Show cart
Design & Illustration

Byggråd på video

Nicks filmer

Nick Schade på Guillemot Kayaks i USA har videofilmat ett bygge med en av sina kajakmodeller (microBootlegger) och håller som bäst på att redigera ihop ett antal korta filmsekvenser med de olika momenten. Som bygginspiration är det pedagogiskt och instruktivt och det finns mängder av goda råd som kan underlätta och minskar risken för problem under byggets gång.

Men Nick håller en annan nivå på byggena än jag. Där min byggbeskrivning fokuserar på effektivt och snabbt byggande, fokuserar Nick på hantverkskvalitet. Att följa hans råd kan därför ta lång tid för en ovan byggare, men resultatet kan också bli en hantverksmässigt mycket snygg och välbyggd kajak, en sådan som folk flockas runt på kajakträffarna.

En del beskrivningar i filmerna är inte generella: Nick använder en genomgående byggjigg med påträdda spantmallar istället för den baslinjejigg som är vanligast här, microBootlegger ribbas parallellt med vattenlinjen till skillnad från de flesta andra kajaker som ribbas från relingen, och Nick använder Western Red Ceder och mahogny, vilket innebär att färgsortering och viss mönsterpassning blir ett extra moment.

Hittills finns filmsnuttar om:
6. De första ribborna
5. Montera spantmallar
4. Forma innerstävar
3. Såga och sortera ribbor
2. Grovsåga virke
1. Såga ut spantmallar

Comments

Oj... Och jag som tycker jag är överdrivet noggrann när jag ribbar.

Nicks bok "The Strip-Built Sea Kayak" är också en bra bok, oavsett vilken kajak man ska bygga.

de var ju bra videos... men tyckte de såg ut att vara en onädigt bökig jigg att bygga med... nä kör nog mer gärna med baslinje jiggen... den verkade vara mindre arbete och vara stabilare under byggets gång...

Post a comment