Show cart
Design & Illustration

Dags för nya paddelkurser i Danmark

På söndag (8/6) blir det nya kurser i att hantera grönlandspaddel hos Kano- og Kajakverkstedet i Lyngby norr om Köpenhamn.

Grundläggande paddelteknik med grönlandspaddel kl 10-13

Bild från förra årets kursLiksom förra året blir det först en förmiddagskurs (kl 10-13) i grundläggande paddelteknik och manövrering. Först lite teori om grönlandspaddeln, skillnader mellan den och andra typer av paddlar och sedan en tur ut på de vackra Bagsvœrd Sø och Lyngby Sø, och kanalsystemet däremellan. Kursen handlar främst om att använda sin paddel optimalt, att använda rätt muskler på bästa sätt, dra paddeln genom vattnet med minimalt kraftförlust och att få till en kroppsmotorik som drar nytta av rörelseenergin. Rätt använd är en grönlandspaddel lika snabb som vingpaddel, men mer skonsam för muskler och senor, lättare att hantera i vind och vågor och idealisk för långturer. Möjlighet finns att prova olika paddlar och prata paddelsnickrande mm. Min Black Pearl och min Njord finns med för dem som vill prova.

Om paddlingskurser

Ibland ifrågasätts om man behöver lära sig paddla – alla kan ju paddla från första gången man sätter sig i en kajak ;-) Rolla däremot är en helt annan sak! Men i en diskussion nyligen sa en av deltagarna tvärtom: “Rolla lär man sig själv. Det tar förmodligen rätt lång tid, men man får direkt feedback. Kommer man upp gör man rätt, om inte så gör man fel. Paddla däremot är en helt annan sak. Man kan paddla i åratal med dålig teknik utan att ha en aning om det: slita på ett fåtal muskler istället för att använda hela kroppen med träningsvärk dagen efter som följd, slösa kraft på att dra ner luft i vattnet och skvätta upp vatten i luften, flytta vatten iställt för att flytta kajaken mm. Multiplicerat med kanske 25000 paddeltag per dag när man är ute på tur, blir det ett ganska stort problem som en bra pedagog kan fixa till på någon timmes undervisning.”

Fortsättningskurs med avancerad manövrering och teknik kl 14-18

Bild från förra årets kurser i LyngbyPå eftermiddagen (kl 14-18) blir det så en kurs i avancerad manövrering och mycket fokus på roll: färre deltagare och mer tid för individuell undervisning.

Främst handlar det om att träna in en grönländsk standardroll som är effektiv och säker, dels för dig som aldrig rollat eller har en roll som bara fungerar ibland, men också för dig som vill få hjälp med att gå vidare till framåtlutade eller reverserade rollar, norsaq- och handrollar mm.

Lite om roll

En roll är inte en räddningsmetod – den är ett offensivt paddeltag som eliminerar behovet av räddning och minskar risken att hamna i problematiska situationer. Den är en färdighet, inte sällan den mest relevanta i en besvärlig situation, men aldrig ett misslyckande. Däremot är en kapsejsning ofta en sorts misslyckande – om den inte är avsiktlig (för att få nöjet att rolla upp).

Därför finns ingen motsättning mellan roll och räddningsmetoder. Rollar gör man för att inte hamna i problem – räddningar tar man till när något gått på tok.

Egentligen är det rätt enkelt – antingen accepterar man att bli slängd i vattnet när som helst mot sin vilja eller så bestämmer man själv om och när det skall ske.

Rollen är förebyggande därför att en säker roll är en psykologisk försäkring: den innebär att självförtroendet och paddelskickligheten ökar markant och att eventuell oro för att slå runt släpper, och minskar därmed risken att slå runt i så hög grad att rollen i sig egentligen blir onödig. Med en säker roll kapsejsar man aldrig mer – man paddlar bara med lite lutning ett par sekunder.

Comments

Det låter som en kanon möjlighet att prova allt det som man har läst om, bara ute på vattnet. Din hemsida är fantastisk lärorik, så det tror jag att undervisningen också är. Kan dock tyvärr inte komma den 8:e. Kommer du att hålla flera liknande kurser i Danmark?

Tack Nils

Det finns ännu så länge inget mer inbokat, men jag har under några år hållit en kursomgång i slutet av sommaren också tillsammans med Kano- og Kajakverkstedet. Det finns kanske intresse och tid för det även i år...

Post a comment