Show cart
Design & Illustration

Frej-provardag Frej i Kastrups hamn

Frej provas i Kastrups hamn

I söndags (30 augusti) avhölls DM i havskajakpaddling med roll och manöverbana, och vi passade på att visa upp nya Frej och låna ut den för provpaddling. Strategiskt placerade mitt mellan kajakklubben och åskådarplatsen för manöverbanan, hade vi intresserade besökare mest hela tiden, och flera av deltagarna, funktionärerna och åskådarna (de senare i lånad torrdräkt) tog en provtur med Frej. Det som imponerade mest på kort sikt var att den är så lättmanövrerad, och testpaddlarna kom tillbaka brett leende. Några upptäckte också att den är mycket lättrollad. Att det också är en överraskande snabb kajak tror jag knappast någon hann lägga märke till under de korta provturerna. Några representanter för danska kajakklubbar testade kajaken inför höstens inköp av nya klubbkajaker.

Jag tog en sväng ut och tittade på manövertävlingen där banan var riktigt krävande med både precisions- och balansmoment, rollar och akrobatik. Många suveräna prestationer, men också några som gjort det onödigt svårt för sig genom valet av kajak (slalombana i en kursstabil kajak innebär oundvikligen att man halkar neråt i resultattabellen). Det skulle vara spännande om någon till nästa år använder en Frej. Mer om tävlingarna på DM-sajten

Utseendet och kvaliteten beundrades Utseendet och kvaliteten beundrades

Den som inte ville paddla kunde provsitta på land
Den som inte ville paddla kunde provsitta på land


"Handbromssladd"

Bryggsnack om linjer och former
Bryggsnack om linjer och former

Mer manövrerande
Mer manövrerande

Comments

Frej var min den 7. kajak indenfor 8 år og har absolut været den bedste kajak, jeg har haft.

En kajak der giver tryghed i bølger, er lydhør for kantning og efter min mening nemmere at rulle end eksempelvis en Njord.

Mange der har bygget den i træ og epoxy og vil nok give mig ret heri.

Jeg forventer at se mange fabriksfremstillede Frej på vandet fremover, men tror også at nogle flere selv vil bygge, da de dermed kan få en ca. 5 kg. lettere kajak.

Congratulations to all in the realization of that fine project. Here's hoping it leads to more and to lasting business success.

Thanks Rick!

Kommer Frej til Norge også, Björn?

Det finns ingen påtänkt distributör än så länge. Men kolla med Kim på Kano-og Kajakverkstedet i Danmark – han håller i sådana kontakter.

Hej! En fråga såhär i juletider...

Jag är vad jag skulle kalla för en normalpaddlare, som klarar av att rolla inomhus men ännu inte fått tummen ur och rolltränat ute. Paddlat i ett antal år, började i en P&H Orion, sedan en import-Reval i mitten av 00-talet. Uppehåll i paddlingen cirka 10 år, och nytänd för ett år sedan.

Frekventa helgpaddlingar. Paddlar inom- och utomskärs beroende på väder, både väst- och östkust. För tillfället halvglad ägare till en Reval midi PE som känns en liten smula trög med packning då den nog ligger lite för djup med tanke på min storlek och packvikt.

181, 93 kilo varav en hel del sitter över skulder/axelparti, vill ta med (eller ha kapacitet för) packning på runt 25 kilo per tur, dvs. totalt strax under 120 kg.

Önskar bli helt komfortabel i egenräddning, roll och lite större sjö. Letar efter något som är en smula mer spårnoga även utan skedda, men som låter sig kantas och svänga när man så vill. Vad tror du Björn - Frej eller Seabird NordrM? Eller är båda dessa något för små för mig?

Vänliga hälsningar

Per

Hej Per. Båda kajakerna lastar ca 135 kg på konstruktionsvattenlinjen så de räcker till. NordrM har lite större innervolym än Frej, som därför kräver lite mer eftertanke vid packningen.

Den viktigaste skillnaden är att NordrM är lite mer "middle of the road", enkel lätthanterad, hyfsat snabb och lättmanövrerad, medan Frej är mer specialiserad: mer lättrollad, mer manöverbar och bättre kajakkontakt. Frej har större potential än NordrM för den som är intreeserad av att utvecklas. När det gäller fart har NordrM aningen högre toppfart medan Frej har bättre glid i marchfart, framför allt i vind och vågor. Men båda kajakerna är påtagligt snabbare och livligare än Revalen – dels beroende på en nyare skrovform och dels på lägre vikt (Reval ca 28-29 kg, NordrM ca 25-26 och Frej ca 21-22). PE är också mjukare än glasfiber, vilket ökar trögheten i vattnet.

Båda kajakerna är mycket lättmanövrerade och fungerar därför bäst med skädda. Jag föredrar livliga lättmanövrerade kajaker där man lägger till den kursstabilitet man behöver med hjälp av skäddan, framför kajaker där manöverbarheten är bortbyggd för att återfås med hjälp av ett roder.

Ina från Danmark lånade en glasfiber-Frej för en dag och skrev en rapport där hon bland annat kommenterar skäddan och lastkapaciteten. Den finns på Frej-sidan.

Stort tack för svaret, Björn!

Jag är en "skädda-paddlare", och har i ärlighetens namn aldrig ens paddlat en kajak med roder. Någonstans inuti mig skriker en tämligen ettrig person något om att det ska räcka med skädda och kunskap för att svänga en kajak... Detta utan att jag alltså ens provat.

Mitt sentida val av en PE-kajak beror på den relativa oömheten. Samtidigt ger samma oömhet vissa begränsningar, begränsningar som började märkas på allvar i slutet av säsongen (jag paddlar vår/sommar/höst - vinterpaddling ligger ännu inte inom min komfortzon).

Jag kommer, oavsett vilken väg framåt jag väljer, inte göra mig av med Revalen då den är en underbar kajak i sig och sett till vad den är för något; en oöm plastbalja med riktigt vettiga paddelegenskaper (för att vara en plastbalja). Men jag vill ha mer...

Frej ser underbar ut! Samtidigt ser jag en dubbel prislapp jämfört med en Nordr, så...

Det får nog anstå till våren men då hoppas jag på att få komma till och provpaddla på något sätt och någonstans. Sedan får väl plånbok, känsla och lite slump, avgöra.

Tack än en gång!

Ja priset skiljer en hel del, och avvägningen pris-kvalitet är en smaksak.

Frej byggs i Balticum där vi har fortlöpande nära kontakt med byggaren. En del beslag och lösningar är utvecklade direkt för Frej, och byggkvalitet och finish är imponerande bra.

Nordr byggs i Kina och förses med kinesiska standardbeslag (vilket generellt fungerar bra, men det blir prylar som sitter på alla andra billiga kajaker). Kvaliteten var mycket hög från början men sedan dess har producenten pressat priset rejält, vilket från och till har märkt på kvalitet och finish.

Hej igen, och god fortsättning!

Finns Frej, i glasfiberutförande, att hyra för provpaddling, någonstans i södra Sverige (tänk dig en linje från Oslo/Stockholm, ungefär)? Nordr finns i Tranås har jag sett, men Frej?

I övrigt påtalade svärfar, under julfirandet, att jag tydligen börjar sikta in mig på en "Swarovski", dvs. det bästa oavsett pris. Han är fågelskådare, så det där med optik står ganska högt på hans agenda.

Jag kontrade med att ibland funkar faktiskt mellansegmentet alldeles utmärkt, men måste samtidigt erkänna att jag sedan snart 25 år äger en handkikare av sagda märke. Jag har aldrig funderat på att byta ut den, så i det långa loppet har den varit billig. Extremt billig.

Det är troligtvis likadant med kajaker...

Petrus i Tranås säljer även Frej. Men eftersom efterfrågan hittills överstigit tillgången är det inte alltid säkert att det finns en Frej att prova. Kolla först.

Annars kan ett besök hos Kim i Danmark rekommenderas. Han lånar ut Frej även för långa testturer. Även om Öresund börjar likna ett Checkpoint Charlie, är det fortfarande tämligen smidigt och enkelt att ta sig till Kongens Lyngby och Kano og kajakverkstedet (tar 1 tim från Lund).

Då blir det Tranås framåt vårkanten då det är väsentligt mycket närmare dit för min del. Jag kollar av i förväg ifall det finns någon Frej hemma, och tar det sedan som det passar.

Hej Per

Vi har Frej hemma för provpaddling och 1 ny för omedelbar leverans. Vi håller även på med att bygga upp en ny Frej i plywood för den som vill bygga en egen kajak som blir lite lättare och lite kantigare.

Välkommen till Tranås önskar Petrus o Iréne

Klockrent, och tack för inbjudan!

Det dröjer till paddlingsbart väder, jag kan tro att det blir i april eller så, innan jag/vi (min sambo kommer följa med) dyker in. Vi hör av oss i god tid innan. Men jag hoppas att det finns någon hemma även då. Kajak, alltså.

En annan fundering, då jag håller på med tankearbetet nu under vinterhalvåret...

Vilket avstånd är det mellan ryggstöd och främre skott på Frej respektive Nordr? (Jag frågar då jag (faktiskt) har lärt mig uppskatta att ha visst tomutrymme framför fotstödet. Det är enda stället på kajaken där det är riktigt enkelt att stuva undan tältduken, jag brukar låta den åka i en vattentät säck. Fotstödet/n håller den på plats även vid lite manövrerande.)

Mitt ideal är det motsatta. Jag vill ha så lite volym som möjligt i sittbrunnen, eftersom mycket vatten där efter en kapsejsning eller läckage kan innebära att kajaken blir farligt svårhanterlig – och föredrar därför att lägga tältduken eller motsvarande framför skottet istället för bakom (regnar det åker tältet ner som sista pryl under förluckan).

Men jag vet också att vi flyttade skotten en aning föröver efter att ha testpaddlat prototypen för att även rejält långbenta paddlare skall få plats.

Petrus kan säkert mäta direkt på kajaken, och ge dig ett korrekt mått...

Jo, jag förstår absolut resonemanget med liten volym i sittbrunnen. I min nuvarande kajak har jag fotkontakt mot säcken med tältduken när den ligger packad på plats framför fötterna. Den ligger inklämd mellan fotstöden och främre skottet. Säcken tar med andra ord upp mycket av det utrymme som annars skulle vara just tomt. Lite win-win över det hela. Enkelt att packa, och minskar samtidigt den "tomma" volymen i sittbrunnen.

Hej igen!

En annan kort fråga angående just Frej: Hur stor är sittbrunnsöppningen invändigt (L + B)?

Jag har svårt att komma ner med benen i en kajak där jag har mindre än 71 cm mellan ryggstöd och framkant på kajaken, då blir det att kliva i och ur via akterdäck istället.

Sittbrunnen på Frej är 78*38 cm. Ryggstödet sitter 10-15 cm framför sittbrunnens bakkant men det går ganska enkelt att justera ryggstöd och sits. I alla fall på 2015 års Frej ev kommer den med integrerad sits-skottvägg senare.

mvh Petrus

Post a comment