Show cart
Design & Illustration

Frej – Jonas Jonsson

Frej – Jonas Jonsson

"Hej Björn!

Jag har nu byggt färdigt min Frej. Detta var mitt första bygge, men om livet tillåter så kan det nog bli fler för detta var kul! Tack vare en uppenbarligen genomtänkt ritning och en pedagogisk byggbeskrivning så gick ju det här väldigt bra. Vissa detaljer fick såklart inspireras av andra byggare, men överlag så följde jag ritning. Kompassen är en riktigt gullig detalj som absolut skulle vara med.

  Jag valde att montera Kajaksports justerbara fotstöd. Då kan även styvdottern lära sig paddla i den tänkte jag. 

  Det blev den lilla sittbrunnen vilket kommer kräva lite övning, jag har bara testat kajaker med stora sittbrunnar förut, men det här känns mycket bekvämt att sitta i och det låga akterdäckets form verkar fungera bra för att sätta sig på och ta stöd på.

  Rekommendationen om justerbar skädda köpte jag direkt efter att ha testat en kajak med både roder och skädda. Det var lätt att jämföra då och skädda vann mitt hjärta.. Jag byggde min i stil med Ulf Johansson's lösning, vilket såklart innebar lite pyssel under bygget men fungerar väldigt bra sedan.

  Idag 28/7 sjösattes den i Svärdlång efter 187 byggtimmar (inklusive lack). Känslan av en så lätt kajak (18.5 kg) var nästan overklig. Den svarade direkt på varje paddeltag. Precis som du beskrivit så vänder den runt sin egen axel, men med skäddan fullt nere så går den pålitligt rakt trots en sidvind på 4-6 m/s vid tillfället.

 Den 11/8 kommer jag delta i DKM+ med denna kajak, vilket jag ser fram mot på riktigt nu.

  Jag bifogar såklart ett par bilder.

Mvh
Jonas Jonsson
Billingsfors"

Någon vecka senare:

"Hej igen!

Jag sitter just nu och återhämtar mig efter DKM+ för andra gången i mitt liv. Denna gång paddlade jag såklart i min Frej.

Jag är långt ifrån en van paddlare, men idag har jag fått lära känna en helt fantastisk kajak. Jag tyckte verkligen att den rör sig otroligt tryggt och är lätt att förstå hur den ska paddlas i olika jobbiga förhållanden. Jag ser fram emot att få lära mig ännu mer teknik med denna båt. 

För vad det kan vara värt: Toppbetyg från amatör!

Mvh"

Frej – Jonas Jonsson

Frej – Jonas Jonsson

Comments

Fantastisk fin Frej! Jag gillar verkligen färgen, vad är det för typ av lack och kulör?

Och - hur gjorde du linfästena på däcket? Ser ut som små kolfiberformar och rostfritt stål?

/Niklas

Hej Niklas!

Tack så mycket!

Jag har helt fräckt använt vanlig billack eftersom jag jobbar i den branschen. Den orangea kulören är Fords "electric orange" från Escort RS. Klarlacken är en lite speciell polyuretan framtagen för lastvagnar med krav på hög kemisk hållbarhet, så att den tål saltvatten.

Ytan blir visserligen känslig för stötar och skrap mot stenar och grus, men är man beredd på en och annan omlackering så är det okej.

Du har helt rätt om linfästena. Det är en typ av kopp gjord av kolfiber/glasfiber med en bit syrafast 8mm rör i. Rörets ändar sticker utanför koppen under däck så att det ankrar kraften på rätt ställe. Lösningen är inspirerad av Ulf Johansson's snygga byggen som finns att hitta på nätet.

Post a comment