Show cart
Design & Illustration

Cape Town 2012

Utsikt över Kapstaden Town uppifrån Table Mountain. I bakgrunden den nya stadion, där ekot av vuvuzelorna ännu kunde anas.

Ett par semesterveckor i Cape Town, Sydafrika (och en ursäkt för att jag inte svarat på mail eller skickat beställningar på ett tag – men jag vill inte gärna annonsera i förväg att huset står tomt).

Jag får nog hålla med the capetownians – vackrare stad finns inte! Vart man än vänder blicken är det antingen kilometerhöga berg, vita sandstränder med turkos vatten, dramatisk kustlinje eller gammal fin Cape-arkitektur. Som skandinav känns det såklart beklämmande med de enorma klasskillnaderna och dess trista konsekvenser i form av tiggeri och kriminalitet. Trots detta en stor vänlighet och hjälpsamhet – kanske ett nödvändigt socialt smörjmedel.

Vi hade turen att komma ner till ett stabilt högtryck: 25-30 grader och sol under hela vistelsen, bortsett från en dag med lite tunna skyar och ett 10-minuter duggregn. Dyningar från sydatlanden och Indiska oceanen innebar brytande vågor på en till två meter med tunneleffekt in mot stränderna – fantastisk bodysurfing varenda dag.

Runt Kapstaden ligger hundratals vingårdar i några olika dalgångar mellan bergen. Man kunde ta sig runt från vingård till vingård och prova viner eller kombinationer vin/choklad eller vin/ost, allt till mycket lågt pris – eller gratis om man köpte med sig en flaska eller två. På flera av gårdarna kunde man köpa en picknickorg med delikatesser och slå sig ner under ett parasoll på verandan eller på gräsmattan. Så mycket gott vin på kort tid har vi aldrig förut provat.

Cape Town från Robben Island
Cape Town och Table Mountain med "bordduk", fotograferad från Robben Island.

Linbana upp till Table Mountain – 1084 meter högt
Snabb linbana upp till toppen av Table Mountain – 35 km/t och sista biten nästan vertikalt och bara några meter från berget...

Välbehövlig svalka i värmen...
Trevligt guesthouse med sval pool (Villa Belle Hombre – kan rekommenderas)

Babianer längs vägen
Man fick ibland se upp för babianer och strutsar längs vägen – babianerna var duktiga på att öppna bildörrar, stjäla mat och kameror mm...

Cape of Good Hope
Godahoppsudden där Sydatlanten och Indiska Oceanen möts.

Pingvinkoloni vid Boulders Beach
Några invånare i den stora pingvinkolonin vid Boulders Beach.

Utsikt från Chapmans Drive på väg mot Cape Point
Utsikt från Chapmans Drive på väg mot Cape Point och Godahoppsudden.

Johnny Clegg
Tillsammans med 5000 andra på rockkonsert i Kirstenbosch botaniska trägård – ett par timmar med Johnny Clegg och sydafrikanska klassiker från frihetskampen. En magisk kväll med fantastisk stämning...

Safari
Sydafrika utan en safaritur i bushen vore naturligtvis otänkbart. Platsen heter Inverndoorn och man arrangerar turer med Landrover genom bush- och savannlandskapet. Vi såg på nära håll lejon, gepard, giraff, noshörning, flodhäst (fast av dem såg vi bara öronen och näsborrarna där de svalkade sig i en pöl), zebra, elandantilop, kudu, gemsbock, springbock, impala, struts och en mängd andra fåglar. Stället heter Inverndoorn Game Reserve – men det finns flera snarlika.

Giraff
En giraff promenerade lugnt över vägen framför jeepen.

En vresig noshörning
En gammal vresig noshörning tycktes fundera länge på om jeepen var en rival, men bestämde sig småningom för att fortsätta beta.

Geparder i skuggan
En grupp geparder tar igen sig i skuggan – det var 35 grader varmt ute i bushen.

Geparden Velvet
Första gången jag kliar en gepard under hakan så att den spinner högt. Pälsen är sträv som sisalfiber och den låter som en liten lågvarvig dieselmotor ;-)

Camps Bay
Runt om Cape Town finns fantastiska stränder. Just vid det här tillfället var det ingen dyning, men annars surfade vi i tvåmetersvågor varenda dag. Jag kommer att sakna baden...

En oväntad upplevelse var att min vanliga förmåga att orientera mig var som bortblåst! Jag var på väg 180 grader fel gång på gång och tyckte hela tiden att Table Mountain låg åt norr. Likaså parkerade jag bilen där jag trodde det skulle vara skugga – för att finna den i solgasset en timme senare. Jag kom småningom på det var min kajakvana att orientera mig efter solen som spökade. På södra halvklotet går solen upp i öst och ner i väst precis som uppe hos oss – men däremellan rör den sig motsols! Jag var nog inte helt medveten om att solen var så viktig för att bedöma både tid och kompassriktning. Men på natten gick det bättre – på natthimlen pekade Södra Korset entydigt ut söder...

En ironisk slutkläm är att vi inte var med om något enda försök att lura av oss pengar trots utbredd fattigdom, hög arbetslöshet och omvittnat hög kriminalitet – inte förrän vi kom hem till Lund och tog en taxi hem från stationen: 6 minuters körning, 3 km och en taxififflare som lyckades få taxametern att visa 199 Kr! 

Comments

Ja, Kapstaden ser verkligen najs ut!

Ja, jag är lite tagen av tanken på hur det skulle vara att växa upp i en så outsägligt vacker miljö!

Tyvärr fanns inte tid den här gången för att utforska Kapstadens spännande surfski-kultur – det får bli nästa gång...

Det såg ut som en trevlig tripp, välkommen hem till vintern. Här i Tranås har det kommit ca 10 cm snö.

mvh Petrus

Tack. Här råder råkall snöfri skånsk vinter – men det är svalare i sovrummet i alla fall ;-)

Väldigt vackra bilder! Att babianerna snodde mat är begripligt, men att de tar kameror också verkar sällsynt utstuderat. Jag undrar vad de har för hälare som omvandlar kamerorna till mat.

thomas

De måste ha haft en hälare med stor bredd, för de drog och slet i allt: antenner, yttre backspeglar, taxiskyltar, takräck. Och fick de inget med sig, kunde de kissa på bilen som straff...

Välkommen till de orienterings-förvirrades klubb. Har vistats i 'syd' många år, men orienteringsvanan hemifrån kommer inte tillbaka.

Har ett drömprojekt, att bygga en kajak i Kalahari. Får se om det blir av.

Härliga bilder. Väcker nostalgiska minnen från 1994. Det verkar inte vara så mycket vind, när vi var där ven "the cape Doctor" stadigt mellan 10- 18 m/s så fort bordsduken var pålagd.

Hälsningar Mikael

Nej, den gode doktorn tangerade kanske 7-8 m/s under ett par timmar, men annars var det förvånansvärt lugnt under våra två veckor.

Trevliga bilder Björn, funderar redan på att åka dit ner nästa vinter.

Tack Björn, nu gav du mig en drömma-sig-bort-stund! Ja, Cape Town är fantastiskt vackert och en dag SKA jag dit. Dina bilder är rena resebroschyren och visar hur mycket området har att erbjuda :) När jag bodde i Fremantle (Australien) var det ett poppis semestermål för lokalbefolkningen, med direktflyg. Jag känner igen solförrvirringen från den tiden, blev lika fel varje gång man justerade handduken på beachen för att följa med solens gång. Vi hörs!

Post a comment