Show cart
Design & Illustration

Balance Brace

I min veckotursrapport utlovade jag en videosnutt med balance brace i Njord. Paddelkollega Magnus Karlsson körde sin digitalkamera i videoläge och fångade den här sekvensen under lite kvällsrollande på Kattholmen vid svensk-norska gränsen utanför Svinesund. Observera kaffemuggen i vänsterhanden, och mitt försök att ta en klunk - måhända mer spektakulärt än praktiskt.

På rygg i vattnet med kaffemugg

Comments

Görsketakoolt!

Häftigt! Verkar nästan kunna ha samma funktion som "Petrussens manöver" (eller vad det kallas?) där man tar fatt om relingen på sidan utan ta sig ur kajaken i väntan på ev räddning. Vad jag har förstått så finns det en hel del varianter av grönländska rollar och räddningsmetoder. Är det inte lite synd att så många avfärdar rollen som något opålitligt? Jag tycker visst att de "vanliga räddningsmetoderna" är mycket viktiga (och ett måste) att kunna, men det optimala borde vara att aldrig komma ur kajaken. Ett argument som ofta verkar framföras är att om man hamnat i den situationen att man måste rolla är situationen kanske så illa att man inte skulle orka göra ytterligare rollar. Det må kanske vara, men borde inte det argumenet gälla "wet-exits" ännu mer eftersom det då är betydligt fler moment som måste utföras och risken att bli uttröttad borde vara ännu högre?

Ja, fast petrussenmanövern gjordes med kajaken upp-och-ner (och var ett sätt att få luft i väntan på hjälp för den som ännu inte lärt sig rolla).

Men att vila på vattnet, vanligtvis med paddeln som stöd mot fribordet, var en viktig manöver vid turer längs den på sina ställen svårtillgängliga grönlandskusten. Det sägs att gamle Manasse Matheussen krävde den förmågan av sina medpaddlare vid turer längs kusten - och att han själv kunde sova en stund i den positionen under långa paddlingar.

För övrigt håller jag helt med om rollar kontra wet-exits. De som ser rollen som opåitlig är naturligtvis de som inte fått ordning på tekniken och som därför upplever en roll som ett lotteri förenat med en riskfylld kraftansträngning. De har inte begripit att en väl utförd roll, till skillnad från en wet exit med åtföljande räddning, är ett vanligt paddeltag utan andra konsekvenser än att man blir blöt om överkroppen.

En annan trevlig konsekvens av flitigt rollande är att det liksom yoga, tai chi, stretching mm gör underverk för att behålla rörlighet och vighet.

Mors

Kan inte få det att funka med Explorer

Underligt - jag kollade scriptet med både Firefox, Netscape, Opera och IE! Vad har du för operativsystem och vilken version av IE?

Filmsnutten körs i ett litet nytt fönster som öppnas - kolla så att fönstret inte öppnas men ligger dold under det vanliga webbläsarfönstret. Finns ett öppet filmfönster händer ingenting om du försöker öppna ett till.

Jag kör Xp och explorer6,prövade att spara på disk och fick bara "Browser mismatch

You seem to be using Internet Explorer.

Currently this browser is too old to be used with modern content like aj-fork.

To use this script you'll have to use a modern browser like mozilla firefox

About AJ-Fork

Aj-Fork is a branch of the CuteNews script by CutePHP / Flexer. It focuses on adding useful hacks, security updates, a plugin architecture and general code updates in the absence of periodical official CuteNews releases"

och det vill bara öppna med fire fox om jag klickar direkt på länk eller bild

Helt obegripligt! Jag förstår inte heller hur du kan få upp back-end info från CMS-scriptet (som annars mycket riktigt bara fungerar med webbläsare från det här seklet - men det berör inte användningen av sajten, bara min uppdateringen av nyhetsnotiserna)!!!

Men jag har ändrat länkningen så att det skall gå att spara ner på disk - kanske underlättar.

Ändrat igen - till Google-video: helt oberoende av webbläsare och plattform...

Post a comment