Show cart
Design & Illustration

Update on my commercial kayaks...

My cooperation with Seabird Designs is over - our opinions about quality, customers and service differ too much.

A month ago I posted on my commercial projekts together with Seabird Designs. Time for a short update.

Things are coming along nicely in China. Seapearl, the roomier version of Black Pearl, is available in some markets already.

For the Black Pearls (LV and HV), the plugs are finished and ready to be used for moldmaking. Both models are planned to be available early this summer - i everything runs as planned.

Very exciting news is that Seabird is opening a new high tech production plant, and that the new Pearls are of prepreg epoxy construction – stiffer and lighter!

This is the raw wooden plug for the BP-LV:

The plug for BP-LV

Victory is a kayak for those who prefer a little more volume than the BP offer: 525x58,5 cm – a tough plastic touring kayak, with fore deck cutouts for an efficient paddle catch.

The drawing for Victory

Here is a test version of the Victory – made of simple recycled plastic, so the finish is not as high as on the production kayaks. But the shape and the details are quite OK...

Victory – testgjutning

There will be a Victory LV later this summer – for smaller paddlers.

Comments

Många nyheter på gång. Har du själv fått testa en färdig Sea Pearl?

Jag undrar om den avancerade tekniken med autoklav och pre-pregväv kommer att innebära en merkostnad eller är den kanske tidsbesparande?

Gunnar, nej, de har inte dykt upp i Sverige än.

Rune, normalt är prereg/autoklav en dyr teknik för att åstadkomma ett laminat har ett ännu bättre matris/armeringsförhållande än även vacuumlaminering – och med mindre andel plast ökar styvhet och hållbarhet samtidigt som materialåtgången och vikten minskar.

Men med tanke på att kostnaderna i Kina är väsentligt lägre än hos oss, och att produktionskostnaden står för en procentuellt mindre del av konsumentpriset (medan transporter står för en större), blir kostnadsökningen rätt måttlig. Seabirds koncept med stora tillverkningsserier, ett fåtal stora detaljister innebär också att priserna hålls nere.

Men jag har inga exakta siffror än – varken för vikt eller pris.

Var det inte en fransman som med polymerat potatismjöl och linnedukar visade upp ett annat sätt att göra plastickajaker? Vill minnas det.

Idag tog jag en riktigt lång skidtur - men jesses vad is det ligger i bukten! Närmast stranden - mellan Vitemölle och Kivik och bort mot kanondundrets Haväng ligger snötäckt is. Ca 20-25 meter. Längre ut, så långt ögat når, är det blånande is. Jag har ingen susning om var öppet vatten tar vid...

Jag lade rött i trampet och susade iväg. Efter ett tag kom jag på att mina rörelser var besläktade med kajakpaddlandet. När man åker skidor på riktigt, så använder man höfterna för att ta sig fram. Man gör en ömsevis vridning av denna del på kroppen och tar sig sålunda framåt.

Det där lär vi oss norrlänningar som små. Jag var 4 år och min pappa tog ifrån mig stavarna och sa "åk nu!" Och det gjorde jag. Vi GÅR inte på skidor, vi ÅKER skidor. En viss skillnad således.

Men det var hur som helst en härlig tur. Synd att jag inte tog med mig kameran.

Hej Björn. testgjutningen av Victory ser riktigt bra ut. Det är förstås inte min typ af kajak, men för det segment den rikter sig emot, tycker jag den verkar vara steget före konkurrenterne. Nu är jag ju främst estet mera än konstruktör men den ser väldigt överbevisande ut. Får desutom tillföra att akterdäck är väldigt lyckad. Har någon provpaddlat prototyperne, eller håller de inte för det?

En Pearl i kol låter inte heller tokigt. Som serieproducerad får man nog säga att pärlan blir en direkte konkurrent till Tahe Greenland (som jag minnas nu också finnas i kol utförande?!?)

Lycka till!

Tack, Jacob. Kan väl erkänna att Victory inte är min typ av kajak heller. Men även om inte alla i den tilltänkta kundkretsen förmår uppskatta det, är skrovet hydrodynamiskt effektiv med förhållandevis låg friktion och mjuka rörelser i sjön – och det ligger mycket tid och jobb på det visuella uttrycket.

Hur är det med passformen på BP?

För vilken, vilka är LV resp HV designade?

Jag ser verkligen fram emot att kunna köpa en av dessa. Bra för alla som mig som inte har tillgång till varken verkstad.

Petrus plywoodpärla är helt klart ett intressant alternativ:

http://www.escapeoutdoors.se/blog/2010/02/09/prla-p-besk/

Jonas, LV är anpassad för paddlare ca 65-85 kg och HV till 80-100kg. Av naturliga (kommersiella) skäl är måtten tilltagna med lite mer marginal än om jag ritar för en definierad paddlare, vilket såklart är en nackdel för dem som inte mått- och viktmässigt råkar befinna sig nära maxgränsen. Men med det förbehållet är det "riktiga" Black Pearl – inga marknadsanpassade wannabes som fegt sneglar på paddlare utanför den egentliga kundkretsen.

Som Rune säger är Petrus kajaker ett intressant alternativ. Eftersom de kommer i fyra storlekar istället för Seabirds två, är chansen att få en perfekt passform större. De är också styvare och lättare, men kostar lite mer eftersom de byggs hantverksmässigt.

http://www.thomassondesign.com/post/kommersiella_kajakprojekt.aspx

I'm very excited for you. These boats are fantastic, and just to think that there is the market to support a family of low volume Greenland designs. Very cool.

Thanks, Bryan. The presentation of these projects has generated a lot of interest, so I hope there is a market big enough to support them. But it remains to be seen...

Hej

Jag har funderat lite på en seabird victory ! Är nybörjare så vill ha en kajak som är stabil

men samtidigt får den inte vara för tråkig utan nånting at växa in i så att säga.

Frågan är om jag är lite för lätt för denna kajak ? 75kg 1,75 lång

Har även tittat på seabirds expedition ( LV) men tycker nog att victoryn ser lite mer spännande ut.

Jag kommer att ha kajaken till både paddling i lugna mindre sjöar och hav samt troligtvis längre turer i skärgården framöver .

Victoryn är ritad för lite tyngre paddlare med långfärdslast. Men Seabird hävdar att den säljer bra till många som väger mindre än du och att de jättenöjda. Jag tror säkert att det kan stämma men att förklaringen till stor del handlar om att ovana paddlare inte inser hur mycket bättre det skulle bli med en kajak som passar.

Jag är 183/85, paddlar ofta långtur med full packning och väljer absolut bort kajaker i Victorys storlek till fömån för kajaker som fungerar bra även när jag paddlar utan last. Men alla paddlare är olika...

Jag skulle helst för dina behov och ändamål vilja rekommendera en Frej 504, men den kostar lite mer ;-)

Tack för svar ! Ja,, jag skall nog fundera lite under vintern , Kanske även prov paddla några kajaker till våren .

Frej 504 ser riktigt läcker ut ! Lite större peng dock ,

Men,, å andra sidan Frugan köpte en el cykel för samma pengar i våras :)

Post a comment