Show cart
Design & Illustration

Black Pearl – Camilla Lax Uebel

Black Pearl – Camilla Lax Uebel

"För ett par år sedan frågade jag Björn och Petrus (Kajak) om det går att bygga en kajak om man varken byggt något innan eller kan något om båtar. Båda sa ja. Jag längtade efter en liten, smidig kajak som var lätt att paddla för en nätt person med impingementaxel och två tennisarmbågar och hade blivit väldigt förtjust i en Black Pearl. Jag tänkte att det vore mysigt att gå och bygga på den i lugn och ro hemma i f d garaget.

Björn föreslog redan i ett tidigt skede i byggprocessen att det kunde vara kul om jag gjorde en blogg och delade med mig av alla misstag. Jag svarade att den bloggen nog mest skulle bli tragisk. Visst har jag gjort alla möjliga och omöjliga fel (vissa som Björn aldrig hört talas om) och fått göra om och göra bättre. Så mysigt att bada i slipdamm var det ju inte heller och lugn och ro skulle jag kanske inte beskriva det som, den skulle ju bli färdig till sommaren. Men en del har gått hyfsat bra också. När det inte blev en enda luftbubbla i glasfibern på skrovet kände jag mig nästan som ett proffs. Och när allt annat var nytt och klurigt så kunde jag ju lika gärna ge mig på att gjuta sits och skott i ett och i kolfiber med rätt passform. Det tog en dryg månad men oj, vad skönt och snyggt det blev (på lite håll).

13 kg var målet och den kvalade in på knappa 12 kg (jo, jag har varit väldigt flitig med att slipa den 507 cm långa kajaken byggd med granribbor). Den är superhärlig att paddla och glider spikrakt fram i stiltje (var osäker på hur det skulle gå med det, hur vet man att den är helt rak?). Nu när den är klar längtar jag redan efter att börja bygga nästa kajak. För trots allt är det är ju sååå roligt! Och tänk så smidigt nästa kajak kommer byggas när jag redan gjort alla misstag (man kan nu alltid hoppas)! Nu har jag dessutom investerat i en grovdammsugare och en excenterslip. Vilken lyx att slippa sopa slipdamm!

Stort tack till Björn som har svarat snabbt på alla frågor och till Petrus som kommit med många goda råd. Tack även till bloggarna frejbygge, niglaskajak, minkajakverkstad.arnwulf och johanssonkajak samt till Primenta för inspiration och tips. Så nöjd och stolt!"

Black Pearl – Camilla Lax Uebel

Comments

Snyggt (och kul) med färgen! Fantastiskt att ditt första bygge blev så lätt!

Grattis till ett fint bygge!!

Bra jobbat! Trevligt med den utförliga presentationen.

Kan du nævne nogle af de ting, som har gjort din kajak så let? Byggede selv en BP for tre fire år siden, men fik slet ikke vægten ned i nærheden af din. Nogle af årsagerne kender jeg selv. Byggede også i 5 mm granrib. Skal på begynde et nyt , og forhåbentlig lettere, byggeri.

Tack alla! Bjarne, jag har jag helt enkelt varit väldigt snål med allt material, slipat och skrapat. Försökte hitta lätta, hyfsat kvistfria brädor (sågade upp dubbla mängden för att få ihop hela fina ribbor). Framför allt däcket, men delvis också skrovet, slipade jag ner från 5 mm till nånstans närmre 4 mm med bandslip. Hade ju aldrig använt en sådan så det blev några fördjupningar men de gick ju att fixa till. Sedan har jag varit snål med epoxy och skrapat bort allt som inte behövs. Hade en längre paus i bygget, från förra juli till maj i år och när jag började igen var jag osäker på om jag slipat för mycket på däcket. Så då slipade jag ner allt, även väven, och gjorde om. Puh! Det var nog totalt onödigt men kändes bra.

Jag har ingen skädda och fotstödet är av 4 mm plywood. Sedan gjöt jag ju sits och bakre skott i ett, det tog lång tid och var klurigt, men blev väldigt lätt. Beslagen blev också lätta (men jag tog nog bort lite för mycket mot relingen när jag skulle limma ihop däck och skrov så de läckte in till en början). Luckorna är också lätta.

Planerar just nu första helgturen till havs och det är en utmaning att få ner tält och allt, men det verkar gå. Det ska bli spännande att testa den i lite mer vind!😊

Ha det gott!

Bjarne, lycka till förresten med nästa bygge!

Tak for svaret. Havde problemer med listerne i enderne af båden. Sleb noget, men spartlede også en hel del, nok for meget. Kunne ikke anvende gummiskraberen; den var for klodset. Brugte i stedet mindre plastspartler. Måske har de ikke været effektive nok med hensyn til at mindske forbruget af epoxy, men man skulle jo også passe på ikke at rive vævet eller trække det skævt. Ja ja. Håber på bedre held næste gang. Har ombygget cockpittet og sargen og gjort det lidt større og lettere.

Hej Camilla, roligt att ramla på dig här. Jag har också byggt en Pärla, för typ 15 år sedan och i förfjol byggde jag en Frej hos Petrus.

Vi kanske ses på vattnet nångång!

Peter

Hej Peter,

Det vore kul!

Ska också bygga en Frej, är väldigt sugen. Har ritningar som ligger och väntar. En vacker dag så...

Camilla

Post a comment