Show cart
Design & Illustration

Äntligen lite paddling!

Magnus Åström på besök i Lund, lånade Njorden och jag tog pärlan, för att råda bot på svår paddelabstinens. Det blev en härlig tur längs stränderna i Lommabukten –– lite motion och en hel del rollande i det varma vattnet (drygt 7 grader 23 december är ett par grader mer än vanligt).

Ungefär lika varmt i luften och en nordvästlig vind, ca 4-5 m/s, uppehåll men mulet. När vi lastade kajakerna efteråt kom ett lätt duggregn in norrifrån.

Magnus och sälen

En ensam säl patrullerade vattnet utanför Långa Bryggan i Bjärred och höll ett vaksamt öga på våra kajaker. På bilden ovan syns sälen ca 20 meter framför Magnus kajak –– eller rättare sagt den lilla mörka fläck som man med lite fantasi kan ana framför stäven är sälen som lite turligt tittar upp precis när jag tryckt på avtryckaren men innan bilden är lagrad. Bättre än så blir det inte när man har neoprenvantar på sig och zoomreglagen på kameran är 2 mm stora, sitter nära varandra och sticker upp en knapp halvmillimeter.

Den här sälen (eller en likadan :-) har jag träffat flera gånger tidigare under hösten på ungefär samma ställe.

Gässen är vilsna den här varma vintern. Stora sträck drog omväxlande norrut och söderut under förvirrat tutande.

På återvägen lyckades vi få till en och annan mesig surf när de små vågorna tillfälligt blev lite brantare över grundflaken.

filmsnutt med handrollarMagnus filmade en kort snutt (2,46 Mb) med sin lilla vattentäta Pentax, när jag handrollade några gånger utanför Långa Bryggan. Mot slutet av filmen slarvar jag med en stormroll, kommer upp med god fart och drabbas lite snöpligt av en nära-kapsejsning-upplevelse - varvid fotografen garvar hjärtlöst. Men de av mina läsare som måhända fortfarande tvivlar på nyttan av höga stöd mot överraskande kapsejsningar i kallt vatten, kanske med ledning av upplösningen får anledning att revidera en fördom...

Comments

Det ser ju trevligt ut med paddling.Själv försöker jag att vara i min nya bygglokal så snart det finns tid. HA en riktigt GOD JUL önskar Petrus och Iréne

Hatten av för Dig Björn !!!

Jag lusläser "the Bombproof roll and Beyond" som du resencerade och bygger på min pärla... Hoppas jag kommer åtminstonde i närheten av din förmåga ngn gång.

Idag onsdag. Jag hann ner och prova en ny baidarka (mkt lätt trots sina 42 spant) inlindad i sparad plastduk. Den kändes... tja, vad var det? Litet nerveus kanske. Pep him och med plasten borta begriper jag vad jag ska göra, jag ska flytta de fyra ribborna längre åt sidorna så bottnen blir bredare.

Detta hindrade mig inte från att sticka ned en gång till och nu med min trygga Angmagssalik d ä. Mkt vågor, men oj så bra den går i sidvågornas dalar! Bort mot Kiviks hamn, genom kanalen, inga simmande små fåglar längre, vinden är bitande, på huvudet min 2 kr "Mjölk är livet"-mössa och på kroppen en gammal alpin salopette (ser ut som en väst med långa ben, röd) som har ett värmande "päls"-foder.

Jag tar Björns goda råd med mig i hemsurfen och lutar mig starkt bakåt och de påskjutande sjöarna rätar upp kajaken och snart är jag i hamn i begynnande skymning.

Så fint!

Post a comment