Show cart
Design & Illustration

Täta träluckor

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

Täta träluckor från Lars Altgärde

"Här kommer ett tips på låsning av träluckor som efter några provturer och rollar känns rätt hoppfull.

En tät lucka

Vi har byggt flänsen till luckan av 4mm plywood med en extra 4mm som distans för tätningslisten. Tätningslisten är en rätt kraftig 10mm D-list. Luckan låses i ena ändan med gafflar i vanlig ordning.

Låsningen i närbild

Låsningen består av en 8mm rostfri bult (50mm) med påplastad träknopp. Genomgående hål i luckan tätas med O-ring på översidan. På undersidan finns dels en distanskloss fastplastad för att matcha plywood + tätningslisten i hoppressat skick, och dels en långsmal träkloss med fastplastad mutter.

Låsningen i närbild

Tanken är att man skruvar på ovansidan och då vrids klossen på undersidan in under flänsen och sen drar man åt flera varv tills det sitter ordentligt.

StoppklossUnder flänsen finns en stoppkloss som hindrar den avlånga träklossen att rotera förbi låsläget, sätter man den i kanten på flänsen hindrar den även att klossen vrids tillbaka in under flänsen då man lossar luckan. Med denna låsning bör risken att luckan går upp ute till sjöss vara mycket liten.

Hälsningar Lars Altgärde , Målskog, Jönköping"

...och så en bild av luckorna i sitt rätta sammanhang: En Isfjord och två Njord byggda av Mats Ljungdahl, Håkan och Lars Altgärde i gran och al, med rörlig skädda och vägande ca 20 kg.

En Isfjord och två Njord

Comments

Glömde en sak! för att få listen tät trädde jag i en mycket tunn O-list innuti D-listen i skarven och limmade ihop med cykelsolution. Dock blev den så tät att jag blev tvungen att sticka några hål på insidan av D-listen med en glödgad spik så att luften kan gå ur listen när man skruvar åt

Lars

Post a comment