Show cart
Design & Illustration

Byggrapport 27/4

kompassmontageÅter till byggrapporter från källaren efter den lilla inofficiella provturen i bassängen. Men det börjar närma sig.

Kompassen är monterad (på bilden ligger en sladdlampa under för att snabba upp härdningen av silikonlimningen - men så skulle det kunna se ut med en ficklampa under kompassen för nattpaddling). nästan färdig...

Däckslinor och gummikord är också på plats och akterskottet i sittbrunnen är klätt med tunn självhäftande neopren.

Saknas gör ännu tätningslister i luckorna och liggunderlag på sitsen - men sedan är det sjösättning och test till havs!

 

 

 

 

 

Föregående Föregående - byggrapport

 

English summary Back to the workshop. Compass in place (in the pic there is a lamp underneath to speed up the silicone curing). The deck is rigged with lines and elastic chords. Rubber gaskets for the hatches are waiting and a piece of a camping mat will be glued on the seat - then it is time for a real launching in the sea.

Comments

Ser grannt ut! Ut och rolla nu! mvh erik

Hej Björn!

Tror du att luckorna hålls täta med gummibanden vid eventuell kapsejsning/roll på långfärd, med alla campingprylar i skotten.

MVH

Lill-Klas

Jag tror det finns en bra chans. Givetvis krävs bra precision i luckans passform, en mycket mjuk och formbar tätningslist och kraftiga gummilinor med bra dragkraft. Kanske krävs också att det inte precis under luckan ligger tunga saker, som kan slå i luckan vid en roll. Men linornas dragkraft ökar när luckan lyfts, så men en vettig styrning (konisk kant på luckans undersida till exempel) är chansen stor att de snabbt hamnar rätt igen.

Jag tycker det svåraste är att behålla rätt form på luckorna. De ändrar gärna krökningsradie en aning när de sågas loss ur däcket, medan däcket kan ändras en aning när det limmas ihop med skrovet.

Alternativa metoder som kanske har större utsikter att lyckas är spännremmar ovanpå luckan (fungerar bäst på ett välvt däck) eller en lina från luckans undersida via en ring (eller ett block) i kajakens botten, genom ett minimalt hål i skottet och till ett knap i sittbrunnen.

Eller allra enklast - vanliga svarta gummiluckor. Kajaksport har kommit med lätta luckor som bara är marginellt tyngre än en träkonstruktion

Ser fint ut.Kompassmonteringen är verkligen snygg. Ser fram emot att få se bilder ochh kommentarer från sjösättningen.

Hej Björn! vad har neo-pren för funktion. Materialet är vattentätt i sig självt + blir skottet starkare mot nötning?

Bara estetiskt. Jag försökte forma akterskottet direkt på plats istället för som med Hunter på en specialbyggd form. Det gick inte så bra som tänkt och jag fick ta till en hel del våld med skruvtvingar, stöttor och kilar och skottet blev därför lite misshandlat i ytan (den synliga, in mot sittbrunnen). Lite tunn neopren gömmer misstagen...

Funkar allt som tänkt,luckorna täta,kontrolllinan till skäddan o.s.v

Det återstår lite pyssel innan allt är OK. Min vana trogen sjösatte jag innan kajaken var helt klar, för en första koll av nya funktioner och idéer. Nu är den tillbaka i källaren för lite fortsatt jobb - bl a skall riktiga tätningslisterna på plats.

Skäddan fungerar utmärkt, men utväxlingen på linan är i minsta laget - för finjustering behöver jag ibland använda båda händerna. Men den fungerar så bra och har så stora fördelar generellt att jag nog inte ändrar någonting. Kajaken är också så kursstabil att skäddan sannolikt bara kommer att användas vid enstaka tillfällen - t ex hög fart i hård akterlig sidvind.

Vidare behöver jag höja akterkanten på sitsen aning för att sitta bekvämt under längre tid - det är också på gång nu medan kajaken är "på varvet".

Hydrodynamiskt fungerar kajaken precis som tänkt (i ett par avseenden bättre än vad jag vågat hoppas) men eftersom det finns väldigt mycket oprövade detaljlösningar i det här bygget räknar jag med att utvecklingsjobbet fortsätter ett bra tag innan jag kan anse mig färdig.

Hej Björn,

Jag håller på och bygger en Njord och är inte vän av vare sig roder eller rörlig skedda. Att göra en Njord helt utan skedda, som t.ex Nick Schades Guillemot, är en i mina ögon smakfull variant.

Vad är din uppfattning av paddling av Njord i olika vindförhållanden och vindriktningar. Behövs verkligen skeddan? Kanske en fast gummiskedda är en variant?

Min bedömning är att Njord skall ha en justerbar skädda. Anledningen är främst att skäddan har en viktigt funktion för att få ihop den lite spretiga prestandaprofilen: snabb och effektiv långfärdskajak för alla förhållanden OCH högst manöverbar och lättkontrollerad lekkajak för roll, surf och lek i vågor.

Men det finns ju alla möjligheter att experimentera när man bygger själv. Blir det inte som man tänkt är det bara att fixa till det.

Min Nomad däremot är en kajak med snarlik prestandaprofil, som klara sig utmärkt med en fast skädda.

Post a comment