Show cart
Design & Illustration

Global Surfski on Fusion

Nya Fusion
Peter Ekström on globalsurfski.se takes a close look at the new Fusion and seems to like what he sees...

Comments

Snygg!

Finland slang: "Skitsnygg"

Hoppas tömningsventilen har utvecklats med åren.

Hade en i flere Snipebåtar - där läckte den.

För låg hastighet?

Sörjer över att Din GlobalSurfski är utom räckhåll

för en åldring.

/ Clas H.

Läckaget i "gamla" jollar berodde ofta på att man manövrerade Andersen-länsen med fötterna och på tvären. De var ofta skeva på grund av det.

Precis hur läcker som helst!

Jag får en känsla av att man låtit sig inspireras av diverse stealth båtar och flygplan...kan det stämma månne? :)

Claes, ja även om Fusion är markant stadigare än de mest extrema farkosterna, är det nog så att en och annan av oss får avstå från nöjet. Men tanken är att den skall vinna mer i stabilitet än vad den tappar i fart, så till stor del är det nog en fråga om envishet och målmedvetenhet...

Niklas, jag minns inga sådana tankar eller kommentarer - tror nog snarare att formen växte fram som en logisk följd av grundtankarna om sittkomfort, relingshöjd och volym och av de möjligheter som öppnade sig i samarbetet med Marströms och deras spetsteknologi och kolfiberkunnande...

Sedan kanske sjöräddningen m fl (några namn dyker alldeles opåkallat upp) skulle ha synpunkter om man marknadsförde kajaken som stealth - visserligen är kajaker generellt närmast osynliga på radar, men det skryter man väl knappast om (inte ens om man trivs i svart tuiliq...).

Äntligen linhjul i stället för stång! Varför är det bara Struer och Nordic kayaks som inser att linhjul är bäst?

Erik; varför är linhjul bättre än stång? Själv föredrar jag stång eftersom du lätt kan ändra utväxlingen på roderverkan.

/ Ulf

Konstant hävstång. Av någon orsak blir linspänningen alltid högst i neutralläget med stång. Linhjul ger lika spänning oavsett roderutslag.

Ok. Men då borde man kanske ha hjul även framme vid fötterna? Kikade runt lite och såg att Nelo erbjöd just det men däremot bara stång till rodret. Fast har det egentligen så stor betydelse i praktiken, om nu inga av dagens tillverkare har det som standard?

Har själv inte reagerat på något direkt problem med linspänningen, men däremot just mixtrat med utväxlingen.

/ Ulf

Linhjulet har fördelen att utväxling och kraft är linjära, men skillnaden blir i praktiken inte så stor eftersom det normalt inte handlar om stora vridningsvinklar. Men jag har varit med om att behöva hjälpa paddelkollegor att vrida tillbaka roder som fastnat i ett ytterläge, där stången inte längre ger någon vridkraft (illa konstruerat roder).

Justering av utväxlingen går lika bra att göra vid pedalarrangemanget/styrpinnen som vid roderhuvudet.

Jag har ingen erfarenhet av roder men om avståndet mellan roderlinornas infästningspunkter vid styroket är detsamma som vid rodret, bör linspänningen kunna hållas konstant.

Kanske är det svårt att arrangera rent praktiskt?

Struer har rundade hörn vid T-baren. Struern är klart överlägsen mot Zedtech, Reval Commander och Epic som jag har att jämföra med.

Post a comment