Show cart
Design & Illustration

Festivalhelg i Tranås

Hätte udde i Sommen

Årets andra teknikkurs hos Petrus Kajak i Sommen sammanföll med finalen på "Sommaveckan" – en lokal hantverksmässa, vattenfestival mm.

Några exempel på festivalarrangemang under lördagen:

Träkajakutställning vid Hättebaden – ett tjugotal träkajaker och -kanoter. De flesta var mina konstruktioner – Kavak, Smart, Isfjord, Nomad, Njord, Black Pearl, Thule m fl – men även USA fanns representerat: Nick Schade (Mystery) och Ted Moores (RobRoy). Mysteryn kommer för övrigt att finnas på startlinjen på Dalslands Maraton till helgen.

Några kajaker i utställningen

Finaler i Sommarodden – roddtävlingar mellan lag från kommunerna runt Sommen: Tranås, Sommen, Malexander, Boxholm, Torpa, Asby, Norra Vi. Ror gör man i "sommaskep" – en elegant exponent för inlandets brädbyggda ekor (brädekor heter "skep" i Sommen och Bolmen - uttalas med sje-ljud i början och så att det rimmar på rep). Sommaskepen är ungefär 7,5 meter långa, två meter breda och ros med åtta åror av sju personer – roddaren längs fram har två åror, de övriga en var. Besättningen kompletteras av en rorsman på aktertoften. Båttypen är ålderdomlig med vissa konstruktionsdetaljer påminnande om Björkebåten från något av de första århundradena av vår tideräkning, men av obekant anledning saknas snipor helt i de sydsvenska sjöarna och sommaskepet är följdriktigt en spegeleka (försedd med akterspegel). Numera byggs nya skep för dessa tävlingar och doften av nyhyvlad fur och tjära anas från åskådarplats. Kampen om förstapriset är stenhård och man anar att varje vinters nybyggen sjösätts med stora förhoppningar och inte så lite prestige investerat bland vränger, bordgångar, tofter och smidesbeslag i svartjärn.

Sommaskep i närbild

Rolluppvisning. Något pris utgår däremot inte till den som kan gissa vem som inför en vänligt applåderande publik roterade runt kajakens längaxel vid flera tillfällen under lördagen. Det blev uppvisningar av hela repertoaren från låga och höga stöd till de flesta av de rollar jag känner mig tillräckligt säker på för att våga mig på offentligt och som vattendjupet nära stranden tillät. Bland publiken fanns fotografen Barbro Nelly med kamera (bilderna nedan).

Yours truly - oupphörligen pratande och roterande. Foto: Barbro Nelly

På söndagen genomfördes en paddelkurs i teknik och manövrering - teori på förmiddagen, lunch, och praktik på eftermiddagen – den här gången med sikte på en lite djupare detaljförståelse för effektiv rakt-fram-paddling (avspänd långfärdfart och spurt), manövrering (svep, kontring, akterroder, sidoförflyttning, paralellförflyttning under fart, kopplade tag mm). Avslutande timmen blev som vanlig instruktion i höga stöd och roll (standardroll och stormroll) – med ett par nya rollare som påtagligt resultat.

Under hela helgen snurrade uthyrningen av kajaker, kanadensare och små båtar för fullt – inte många farkoster låg stilla. Senaste tillskottet i armadan är en minitolva, så populär att en till är på gång. Mellan uthyrningarna behöver kajakerna torkas och tvättas av - även invändigt (vänstra bilden).

Full fart på uthyrningen

Som vanligt ett mycket välskött arrangemang av Petrus och Iréne med medhjälpare på Petrus Kajak. Tack.

Comments

Jag vill här tacka alla byggare som kom till Tranås och visade sina alster. Min tanke är att göra något liknande till nästa år och hoppas att det kommer fler som vill visa sina kajaker eller andra egenbyggda flytetyg, så är du intresserad att vara med håll koll på http://www.petruskajak.se så träffas vi i Tranås för att ha en trevlig dag även nästa år. Tack även till Björn som delade med sig av sitt kunnande både i och ovanför vattnet.

Petrus och Iréne /petruskajak

Post a comment