Show cart
Design & Illustration

Efterlängtad bok!

Harvey Golden: Kayaks of GreenlandIgår kom den så - Harvey Goldens mastodontverk: Kayaks of Greenland, The History and development of the Greenlandic Hunting Kayak, 1600-2000

Stor så att den fick hämtas på det hål-i-väggen hos den lokala livsmedelsaffären som numera är postkontor - 580 sidor i ungefär A4-format, 2 kilo högkvalitetspapper (knackar man på den låter det massiv vägg i påtaglig kontrast till mycket av populärutgivningen som ekar som tomkartonger), med 400 bilder, 106 uppmätningsritningar av kajaker och 79 av paddlar, - kommer den att hålla mig sysselsatt åtskilliga veckor framåt. Det som gör boken spännande jämfört med många andra dokumentationer är att Harvey Golden byggt exakta repliker av samtliga typer av arktiska kajaker och använder dem, att han deltagit i Grönlandsmästerskapen i paddling och rollning - så långt man kan komma från det museala arkivdammet sålunda.

Stor, tung och späckad med intressant läsning

Jag återkommer med min intryck - men det dröjer nog ett tag...

Comments

Okej, hej då Björn, vi hörs när du nått andra pärmen!

"SITE CLOSED -- Gone reading"

/Magnus

PS. Jag avvaktar lite med beställning, och hoppas att mitt ex kommer i ett paket under julgranen...

Harvey Golden är en vetenskapsman av sannaste kaliber - titta bara på hans sidor! Mycket grundligt har han grävt och byggt en attans massa kajaker. Och han verkar ha gjort det på ett helt professionellt sätt, mycket vackra kajaker tillsammans med ett gediget handarbete som får mig att känna mig som en fuskare.. Den där boken måste vara någonting helt utanför det vanliga. Jag har ingen aning om hur stor upplagan kan vara, men jag gissar att den kommer - med åren - att bli en raritet på den antikvariska marknaden och då blir nog priserna någonting helt annat.

Harvey Golden verkar vara en trevlig bekantskap - titta bara på bilderna av honom själv och hans lilla familj. Han kanske inte skulle säga att han kan allt. Men jag är alldeles övertygad om att han inte skulle ge sig förrän han behärskade det han vill förstå och kunna. Det ska bli intressant att se och läsa vad du kommer fram till, Björn.

Själv har jag Liedmans omåttligt tjocka pocket med filosofiska tankar att kränga igenom och den kräver bitvis totalkoncentration.

I received my copy of 'Kayaks of Greenland' (KOG) on saturday as well. Unbelievable, what a masterpiece Harvey has created. Apparently it took him 8 years to write this book, and I can believe that after having gone through the book for an hour or so. Winterevenings will be too short from now on.

hej då,

Erik från Belgien

Yes, and even more impressive when you know that this is only the first part of a trilogy. There are similar books on Alaska and Canada in the pipeline - and the Alaskan one apparently well on its way.

Perhaps there will be a russian volume as well sometimes in the future (if it is not covered in the Alaskan part - there is not so much known about those kayaks)

Björn

Björn, Kan Du vänligen upprepa hur att få tag på denna bok?

Hälsningar Jim S

Lars Gradin och jag stämde möte vid Yngsjö och Helge å denna söndag, den andra i advent. Lars hade med sig Harvey Golden-boken och jag hade med mig Åke Mokvists bok om ovanliga människor. Om Harvey Goldens bok är bara att säga det jag sagt förut - den som är intresserad bör snabbt skaffa den. ´Second print´ kan nog vara möjligt, men ibland är förlagen märkligt ointresserade.

Mokvists bok är en sån där höjdare som man läser om flera gånger. Det är ingen märkvärdig text ,men bilderna är fina och känsliga (han är ju fotograf till yrket och jag har träffat honom). Men sammantaget blir man berörd, vilket jag skriver mycket om med historiska jämförelser i vår tidskrift.

Så färden. Det var strömt, det var soligt och en vackert belyst natur där säven i sina gyllene skiftningar stod som ridåer mot de avlövade, brunsvarta, nästan etsade träden. Vi såg en falk och vi hörde och såg gäss mot himlen.

Vi tog oss i land och fikade och fick en pratstund. Alldeles intill oss vände en prästkrage sina v ita kronblad mot oss, vid min arm knoppade en maskros! Några timmars färd, jag med min Anas Acuta och Lars med sin fina baidarka.

Nöjda och belåtna tog vi oss mot våra parkerade bilar, kikade runt på de lustiga små hyddorna, prat om att bygga en ponton med ett hus av vass - skulle det vara tillåtet? Man är ju svensk, alltså...

En underbar dag i Guds fria natur!

I ett mail nyligen nämnde Harvey att ungefär 30% av alla bokleveranser gått till Skandinavien, vilket är rätt anmärkningsvärt med tanke på att det finns så otroligt många fler grönlandspaddlare och -byggare i publiceringslandet.

För min del har det blivit dåligt med paddlandet senaste tiden, men desto mer hostande och snörvlande. Och ikväll en teknikövning i bassäng, som fick ställas in på grund av missförstånd eller kommunikationproblem inom den kommunala hierarkin (verkar åtminstone vara den rimliga förklaringen). Oavsett vilket så är abstinensen stor...

Björn. det visar väl bara det stora intresset för dessa farkoster! Vi pratade just om detta - denna enkla historia som man kan bära stödd på ena axeln och lätt transportera till vilket vatten som helst - så genialt. Inga kranar, inga bullrande maskiner för att få den i vatten. Redan när man bär kajaken infinner sig ett lugn och en harmoni som är bra för kropp och själ.

Konstigt nog ser jag aldrig andra kajaker i mina vatten. Aldrig ungdomar besatta av en fri horisont. Intill där jag lägger i finns en idrottsplats och dessutom en mindre plan för unga fotbollsadepter. Där hör man skrik och rop. Enfaldigt nog har jag alltid trott att om man växer upp vid vatten så vill man färdas på detta fluidum.

Men Goldens bok... Jag fick en snabbtitt i Lars Gr:s ex och måste säga att jag blev utomordentligt imponerad av dokumentationen med alla dessa linjeritningar. Visst blev man sugen. Texten hann jag i nte läsa.

Vi diskuterade hur inbindningen skulle hålla. Jag föreslog en ombindning hos nunnorna på Mariavall - jag tror inte det är så dyrt. En riktig och sydd bindning. Wolfgang Brincks bok har samma bindning som Goldens, den är förvisso inte lika tjock och stor, men den har hållit mkt bra för min hantering. Inga lösa blad.

Vad jag förstår skulle det komma fler delar, bl a från Alaska. Vi får väl se.

Björn, med en spruta i armen hos farbror/tant doktorn slipper man förkylningar. Det har jag sluppit de senaste åren. Tack älskade fosterland för dessa fria sprutor (man har ju åldern inne). Vilket inte hindrade att jag fick ett virus i örat förra vintern som fick mig att gå vacklande omkring i huset en tid...

En betald spruta går för mellan 150-200 kr. En bra investering! Det finns diskussioner om det verkligen hjälper och jag kan bara säga att det hjälpt mig.

Post a comment