, med rörlig skädda och vägande ca 20 kg.

En Isfjord och två Njord

Comments

Glömde en sak! för att få listen tät trädde jag i en mycket tunn O-list innuti D-listen i skarven och limmade ihop med cykelsolution. Dock blev den så tät att jag blev tvungen att sticka några hål på insidan av D-listen med en glödgad spik så att luften kan gå ur listen när man skruvar åt

Lars

Har ikke løst problemet med min ovale træluge på fordækket af min BP. Har forsøgt med forskellige tætningslister og ændret lugelåsen til fire vridere, som kan trykke lugen effektivt ned (mener jeg).

Ganske mange har bygget med træluger som jeg, så nogen må have gjort det på en bedre måde, men hvordan? Jeg har søgt i diverse byggebeskrivelser, men ikke fundet noget, jeg kunne forsøge mig med. Jeg har prøvet med to modsat rettede p-lister, en rillet vinduesliste sammen med en d-liste samt to d-lister. Men ingen af dele duede rigtigt. Er løbet tør for ideer

Bjarne, är du säker på att det luckan som läcker? Eller kan du ha någon otäthet någon annanstans – skäddaboxar till exempel är notoriska? På en av mina tidigare kajaker läckte skarven skrov/däck – jag hade ett par missar i limfogen så att väven på in- och utsida kunde inte hålla tätt. Lösningen blev att pensla på epoxy i skarven med kajaken på högkant.

Annars har mina laminerade sargar med dubbla p-lister fungerat bra, men det känns viktigt att det finns en ränna för listerna så att de inte barar plattas till utan har möjlighet att ta ojämnheter åt båda hållen.

En inte ovanlig komplikation är att förluckan när den sågas ur sitt sammanhang rätas ut en aning så att det blir svårt att få tillräckligt tryck ute vid sidorna. På min Njord fick jag överböja förluckan och limma dit stadiga balkar för att få det tätt.

Någon annan som har ett förslag?

En läcka i min Hunter avslöjades med hjälp av en fotpump ansluten till ett 5mm mässingsrör i däcket. Jag fuktade däcket ordentligt med såpvatten, pumpade och såg omedelbart bubblor stiga upp ur ett av Maroskebeslagen. Lätt åtgärdat med en bit väv och epoxy.

Björn, har du något tips på hur man ska göra för att montera P-listerna så att den undre P-listen (i "rännan") ligger an precis mot kanten av P-listen som sitter i luckan? Det blir nästan sub-mm-precision som krävs, eller så får man ta lite bredare P-lister (typ 10mm) för att få större tolerans.

Min tanke är att först lägga P-listen i rännan, och sedan färga den på något sätt (typ blått pulver för slagsnöre) så att den gör ett avtryck på luckan, och därefter montera listen på luckan. Men något säger mig att det finns ett smartare sätt? :)

Mitt "smartare" sätt är att limma dit listerna utan funderingar på precision (bara så att de inte hamnar ovanpå varandra) och sedan låta listerna fixa precisionen själv när de kläms ihop av den stängda luckan. ;-)

Utætte luger.

Tak Bjørn. Selvfølgelig skulle jeg have kontrolleret tæthed mellem skot/skrog/dæk. Der var den. Har nu tætnet med Sicaflex. Desværre har jeg nu erstattet de første luger med Kajaksports gummiluger. Det ser ikke smart ud på min BP, navnlig ikke på fordækket. Så det må nok ændres tilbage til en pæn træluge. mvh Bjarne

PS Af skade bliver man klog!

Jag har fått ta över ett gammalt Njord-hemmabygge som behöver ny tätning av luckor - vilken p-list är bra att använda? Räcker det med en vanlig för ytterdörrar etc eller behövs någon speciell? Och vilket lim är bra för att fästa dem?

Behöver ytan som de ligger an mot vara hundra procent slät eller är det inte så noga? På min Njord överlappar luckan ovanpå skrovet några centimeter, och ytan som den yttre p-listen ska ligga an mot är något skrovlig av färg. Den andra p-listen ska ligga an mot insidan av luckan och där är det slätare epoxi på ytan.

Jag har på min Njord med utmärkt resultat använt vanlig självhäftande P-list från bygghandeln – men sett till att ytorna är hyfsat jämna. Ena listen sitter längs lockets ytterkant, den andra i flänsen på däcket och de hamnar intill varandra eftersom luckorna är försänkta i däcket. Vidare har flänsen en innerkant som sticker upp några millimeter och som luckan vilar mot, och som hindrar att listen pressas ihop helt utan har flex åt båda hållen (bild här).

Post a comment