Show cart
Design & Illustration

Doris – Göran Gustavsson

Doris – Göran Gustavsson

Göran Gustavsson in Tyringe (south Sweden) built (among other crafts) a beautiful Doris, and mailed a couple of photos:

"Hi Björn

I have built the boat from your plans, and attach a couple of photos to the mail. Looking forward to a testrun as soon as the ice is gone from the lake. Previously I have built a Nomad and have a Najad in the shop now. The najad has taken some time, due to other projects getting in the way, and also because I am doing some pattern stripping and intarsia – we'll see how that turns out.

Regards, Göran Gustafsson, Tyringe"

Doris – Göran Gustavsson

Comments

Ruskigt fin liten båt. Har du någon uppfattning om materialpris?

Mvh

Magnus

Snygg, men vi som har sett dina kajaker, bananlådor och vindflöjlar förväntade oss inget annat.

Svar till Magnus.

Tanken med båtbygget var att få ihop en enkel, lätt och billig båt som inte fick ta för lång tid att bygga. Jag har använt lauan- och merantiplywood till båten, vilket kanske inte är det mest optimala till båtar. Det är förhållandevis billig plywood i mahognyliknande träslag. Plywooden har ofta stora fula lagningar, men har man möjlighet att sortera lite när man köper den kan man hitta ganska hyfsade skivor. 3 skivor 6mm lauan och 3 skivor 9 mm meranti kostade ca 1500.

Övrigt material tex. glasfiberväv och epoxi (end. utsidan), grundolja, 2 komp. lack, m.m. ca 2500. Den massiva mahognyn är inte inräknad (fanns ett par plankor i virkeshyllan sen tidigare).

Beslag och åror (fr. Biltema) ca 600. Tot ca 4500-5000.

Om du kommer till skott och skall bygga får du gärna höra av dej, jag har lite tips som kanske skulle kunna vara till nytta. Göran

Tack för infon Göran. Min tanke är precis som din att få en liten smidig båt till ett billigt pris och som inte får ta för lång tid att bygga.

Så fort jag fått "ledighetsansökan" godkänd av frugan så ska jag försöka sätta igång, tyvärr har hon ett kajakbygge i minnet som tog några timmar att slutföra :) men förhoppningsvis till sommaren. Jag hör gärna av mig när det blir aktuellt.

Mvh

/Magnus

Snygg båt Göran - det enda jag är lite orolig för att du kommer att överpacka den. Du har en förmåga att fylla kajaken med det mesta man kan råka behöva, pannkakor, vispgrädde, grill, julgransbelysning ......:)

Efter Henriks inlägg har jag börjat fundera på om båten skulle kunna fungera som släpjolle till kajaken? Tänk så många sjysta friluftsprylar man skulle kunna ha med sig på en veckopaddling!

Det tål kanske att funderas lite till på. /Göran

Javisst, du skulle väcka liv i en fin gammal svensk tradition. I en del gamla paddlingsinstruktioner finns tipset om en lastkajak på släp, med råd om vilken fartförlust man kan räkna med att förrådspråmen orsakar, hur man hanterar den i sidvind och sådant. Men vad är väl en lastkajak mot en Doris?

På den tiden paddlade man slanka turkajaker med måttlig packvolym och hade bomullstält med bambustänger, vaddsovsäckar, fotogenköket från sommarstugan etc.

Så förklaringen får du kanske modernisera lite ;-)

Post a comment