Show cart
Design & Illustration

Blå bilar, imbecilla trudelutter och fetma

Jag har vid några tillfällen gnällt över dessa glassbilar som kör runt och kränger glass (eller vad det nu skall kallas) till småbarn (här till exempel) och vars påträngande närvaro märks långt ut i skärgårdarna.

Nu har jag fått oväntat stöd i min kritik från vetenskapligt håll: Bo Sjöberg, professor vid Sahlgrenska akademin, anser att samband finns mellan glassförsäljning med lockmelodier och den allt mer utbredda barnfetman, och antyder också att det envisa repeterandet av jingeln kan ge sömn- och koncentrationsproblem.

Nej till marodörer av stillhet och god smakDet sistnämnda kan jag ställa upp på: jag har alltid svårt att koncentrera mig på jobbet när det står en blå tutbil och skränar en imbecill trudelutt utanför grinden – fast när irritationen väl har lagt sig sover jag gott ;-)

Nu kräver Bo Sjöberg att konsumentminister Nyamko Sabuni ändrar konsumentlagstiftningen så att lockmelodierna vid glass- och godisförsäljning stoppas.

Men stopp och belägg nu: förbud har vi tillräckligt av, och inte skall det väl behövas – det handlar om en krängarverksamhet som tränger sig på i det offentliga rummet, orsakar irritation hos vuxna och fetma hos barn. Vad finns det för anledning att gynna sådant? Stäng börsen så förvinner de rätt snabbt...

Comments

Det låter ju hoppingivande att det kommer kritik från experthåll.

Kan man kanske börja med att glassbolaget tvingas stämma ner tersen i melodin ett halvt tonsteg?

Bra idé - och samtidigt dra ner lite på tempo och volym. Det kanske stämmer till eftertanke...

Känner till föräldra som förklarat sina barn att när melodin låter betyder det att glassen tagit slut... Det verkar fungera förvaningsvärt bra. Än så länge.

Den riktiga texten till melodin är:

Nu lurar vi barn, nu lurar vi barn, på deras veckopeng...

Fast mina barn äter glass från matbutiken istället.

Birgitte: Vilken utmärkt idé - tänk om man lika elegant kunde vrida vapnet ur händerna på fler påfluget speedade marknadsförare...

Tyckte mig höra självaste Willy Wonka på nyheterna igår när en representant för glassbolaget menade att jingeln ska associera till ett avbrott för fest..

Bra tips från Birgitte. "nu tutar vi ut, nu tutar vi ut, att glassen tagit slut"

Jadå, jag har nämnt det förut, inte ens hamnen i Kivik är skonad. Jag har den definitiva lösningen - inte förbud, men tvinga glassbilen att spela melodien i moll!

Post a comment