Show cart
Design & Illustration

Black Pearl - Christian Kaatman

Christian med ny Black Pearl

"Hej Björn,

Jag skulle vilja återkomma till dig angående mitt Black Pearl-bygge som nu får anses som klart. Sjösättning skedde redan i somras i en sjö utanför Sundsvall i samband med att semestern påbörjades. Detta var min målsättning - kajaken skulle i till semestern, men det var precis att lacken härdat hjälpligt klart.

Bilder har ju utlovats; jag bifogar ett par stycken som du naturligtvis gör vad du vill med, men jag skulle vilja återkomma så fort jag kan engagera någon av mina fotointresserde kompisar. Din sida är ju välbesökt och därför vore det extra roligt om bilderna som du eventuellt lägger upp på sidan gör mitt bygge, som jag i allt väsentligt är väldigt nöjd med, rättvisa.

Bygget gick väldigt smidigt på cirka 100-110 h - de flesta misstagen hade jag redan gjort på Kavaten som tog förra vintern i anspråk. Den enda verkliga patrullen jag stötte på var lackeringen.

Christian Kaatman

Hade gett mig tusan på att jag skulle få riktigt sjyst finish på bygget och lokala rådgivaren i båtaffären tyckte att det visst gick att spruta Internationals Perfection - bara man har rätt mask och filter och är medveten om att det är kopiöst starka grejer. Nya (mkt dyra) filter till masken inhandlades, annan förtunning, grundfärg, svart färg samt färgspruta. Sprutan gjordes ren med någon deciliter förtunning varpå jag skred till verket. Resultatet med grundfärgen blev fantastiskt med undantag för en liten rännil som jag sicklade bort när det härdat.

Någon dag senare var det dags för svart färg. Första lagret lades på med sprutan och medan jag sprutar och sneglar bakåt på den perfekt pianolackslika ytan jag gjorde för 20 sek sedan ser jag hur det spricker upp tusentals vita prickar - som en stjärnhimmel en kall vinternatt... Det visade sig att någon hos tillverkaren av färgsprutan tyckte att det var bäst att slå en skvätt silikonolja i mekaniken för att förhindra korrosion under transport och lagring... Mycket löser ju förtunningen, men inte allt...

Det var bara att, dagen efter, sätta sig och fylla i alla tusentals (bokstavilgt talat) vita prickar med akvarellpensel och börja om igen, men med pensel och roller. Men hade det inte varit för oljan i sprutan hade resultatet blivit mycket bra; ingen lukt i masken, snabbt jobb och ärligt talat inte så svårt heller.

Att paddla är den lika fantastisk som du beskriver i olika sammanhang. Dock inte lika nervös och rank som jag förväntade mig, men jag har ärligt talat svårt att ta mig ur utan att kapsejsa. Rollar av alla de sorter sköter sig nästan självt. Handroll och liknande, som tidigare innebar att jag näst intill fick ta nacksving på Kavaten, sköter sig nästan självt.

Återstår att fixa till en bit liggunderlag att sitta på, bygga på ryggstödet en aning, permanenta fotstödet mot förliga skottet och lacka ett lager till. I o m de lackeringsmässiga erfarenheter jag drog fick jag lite ont om färg till sista strykningen, men det är snabbt fixat.

Men jag är verkligen nöjd med BP:n!!!

En annan fråga till dig - har du sålt några ritningar på rollkajaker till trakterna kring Sundsvall? Jag är på väg att flytta upp från Göteborg nu i årsskiftet och har letat och hört mig för på forum om det finns någon som tycker det är kul att rolla och inte bara åka på expeditionsliknande turer, utan att hitta någon like. Har du möjligen någon kontakt att befordra?

Bästa hälsningar
Christian Kaatman, Göteborg"

Tack för en trevlig rapport, Christian. Jag kan tillägga att även jag har utforskat silikoners inverkan på kajakers finish – med ett resultat snarlikt ditt. För mig var ett "garanterat silikonfritt" vax den direkta orsaken. Jag tror jag gjorde av med ett års förbrukning av otryckbara kraftuttryck.

Måste också tillägga att jag är djupt imponerad om du handrollar en Kavat – nacksvinget inbegripet…

...samt att somliga i min klubb gärna förklarar att rollar i Black Pearl består av att jag bromsar rotationen lite lagom så att det inte blir alltför tydligt att det är kajaken som rollar och inte jag...

Comments

Hej där.

Tycker du om att annat än turer borde du ta kontakt med Peller Nyberg i Sundsvall som är ett ess i forskajaken.

hans hemsida. http://www.parny.se

//Mats Nording

Flaggstångsbyggare och Njordbyggare

Tack Björn,

Jag handrollar ju inte Kavaten obehindrat - jag har vid några tillfällen dristat mig till att försöka och i några fall lyckats - i ganska många fall har jag även misslyckats...

Men norsaqroll i Kavaten sitter iaf ganska säkert.

// Christan

Post a comment