Show cart
Design & Illustration

Insjöbad...

Dalby stenbrott

Åter en vindstilla högsommardag med stekande sol och temperatur mellan 25 och 30. Ingen paddling, men däremot en tur med två barnbarn till ett av Lunds mindre kända badparadis: Dalby Stenbrott i Knivsåsens Naturreservat.

Det är ett numera vattenfyllt dagbrott uppe på åsen öster om Dalby, med näringsfattigt kristallklart vatten med utmärkt kvalitet (kollas kontinuerligt av Miljöförvaltningen) och hoppvänliga klippor runt om. Det finns trevliga avsatser för de flesta – från oss vanliga fegisar som är fullt nöjda med tremetershopp till de riktigt våghalsiga som väljer klippkanterna tio-femton meter över vattenytan. Eller för dem som tar sats inifrån bokskogen och flyger ut genom grenverket för en spektakulär tiometersparabel ner i vattnet.

Hur djupt det är vet jag inte, men det är fullt tillräckligt oavsett varifrån man väljer att hoppa. Två sandstränder finns, med det blir snabbt djupt även där.

Dalby Stenbrott – stranden
En av de båda sandstränderna – men det blir snabbt djupt även där

Dalby stenbrott Femton meter ner till vattnet från stenen. Det rosa som flyter nära kanten är en bikinitopp – någon våghalsig hoppare felbedömde kanske kraften i nerslaget ;-)

Dalby stenbrott – tiometershopp
Hopp från kanten. Titta mitt i bilden – en tjej på väg ner från ungefär tio meters höjd.

Dalby stenbrott – utsikt över åsen
Lite medelhavskänsla när korna söker skydd från den gassande solen under ett solitärt träd.

Comments

There are no comments yet.

Post a comment