Show cart
Design & Illustration

Smart – Mats Helgesson

Smart – Mats Helgesson

"Hej

I höstas när vintern låg framför mig så behövde jag något att syssla med i garaget. Normalt så finns vi i Spanien under vintern, inte hela vintern, men delar av den. Den gångna vintern blev det inget sådant p.g.a Coviden.

Jag tittade på nätet och hittade Din hemsida. En kajak kan jag bygga, tänkte jag, och så satte jag igång. Beställde ritningar, material, fixade byggplatsen etc. Arbetsnamnet blev Covidjaken. Modellen är SMART.

Jag hade inga problem att komma igång, allt verkade klaffa. För att få en rak och fin kajak så skaffade jag en krysslaser när byggspanten skulle monteras på riggen. Kostade några hundra men det var det värt. Ett annat problem var innerstävarna, den bakre fick jag till rätt men den främre blev för låg. Kajaken dippade i fören. Lite extra arbete tyvärr när kajaken var färdig, gjorde att jag fick måla den, jag hade annars tänkt att behålla den trären.

När jag sågade ribborna så skarvade jag bort alla kvistar så träytan blev fin.

Svårast att få till snyggt var sittbrunnssargen, även passningen mellan skrov och däck var knepigt. Skrovet drog ihop sig, och fick spännas ut före hoplimmning med däcket

Material kostnaden stannade på knappt 10000 kr, arbetstimmarna blev c:a 250, mest beroende på ombyggnaden i fören.

Hela äventyret har varit en mycket trevlig vinter i garaget, med ett bra resultat. Jag kanske bygger en till kommande vinter Men då blir den kanske i cederträ och limning ribba för ribba, alltså utan häftpistol.

Jag får se, jag är 78 år gammal och kommer inte att paddla själv, jag tycker däremot om att arbeta med trä.

Bifogar några bilder och hälsar.
Mats Helgesson"

Comments

There are no comments yet.

Post a comment