Show cart
Design & Illustration

Byggrapport 7/4

slipningDags för ytterligare ett par epoxistrykningar plus slipning av däck och skrov för att få finish nog för slät högblank färg.

Utsidan har hittills slipning, slipning, slipning bara fått en epoxistrykning - resten har jag sparat tills nu när däck och skrov är hopmonterade. Genom att det fortfarande är relativt kallt i källaren hinner epoxin inte härda över natten utan det blir varannandagsjobb med ytbehandlingen. Det kommer att bli ytterligare två epoxistrykningar med slipning mellan, därefter ett eller två lager grundfärg och slutstrykning med grå uretanlack på däcket och vit på skrovet.

Mellan varven fyller jag på med småpyssel. Just nu bygger jag ett "nakterhus" för kompassen - en liten strömlinjeformad bulle i plywood som under sig rymmer själva kompasshuset från en Suunto Orca (gummihöljet har jag plockat bort). Kompasshuset är så litet att kåpan bara behöver sticka upp 12 mm över däcket för att skalan skall vara lätt läsbar från sittbrunnen. Kompassdelen kommer jag att fästa underifrån - en rand silikon runt nakterhus för kompassen nederkant av huset innan jag trycker det på plats. Vattentätt, "gummiupphängt" och med kompassdelen relativt lätt utbytbar om det skulle behövas. Kåpan kommer att vara gråmålad i samma nyans som däcket.

Genom att kompasshuset är helt av transparent plast, finns den intressanta möjligheten att ordna belysning genom att lägga en tänd ficklampa (eller en cyanolitstav) i sittbrunnen under kompassen.

Föregående - byggrapport - Nästa

 

English summary A couple of additional epoxy coats plus sanding on the entire hull-deck to bring overall fairness up to acceptable standard. Between larger tasks I built a compass house, a tiny shaped dome protecting a stripped (rubber housing removed) Suunto Orca. The compass is held in place from below with a silicone fillet. Watertight, unobtrusive, shockproof and with the interesting advantage of a simple compass light (a LED headlamp attached round the ankle - the Suunto compass house is transparent).

Comments

Snyggt med kompassen!

Gillar verkligen den lösningen stället för något "torn" där fram.

Tack. Den traditionella Silva 70:an i en plasthållare på fördäck har jag aldrig gillat. Alternativet var en försänkt kompass á la Nigel Fosters kajaker - med det hade blivit en större och tyngre lösning än den här.

Post a comment