Show cart
Design & Illustration

Boktips

Uqalurait, An oral History of NunavutJag har läst en fascinerande bok: Uqalurait, An oral History of Nunavut, sammanställd av John Bennet och Susan Rowley och utgiven 2004 av McGill-Queen´s University Press. Boken är en sammanställning av över 300 intervjuer med gamla inuiter från Norra Kanada och ger i mycket spännande form en osminkad inifrånberättelse av det hårda livet på nordkalotten, respekten för naturen och bytesdjuren, det komplicerade sociala samspelet med högt utvecklat sinne för rättvisa och delande av tillgångar. De olika kapitlen handlar om jakt, fiske, redskap, arkitektur, religion, konst, musik och dans, sociala regler och konventioner, relationer till andra eskimåkulturer och indianer, namn, död och begravning, medicin, astronomi, kajaker och umiaker, navigation mm.

Som ofta i liknande böcker kan man fundera över varför så kallat primitiva kulturer har en så utvecklad och tilltalande syn på samarbete, rättvis fördelning av resurser och respekt för sin livsmiljö, medan vårt utvecklade samhälle tycks predestinerat för enfaldig rövarkapitalism och konfrontation.

Jag beställde boken second-hand från Amazon.uk och fick ett snyggt och fräscht exemplar för ett mycket rimligt pris. Trots formatet (500 sidor) och upplägget (packad med kommenterade intervjucitat) hade jag svårt att lägga den ifrån mig – det blev nästan sträckläsning (intermittent sträckläsning är kanske en bra beskrivning).

Comments

There are no comments yet.

Post a comment