Show cart
Design & Illustration

China once again...

Polering av nylaminerad kajak

I got away on a new trip to China just before Christmas – this time to check the new plugs for the sport models of Axis X3 and X4 (narrower and faster), to test paddle the first production surfski S4, and what I really looked forward to: to try the first production paddle GP1!

The weather was awful – temps just above freezing, continous raining the last day was slowly replaced by snow, and if that was not enough; a thick unpleasant smog. But paddle I did...

skummodell för kontrollEverything was as expected. The plugs looked fine, the surfski was very fast, comfortable and easily maneuvered, and the paddle was even better than expected. That I liked it and found it perfect for paddling, maneuvering, bracing, rolling etc, was of course no surprice since it is molded after my own favorite paddle – but the workmanship, precision and finish was absolutely outstanding! The connecting pieces were precisely tooled that you hade to push the pieces together slowly to let the air escape! The satin finish was beautiful as well as functional – more friction and a better grip than on high gloss finish.

The third China-trip this year was as the previous two: delicious food and excellent te, luxuary hotels where the luxuary sometimes bordered on the ridiculous, simple uninsulated factory buildings without heating and with large cargo ports left wide open in spite of outside temps just above freezing ;-)

A new experience was the express train between Shanghai and Ningbo, ghosting along in over 300 km/h – much smoother and more silent than a Swedish X2000 in half that speed.

More information about kayaks, surfskis and the paddle on Axis Kayaks site.

Comments

Kina, Sverige och Världen -håll i med din kajaksida den ger så mycket inspiration åt så många! I år kanske jag kommer till skott med en Black Pearl eller kanske jag ska gå igång med en Frej...Möjligheterna är många - året är nytt! Gott Nytt år!

Tackar och bockar - och god fortsättning...

Hej!

Är nybörjare gällande kajakandet men eftersom jag tänkt att köpa en kajak nu till våren/sommaren så började jag för en lång tid sen att läsa på ordentligt om kajaker och allt som hör därtill (tycker om att känna mig välinformerad så att man inte lyssnar allt för mycket på någon dålig säljare, eller kanske ännu värre, -direkt luras av en dito).

Eftersom jag anser mig ha ganska lätt för att lära mig saker (t.ex. vindsurfing, snowboard, wakeboard m.m. var aldrig något problem ö.h.t.) så har jag bestämt att jag inte vill ha någon nybörjarkajak utan i så fall snarare tvärtom, -ju mer utmaning desto bättre. Och så är det ju det där med utseendet som jag tycker är viktigt och eftersom jag är lite "oldschool" gällande mycket så vill jag ha en kajak med riktigt vackert "grönlandsutseende" (blir mycket tjat om Grönland när man pratar kajaker har jag märkt). Således hade jag så gott som bestämt mig för en Black Pearl, Qanik eller Sea Pearl och bara testpaddlingen för att välja mellan dessa återstod. (Ja jag vet att du förespråkar att bygga själv och jag skulle mer än gärna göra det men just nu så har jag för få garage och för många små barn i mitt liv så den karamellen suger jag på tills senare).

Men men men, så dök ju dessa Axis upp och jag måste säga att de är de första kajakerna som inte har det utpräglade "grönlandsutseendet" men som ändå är vackra (surfskis och sportkajaker är direkt motbjudande enligt mig). Så nu har allting ställts lite på ända Björn, -är det en Axis man ska ha istället? Får uppfattningen om att de är snabbare än tidigare nämnda modeller och fart är ju alltid trevligt. Men hur är det med den saken, -är de märkbart snabbare eller är det bara en känsla man får eftersom de ser ut som de gör och marknadsförs så?

Och hur är det med paddlarens vikt? Jag har precis tränat upp mig till 90 kilo (mot mina normala 78-80) och här har jag tänkt att stanna framöver, åtminstone några år. Vet du om det kommer någon lite längre modell av Axis eller tror du att X4:an ändå funkar bra? X4 Sport var ju lite smalare (och därmed snabbare och roligare?) men för den blir jag väl kanske lite väl tung.. Det kommer att mest handla om dagsturer för mig men man vill ju ändå kunna packa för en helg och sticka ut här i Stockholms skärgård när lusten faller på.

Och när det gäller roder och skädda: Det verkade som att Axis-modellerna skulle komma med både och men hur ser det ut, -är de ritade för bara skädda och så har tillverkaren hängt på ett roder ur marknadsföringssynpunkt så som det varit med några av dina andra modeller (typ Nordr).

Ja du, det blev en lång utläggning med många frågor och egentligen så vet jag knappt själv vad jag vill komma fram till. Men jag antar att det är frågan om min vikt kontra Axis-kajakernas kapacitet som var mest aktuell.

I övrigt vill jag tacka för en extremt fin och informativ hemsida! Gillar som sagt att förkovra mig och jag är inne här minst en gång om dagen. Det har visat sig att andra sidor inte på långa vägar är lika väl uppbyggda och att de ofta bara kommer med halvförklaringar eller inga förklaringar alls. Och ibland får man känslan av att de som skriver på andra sidor egentligen inte vet vad de pratar om utan att de bara läst någonting någonstans och sen hänger på och ger någon liknande halvdan förklaring. Men den åsikten kanske kommer ifrån att man påverkats så starkt av det du skriver. Och då kan jag ju i praktiken ingenting om kajaker utan har bara läst mig till en del.

Men som sagt, tack igen för en fin och bra sida!

/35-åringen som precis är i början av en förhoppningsvis lång och trevlig kajakhobbykarriär

Ja det var mycket på en gång ;-) Och tack för de vänliga orden!

För att börja från början: Black Pearl är (tillsammans med Njord) min favorit, men helst skall du bygga själv, eftersom de största fördelarna med konceptet kommer fram när man dimensionsmässigt ligger nära den undre gränsen för utrymme och dimensioner. Likaså finns det en del kommersiella genvägar med Seabirds version (som de flesta sannolikt aldrig märker). Black Pearl är också en ren lekkajak, för liten för turer längre än över dagen.

Qanik är en väldigt lyckad kajak för lek, surf och dags- och långturer – exceptionellt lättmanövrerad, lättrollad och hanterbar. Det lite högre fördäcket är uppskattat av de flesta utanför den inre cirkeln av insnöade grönlandsafficinados.

SeaPearl kanske du skall lämna därhän (baserat på din “programförklaring”). Den är visserligen uppskattad av sina ägare, men är i grunden en grönlandskajak-light, för dem som gillar det grönländska utseendet men kanske inte uppförandet till alla delar.

Axis slutligen är snabbare än motsvarande grönlandskajaker, främst beroende på att grönlandskajaker inte är generellt snabba – det bara känns så när man sitter nära vattnet med bara ett par centimeters fribord. Genom sin surfskiinpirerade skrovutformning ligger Axiskajakerna i överkant av jämförbara havskajakers normala fartintervall. Men skillnaden i fart är mycket liten mellan olika kajaker (eftersom farten svarar mot roten ur längden). Det är alltid “motorn” som är den avgörande faktorn i alla fartsammanhang. Samtidigt skall farten inte underskattas: även en fartskillnad på 0,1 knop innebär att den snabbare kajaken är tvåhundra meter före efter en timmes paddling, och får paddlaren i den långsammare att känna sig missgynnad i sin tröga plastlåda ;-)

Dina 90 kilo gör sig utmärkt i en Axis X4. Även en X4 Sport fungerar – men då lite blötare i krabb sjö eftersom den ligger aningen djupare. Skillnaden är även här relativt liten – det krävs 16 extra kilo för att trycka ner en X4 sport 1 cm (och motsvarande 17,5 kg för X4).

När det gäller Axis är surfskina ritade för roder, och kajakerna för skädda – men med brasklappen att den som vill använda sin kajak offensivt i grov sjö med full surfskikontroll bör ha roder.

Hoppas du får någon hjälp av detta.

Jo jag vet ju att Black Pearl inte stämmer in riktigt på min önskan om att kunna paddla turer på några dagar.. Men den SKALL ju ändå testas och skulle det vara så att man fastnar för den så får man väl lugna sig med turerna en tid tills man har råd att köpa en till kajak eller tills man har möjlighet att bygga en Njord t.ex.. :)

Det där med Sea Pearl vet jag inte riktigt om jag förstod. Men jag tolkade det som att även om det ser ut som en "grönlandskajak" så har den inte riktigt de egenskaperna.. Korrekt uppfattat?

Och Axis blev jag ju nu ännu mer sugen på, det blir verkligen till att skriva upp den på provpaddlingslistan! Såg att de låg ute på kajak & fritid (Norge) nu så förhoppningsvis marknadsförs de väl även här i Sverige snart. :)

Listan består nu alltså av Black Pearl, Sea Pearl, Qanik och Axis. Och så tror jag nog att vi skriver upp Nordr där också.. :) Detta är ju dina modeller allihopa men jag tror att jag nöjer mig där. Med tanke på hur många modeller det finns på marknaden så känns det som att man skulle kunna provpaddla resten av sitt liv. Men eftersom du verkar veta vad du talar om så ser jag ingen anledning till att blanda in fler modeller. Någon av de där modellerna kommer säkert att passa mig jättebra!

Slutligen; -tack för ditt svar! Tänk om man inför varje lite större köp i livet kunde kontakta designern direkt och få svar på frågor om produktens egenskaper m.m... Otroligt proffsigt!

Så tack!

Tack Tobias. Det blev kanske lite kryptiskt med SeaPearl, men den kom till för att Black Pearl i grunden är en kajak utan egenskaper: varken snabb eller långsam, varken stabil eller rank, varken lättsvängd eller kursstabil – det är paddlarens ambition och skicklighet som avgör vad Black Pearl är för en kajak. Det finns ingen gräns varken uppåt eller neråt, vilket inte uppskattades av alla. Därför kom SeaPearl till, med Black Pearl-liknande utseende, men mer traditionellt havskajakbeteende – men snabb, lättmanövrerad och lättrollad, eftersom det är egenskaper jag ogärna gör avkall på.

Axis får du åka till Norge för att prova. Efter en hel del vånda med pris/kvalitet har tillverkaren beslutat att tills vidare enbart sälja direkt från Kajakk & Fritid i Drammen utan mellanhänder. Tanken är att kajakerna kan hamna i mellanprisläge, trots toppkvalitet i konstruktion, utrustning, material etc och inklusive frakt från Norge.

Naturligtvis inte en helt idealisk situation, men samtidigt kan butiken i Drammen vara värd ett besök: över hundra olika kajakmodeller i lager att prova ute i Oslofjorden eller i en inomhusbassäng och mer tillbehör än jag sett någon annanstans.

Tack återigen för förklaringar och svar. Verkar ju bli lite svårt att provpaddla Axis här i Sverige då. Får sikta på de andra modellerna.

Men jag ska se till att bli en riktig baddare på kajakpadling och förhoppningsvis så kan jag även få min underbara fru riktigt intresserad. Så kanske vi kan ta oss en Norge-tripp någon gång och besöka butiken.

Det kommer att bli kul det här! :)

Hej,

Har en fråga angående GP1 paddeln. Om jag räknar på att göra en paddel så hamnar längden på ca 200-207 tror jag ?? (162 cm hög och 167 mellan fingertopparna). GP1 finns bland annat i längd 180 och 216 cm. Hur vet jag vilken jag bör välja?

Hälsningar Anna

Du bör välja 216, även om den är aningen lång. Men 180 är för kort – med den hade du fått jobba med glidande tag hela tiden, och förlora både frekvens och manöverkapacitet.

Men vi fattade ett snabbt beslut att beställa kortare skaft också så att det går att bygga paddlar på 210 och 213. Så om du köper en 216-paddel kan du senare byta skaft till ett kortare om du tycker det behövs.

Är det din första grönlandspaddel kommer du förmodligen att tycka att även 216 känns lite för liten, men när du efter ett tag vant dig vid tekniken kan du testa en 210.

Post a comment