Show cart
Design & Illustration

Byggrapport 24/1 2005

Idag fanns det tid för lite bygge igen.

Bild av däckets undersidan med glasfiber- och kolfibervävBild av däckets undersidan med glasfiber- och kolf-berväv

Jag byggde upp kanten runt sittbrunnen med lite uretanskum för att få rätt vinkel på flänsen, lyfte därefter däcket från skrovet och vände det med undersidan uppåt. Slipning av undersidan av däcket tar jag ganska lätt på - en halvtimme med vinkelslipen fick räcka. Avslutade med att laminera ett lager väv plus kolfiberförstärkningar vid det som skall bli luckor och framför sittbrunnen.

I morgon är det dags att bygga upp formen för sitbrunnssargen på undersidan av däcket. Efter en del funderande har jag kommit fram till att sargen får byggas på ungefär samma sätt som jag gjorde på Hunter för två år sedan - gjuten nersänkt ränna, sarg och fläns på en skumform. Skillnaden mot den gången är att jag får använda skumform både på över- och undersidan av däcket för att få rätt vinkel.

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary At last time for a little building again. With uretane foam I built up the edge round the cockpit hole to get a correct angle of the rim - caused by the aforementioned trouble with strip lineup in the cockpit region. Sanding the underside of the deck on the other hand is a low priority job - half an hour with the angle grinder will suffice. A couple of carbone fiber bands as "deck beams" was epoxied in place where the hatches will be.

Comments

Ja tempot är det inget fel på! Imponerande! Var har du fått tag på kolfiber? Vilken tjocklek/vikt är det på den?

BeHåPe har både kol- och aramidfiber (kevlar). Vikten vet jag inte (restbitar från ett tidigare bygge) men gissningsvis är den kring 200 gram - lite för tjock och styv för att vara riktigt lättarbetad (kolfiber har låg densitet och är därför tjockare och styvare än glas med motsvarande gramvikt - det innebär också att epoxivolymen ökar och därmed totalvikten på laminatet). Försök alltså hitta lätt, tunn och helst tvillvävd kolfiber till kajakprojekt.

Hej Björn.

Har du lust att gå in mer detaljerat på hur du gjorde din sittbrunn på Njorden? Du nämner kilar i bak kant och skum skivor på båda sidor mm.

Tack på förhand, Micke.

Menar du inredningen/sitsen eller sargkonstruktionen?

Hihi, ja det är ju en del grejer i en sittbrunn, men det är den försänkta sargen jag vill bemästra ;)

//Micke

Ja, jag blev lite fundersam över det där med kilat i bakkant ;-)

Jag har satt ihop en bildkavalkad över konstruktionen. Den finns i online-byggbeskrivningen.

Kanon, tack för länken, saknar bild nr 2 dock.

Mvh Micke

Prova att rensa cachen och uppdatera...

Blir kajaken sterk nok uten kolfiber / aramid forsterkninger?

Går det bra å sitte oppå bekk bak cockpit uten å skade kajaken når man skal inn/ut av kajaken?

Det beror på vilken kajak det handlar om och hur däcket ser ut. En kajak med välvt däck är starkare än en kajak med plattare däck och klarar sig utan förstärkningar. Med ett plattare däck vill jag helst ha någon form av förstärkning. Sitter det ett skott där är det en bra förstärkning (men gärna ett extra lager väv runt skottanslutningen som fördelar ut trycket när du sitter på däcket), annars kan det vara bra med en däcksbalk (kan vara en remsa skum som lamineras in eller en trälist). Men oftast räcker det med några remsor glas- eller kolfiber på undersidan av däcket – kolfiber är en aning styvare men skillnaden är liten. Aramidfiber är däremot värdelöst i det här sammanhanget – den är "punkteringssäker" men bidrar inte med styvhet.

Post a comment