Show cart
Design & Illustration

Frej XS – Erik Sandström

Frej XS – Erik Sandström

"Hej!

Glömde att skicka dig bilder på årets bygge som blev klart i början på sommaren. En Frej xs förlängd med 1 cm per spant och vikt 14 kg trots gummiluckor och flyttbart köpefotstöd. Material i skrovet Paulownia och i däcket western red cedar. Passar fantastiskt bra för min fru och dotter som är små och lätta. 160 cm/50 kg. Helt plötsligt har de kajaker som passar i storlek, verkar vara mycket viktigare än jag tidigare förstått. Intressant är att min fru paddlar mycket snabbare med denna än med en fullstor kajak.

Hälsningar Erik Sandström" 

Frej XS – Erik Sandström

Comments

Vacker. Visar återigen på vikten av rätt storlek på kajaken, inte minst för teknisk paddling, kantning, roll osv. För långfärd kan man tillåta sig lite större marginaler och inte sitta lika tight.

Mått på denna balja?

455*49 cm

Kul att höra att den fungerar så bra. En sådan här 455 cm:s XS hade siffermässigt stämt bättre än en Frej Small åt min sambo för dags- och kortare turer. Deplacement för XS 85 kg enligt infot, och med en vikt på 53 i strumplästen borde hon väl väga uppåt 60-65 inklusive kläder och extrakläder. Det ger iallafall några kilos marginal för mat och grejer vid dagsturer eller övernattning en helg, och som Björn ofta påpekat finns det marginal för ytterligare last utöver beräknat deplacement.

Tål att funderas på iallafall, och vi kommer tyvärr att ha god tid att fundera innan jag har en lokal att bygga i... Å andra sidan blir en Frej S klart mer användbar som endakajak om vi någon gång vill göra längre turer.

Post a comment