Show cart
Design & Illustration

Fusion launched...

Testing in the archipelago of Stockholm

If you these days are overtaken by something long, narrow, carbon black and very fast, it may have been the new Fusion hybrid surfski that is going through the last steps of finetuning in different locations in the archipelago of Stockholm and in different weather conditions. More pics on the Nordic Kayak site.

In the lower pic you can see the new footrest bulkhead with integrated soft self centering pedals, that have brought big smiles and must-have-cravings with those who have tried.

Very soon now...

Close-up of the cockpit

Comments

Vad fin och snabb :) den verkar. Stort grattis! Det roliga är att jag och en kompis idag pratade om när det skulle bli sjösättning och så kommer denna uppdatering som ett brev på posten. Super!

Tack Erik! Jag ser fram emot att få provköra den själv - har bara sett den på bild ännu så länge ;-)

Är det en självläns som sitter i botten?

Ja, självlänsen är ett mycket effektivt sätt att snabbt tömma sittbrunnen efter en överbrytande våg. Till skillnad från venturilänsar kan den vara stängd och tät tills man fått upp farten.

Självläns är rätt mycket bättre, testat båda sorterna och den som sitter i Fusion och Epic V12 är brutalt mycket bättre.

Dock är den så effektiv så man kan bli lite irriterad på ljudet...

Självläns? Fiffigt! Hur fort måste man paddla för att det ska fungera? Kan det vara något att tänka på för en vanlig havskajak?

Petter ...

Petter, det behövs inga höga farter - vatten är ett drygt 800 gånger tätare medium än luft så ejektorverkan blir bra. Fast i en havskajak vill jag nog helst slippa läns. Det finns flera skäl: havskajakens sittbrunn rymmer många gånger mer vatten än surfskins och konsekvenserna av vatten blir mycket större - engagemanget får läggas på att hålla vatten utanför istället för att få ut det. En havskajak blir också så tung och otymplig med vattenfylld sittbrunn att jag är tveksam till om det går att paddla ut det genom en läns. En läns är vidare en potentiell läcka - inte alltid hundraprocentigt tät i packningar och stängning. För att öppna och stänga den måste man paddla med öppet kapell - kanske inte alltid bra i sådana förhållanden då det kommer in vatten.

Men testa gärna - det ger ofta mer än att sitta och komma på teoretiska invändningar. Inom vetenskap och forskning gäller Lazarus Long's Thesis:

"Always listen to experts.

They'll tell you what can't be done and why.

Then do it."

Petter, den länsar redan vid en fart av 8-9 km/h. Tömmer en full Fusion cockpit på ca 1 min. Jollelänsar som monteras från insidan bygger ofta på att det är en viss distans (6-7 mm) mellan däck och botten för att den ska bli tillräckligt platt invändigt. Den ska helst också sitta i en liten nedsänkt skål så att allt vatten verkligen länsar ut. Den länsar alltså inte ut allt vatten om den inte är på lägsta punkten vilket den inte skulle bli i en "normal" byggd kajak. Finns dock andra lösningar där länsen monteras från utsidan men då blir inte skrovytan slät.

Min första tanke var att det vore fiffigt att kunna länsa ut de litrar som läcker in genom kapellet när jag lutar och försöker rolla och så. Samt det vatten som alltid finns kvar efter en kapsejsning och kamraträddning. Kanske till och med vattnet som finns i brunn efter en reentry roll.

Men en mekanisk anordning (potentiell läckagerisk) i kajakens lägsta punkt är nog ingen riktigt bra idé, eftersom det är den delen som tar mest stryk när jag paddlar i grundare områden och kasar över stenar.

Så det får nog bli till att fortsätta med handpump och trasa. Ttror jag.

Petter ...

Alternativ för att bli kvitt småskvättar kan vara de pumpar som monteras på fotstöden i maratonkajaker. De består bara en par slangstumpar med ett par backventiler. För varje tryck med foten på fotstöden pressas någon halvdeciliter vatten ut.

En del kajaker har ännu mer ambitiösa arrangemang - en båtlänspump med pumphandtaget borttaget, monterad direkt på fotstödet, så att man trampar direkt på membranmontaget (ofta med en tryckplatta: se t ex Clapotis: http://www.kajak.nu/prylarna/kajak/vara-kajaker/clapotis-seakayak/). Tyngre och klumpigare med hanterar en halv till en liter per pumptag.

För ett par decennier sedan hade de flesta engelska kajaker en båtlänspump monterad där fikaluckan numera brukar sitta. Placeringen var idiotisk för självbetjäning, men satt bra till om en paddlarkompis hanterade den från sin kajak.

Jag har också funderat på en enkel ejektorpump (venturityp) - ett bakåtriktat munstycke under skrovet, en slang som gör en båge upp i däcket så att ett luftlås bildas för att hindra baksug. Men tvekan råder om undertrycket blir tillräckligt kraftigt för att lyfta vattnet över luftlåset, om vad som händer när man backar och om det potentiellt ömtåliga med ett utstickande munstycke under kajaken ;-)

kanske att en backning är just vad som behövs för att få bort luften och fylla slangen med vatten.

Men sedan gäller det förstås att paddla framåt så att inte hävertverkan fyller kajaken. Paddla tills det är tomt i sittbrunnen och slangen återigen är luftfylld.

Men med ett munstycke som är vändbart framåt bakåt kan man själv bestämma om man vill tömma eller fylla (slangen eller kajaken).

eller?

Petter ...

Post a comment